Λίγες μέρες αφότου ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εκφώνησε μια ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη, ανακοινώνοντας την ίδρυση μιας νέας Μέσης Ανατολής με επίκεντρο το Ισραήλ και τους νέους Άραβες εταίρους του, η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς ξεκίνησε μια σχολαστικά σχεδιασμένη, καλά εκτελεσμένη αστραπιαία εισβολή από τη Γάζα στο Ισραήλ, από αέρα, θάλασσα και ξηρά.

Η Χαμάς (πλήρες όνομα: Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης) είναι μια παλαιστινιακή ισλαμιστική σουνιτική παραστρατιωτική οργάνωση που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Πολλά κράτη τη χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατική οργάνωση ενώ πολλές οργανώσεις την κατηγορούν για πολλαπλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η Χαμάς υποστηρίζεται από το Ιράν, το οποίο τη χρηματοδοτεί και της παρέχει όπλα και εκπαίδευση.

Πηγή: ΟΗΕ

Γύρω στις 06:30 τοπική ώρα το Σάββατο, όταν πολλοί Ισραηλινοί ήταν πιθανό να κοιμόντουσαν, ακούστηκαν σειρήνες μέχρι την περιοχή του Τελ Αβίβ, καθώς πύραυλοι πετούσαν πάνω από το Ισραήλ, μία επίθεση που έγινε χωρίς προειδοποίηση.

Στη συνέχεια, μαχητές από τη Γάζα εισήλθαν στο Ισραήλ από ξηρά, θάλασσα και αέρα, με κάποιους να χρησιμοποιούν αλεξίπτωτα πλαγιάς, όπως ανέφεραν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις σύμφωνα με τις οποίες περίπου 2.200 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ.

Σε συνδυασμό με χιλιάδες πυραύλους που εκτοξεύθηκαν προς ισραηλινούς στόχους, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι μαχητές επιτέθηκαν σε ισραηλινές στρατιωτικές και πολιτικές περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας, γεγονός που οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 700 Ισραηλινών και στη σύλληψη τουλάχιστον 100 Ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών που κράτησε για ομήρους.

Η Χαμάς ανέφερε ότι ο αριθμός αγγίζει τις 5.000. Για να το θέσουμε αυτό στο πλαίσιο, περίπου 4.000 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου 50 ημερών μεταξύ των δύο πλευρών το 2014.

Άνευ προηγουμένου επίθεση

Όπως γράφει ο συντάκτης του BBC Jeremy Bowen,  πρόκειται για την πιο φιλόδοξη επιχείρηση που έχει εξαπολύσει ποτέ η Χαμάς από τη Γάζα και την πιο σοβαρή διασυνοριακή επίθεση που έχει αντιμετωπίσει το Ισραήλ εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ισλαμιστές μαχητές παραβίασαν το συνοριακό συρματόλεγμα που χωρίζει τη Γάζα από το Ισραήλ σε πολλά σημεία. Η άνευ προηγουμένου επίθεση έγινε μία ημέρα μετά την 50ή επέτειο της αιφνιδιαστικής επίθεσης από την Αίγυπτο και τη Συρία το 1973, η οποία ξεκίνησε τον Δ’ Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο ή αλλιώς Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ . Η σημασία της ημερομηνίας δεν θα έχει περάσει απαρατήρητη από την ηγεσία της Χαμάς.

Ο φράχτης με τα συρματοπλέγματα στην κορυφή υποτίθεται ότι αποτελεί ένα «έξυπνο φράγμα» για να αποτρέψει ακριβώς το είδος της εισβολής που πραγματοποίησαν αθόρυβα οι μαχητές της Χαμάς: Απλά πέρασαν με μπουλντόζες μέσα από αυτόν, άνοιξαν τρύπες στο σύρμα ή μπήκαν στο Ισραήλ από τη θάλασσα και με αλεξίπτωτο πλαγιάς.

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι κρατά περισσότερους από 100 ομήρους, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών του ισραηλινού στρατού. Βίντεο δείχνουν αποτρόπαιες επιθέσεις σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης σε ένα μουσικό φεστιβάλ όπου Ισραηλινοί διασώστες λένε ότι βρήκαν 260 νεκρούς.

@dailymail Israeli revelers are seen partying in the Negev desert before fleeing for their lives as blood-thirsty Hamas paragliders descend on festival. #fyp #israel #hamas #palestine #military #jerusalem #festival #negevdesert ♬ original sound – Daily Mail


Βίντεο και φωτογραφικά στοιχεία της βίαιης επίθεσης καταδεικνύουν με γραφικές λεπτομέρειες δράσεις που θεωρούνται εγκλήματα πολέμου και πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από την τρομοκρατική ομάδα με εκτελέσεις αμάχουν στους δρόμους, ενώ πολυάριθμα βίντεο δείχνουν Ισραηλινούς αμάχους, συμπεριλαμβανομένων μητέρων, ηλικιωμένων γυναικών και παιδιών να απήχθησαν και να οδηγηθούν αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Δύο βίντεο συγκεκριμένα έχουν εγείρει ανησυχίες για σεξουαλική επίθεση κατά γυναικών, ένα από τα οποία δείχνει μια γυναίκα να αιμορραγεί ενω να μπαίνει βίαια σε ένα όχημα στη Γάζα. Το άλλο βίντεο δείχνει μια γυναίκα με τα εσώρουχά της ξαπλωμένη μπρούμυτα σε ένα φορτηγό ενώ κυκλοφορούν φωτογραφίες από ισραηλινά πτώματα που μεταφέρθηκαν στη Γάζα και σύρθηκαν στους δρόμους.

Βίντεο που εντοπίστηκαν γεωγραφικά και επικυρώθηκαν από το CNN υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον ένας Ισραηλινός στρατιώτης αιχμαλωτίστηκε από την ομάδα. Την Κυριακή, οι Ισραηλινές Στρατιωτικές Δυνάμεις δημοσίευσαν τα ονόματα 44 στρατιωτών που υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της την ίδια μέρα ότι οι μαχητές της εξακολουθούν να είναι παρόντες σε πόλεις του νότιου Ισραήλ και ότι η ομάδα τους υποστηρίζει με ρουκέτες στις πόλεις Ofakim, Sderot, Yad Mordechai, Kfar Aza, Be’eri, Yated και Κισουφίμ.

Ταπεινωτική επίθεση για το Ισραήλ – Αποτυχία ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών

Όπως υποστηρίζει και ο ανταποκριτής του BBC Frank Gardner, με τις συνδυασμένες προσπάθειες της Shin Bet (ισραηλινής εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών), της Μοσάντ (διεθνής υπηρεσίας κατασκοπείας του Ισραήλ) και όλων των μέσων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, είναι πραγματικά εκπληκτικό το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να προβλέψουν, να προειδοποιήσουν ή να παρατηρήσουν και να αντιδράσουν στην κινητικότητα που υπήρχε.

Το Ισραήλ διαθέτει αναμφισβήτητα τις πιο εκτεταμένες και καλά χρηματοδοτούμενες υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών στη Μέση Ανατολή, με πληροφοριοδότες και πράκτορες «σπαρμένους» μέσα στις παλαιστινιακές ομάδες μαχητών, καθώς και στον Λίβανο, τη Συρία.

Εξάλλου, κατά μήκος του συνοριακού φράχτη μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ υπάρχουν παντού κάμερες, αισθητήρες κίνησης στο έδαφος τελευταίας τεχνολογίας  και τακτικές περιπολίες του στρατού.

Αυτός ο πόλεμος είναι μια τέτοια καταστροφή για το Ισραήλ, και θεωρείται χειρότερη από την αιφνιδιαστική επίθεση στο Γιομ Κιπούρ από την Αίγυπτο και τη Συρία, που συνέβη πριν από 50 χρόνια και μια μέρα.

Σύμφωνα με τον Nahum Barnea αρθογράφο της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth, υπάρχει η απόλυτη ταπείνωση για τον ισραηλινό στρατό: «Το 1973 δεχθήκαμε επίθεση από τον μεγαλύτερο αραβικό στρατό, την Αίγυπτο».

«Αυτή τη φορά το Ισραήλ εισέβαλε σε 22 τοποθεσίες έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων κοινοτήτων έως και 15 μίλια εντός του Ισραήλ, από μια στρατιωτική δύναμη “αντίστοιχη με αυτή του Λουξεμβούργου”»

Και όμως αυτή η μικροσκοπική δύναμη όχι μόνο εισέβαλε στο Ισραήλ, συντρίβοντας τα ισραηλινά συνοριακά στρατεύματα. Πήρε Ισραηλινούς ομήρους πίσω στη Γάζα πέρα από τα ίδια σύνορα – ένα σύνορο όπου το Ισραήλ είχε ξοδέψει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να υψώσει ένα φράγμα που υποτίθεται ότι ήταν ουσιαστικά αδιαπέραστο. Αυτό είναι ένα συγκλονιστικό πλήγμα για τις αποτρεπτικές ικανότητες του Ισραήλ.

Αλλά όπως υποστήριξε και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Θρησκείας στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο Σωτήρης Ρούσσος:  «Η επίθεση αν και θα καταλήξει σε λουτρό αίματος των Παλαιστινίων δείχνει πόσο αδιέξοδο είναι το στρατηγικό δόγμα του Ισραήλ ότι μπορεί να είναι ασφαλές μόνο με την συντριπτική στρατιωτική/τεχνολογική υπεροπλία. Οι ασύμμετρες συγκρούσεις έχουν εξελιχθεί πολύ και “όσο πιο ψηλοί οι φράχτες τόσο πιο καλοί οι άλτες”».

Το Ισραήλ ήταν πάντα περήφανο για την ικανότητα των υπηρεσιών πληροφοριών του να διεισδύσουν στη Χαμάς και στους Παλαιστίνιους μαχητές στη Δυτική Όχθη και να λάβουν έγκαιρες προειδοποιήσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όπως γνωρίζει οποιοσδήποτε παρακολουθούσε τις ειδήσεις από το Ισραήλ, η Χαμάς διεξήγαγε κάτι που φαινόταν να είναι τακτικοί ελιγμοί για αυτό το είδος επίθεσης σε όλο το μήκος των συνόρων της Γάζας – ακριβώς μπροστά στα μάτια του ισραηλινού στρατού. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ερμήνευσαν τις κινήσεις ως απλώς ότι η Χαμάς προσπαθεί να μπερδέψει τους επικεφαλής του ισραηλινού στρατού και να κάνει τους διοικητές λίγο νευρικούς, όχι όμως ως προοίμιο για επίθεση.

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες προφανώς πίστευαν ότι η Χαμάς χρειαζόταν απεγνωσμένα περισσότερη οικονομική βοήθεια από το Κατάρ, το οποίο έχει δώσει στη Χαμάς βοήθεια άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από το 2012 και άδειες εργασίας για τους κατοίκους της Γάζας να εργαστούν στο Ισραήλ – και τόσο το Ισραήλ όσο και το Κατάρ απαιτούσαν πάντα ένα ήσυχο σύνορο σε αντάλλαγμα.

 «Ήταν κακή κρίση και αλαζονεία». Αντίθετα, η Χαμάς εξαπέλυσε μια απίστευτα περίπλοκη και οργανωμένη εισβολή από ξηρά και θάλασσα.

Πώς αντέδρασε το Ισραήλ;

Τα ανώτατα κλιμάκια του στρατού και ο πρωθυπουργός, ο οποίος προεδρεύει του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, γνωρίζουν αυτή τη στιγμή ότι στην πορεία πιθανότατα θα υπάρξει κάποιο είδος εξεταστικής επιτροπής για το πώς επετράπη να συμβεί η εισβολή της Χαμάς.

Σε μία περίοδο αυξανόμενης δυσαρέσκειας κατά της πολιτικής του Νετανιάχου που έχει δημιουργήσει τριγμούς στην κοινωνία και έχει δημιουργήσει ρήγματα στο στρατό, αυτή η επίθεση ήρθε σαν αποκορύφωμα της ανεπάρκειάς του.

Ο πρώην γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, Dan Harel, είπε σε μια διαδήλωση στο Τελ Αβίβ ότι «δεν έχω δει ποτέ την εθνική μας ασφάλεια σε χειρότερη κατάσταση» και ότι «έχει ήδη προκληθεί ζημιά στις εφεδρικές μονάδες του βασικούς σχηματισμούς των αμυντικών δυνάμεων του Ισραήλ, που έχει μειωμένη ετοιμότητα και επιχειρησιακή ικανότητα».

Είναι αναμενόμενο ότι η άμεση αντίδραση θα είναι θυελλώδης και καταιγιστική προκειμένου να ανακτήσει το γόητρο και την εικόνα τόσο του ίδιου όσο και του Ισραήλ σαν στρατιωτική δύναμη εν γένει.

Η πλήρης κλίμακα της ισραηλινής απάντησης παραμένει ασαφής, αλλά ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει προβλέψει έναν «μακρό και δύσκολο πόλεμο» και ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα μπορεί να προσπαθήσει να πάρει τον πλήρη έλεγχο της Γάζας. 

Έτσι μέσα σε λίγες ώρες το Ισραήλ εξαπέλυσε την «Operation Swords of Iron», με αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, σκοτώνοντας πολλούς Παλαιστίνιους ενώ αναμένεται οι στρατηγοί του να σχεδιάσουν μια χερσαία επιχείρηση προκειμένου να εξαλείψει την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς ενώ ενεργοποίησε το άρθρο 40 του ισραηλινού Συντάγματος, που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου, για πρώτη φορά από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, τον Οκτώβριο του 1973.

Η παρουσία Ισραηλινών ομήρων εκεί όμως δυσκολεύει την κατάσταση καθώς επιχείρηση θα είναι ακόμη πιο περίπλοκη από προηγούμενες εισβολές. Επίσης, μια ενδεχόμενη ισοπέδωση της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στην προσπάθεια του Ισραήλ να προσεγγίσει τις αραβικές χώρες και κυρίως τη Σαουδική Αραβία.

Ο Ισραηλινός Στρατός προέτρεψε τους αμάχους στη Γάζα να εγκαταλείψουν αμέσως τις κατοικημένες περιοχές τους για την ασφάλειά τους, καθώς οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να στοχεύουν τη Χαμάς.

Μέσα στη Γάζα, ακουγόταν ο βρυχηθμός των ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών ακολουθούμενος από δυνατές εκρήξεις και αυξανόμενους μαύρους καπνούς. Τουλάχιστον 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 20 παιδιά, ανακοίνωσε την Κυριακή το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Άλλοι 1.990 τραυματίστηκαν, πρόσθεσε.

Την Κυριακή, ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι έπληξε 426 στόχους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 10 πύργων που χρησιμοποίησε η Χαμάς. Και στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες το Σάββατο όταν ξέσπασαν συγκρούσεις αφότου ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε πόλεις της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας.

Οι στόχοι της Χαμάς

Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, το 1987 από τον σεΐχη Αχμέντ Γιασίν και τον Μοχάμεντ Ταχά της Παλαιστινιακής πτέρυγας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, υπάρχει συνεχής ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και άλλες επιθέσεις κατά ισραηλινών αμάχων και των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς Μοχάμεντ Αλ-Ντέιφ αποκάλεσε την τωρινή επιχείρηση «Operation Al-Aqsa» και είπε ότι η επίθεση στο Ισραήλ ήταν απάντηση στις επιθέσεις κατά γυναικών, στη βεβήλωση του τζαμιού Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ και στη συνεχιζόμενη πολιορκία της Γάζας. Είναι αντίποινα και τιμωρία του Ισραήλ για την κατοχή, την καταπίεση, τον παράνομο εποικισμό και τη βεβήλωση των παλαιστινιακών θρησκευτικών συμβόλων, ιδιαίτερα του τζαμιού Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ.

Έρχεται επίσης σαν απάντηση της προσέγγισης Σαουδικής Αραβίας- Ισραήλ που πολλοί Παλαιστίνιοι κατέκριναν ως επιζήμιο για το λαό τους.

Να σημειωθεί ότι το 2020, όταν υπογράφονταν οι «Συμφωνίες του Αβραάμ» και το Ισραήλ άνοιγε διπλωματικές σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν, οι Παλαιστίνιοι ένιωθαν ότι οι Άραβες σύμμαχοί τους, τους είχαν όχι απλά εγκαταλείψει, αλλά προδώσει. Θεωρούν ότι τα αραβικά κράτη με αυτόν τον τρόπο αγκαλιάζουν το καθεστώς του απαρτχάιντ στην περιοχή.

Τέλος, η αρπαγή ανθρώπων και στρατιωτικών έχει εξαιρετική σημασία για τη Χαμάς, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσει άλλη μια ανταλλαγή κρατουμένων, προκειμένου να απελευθερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές.

Σε μια προηγούμενη θητεία, το 2011, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντάλλαξε 1.027 Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων 280 που εκτίουν ισόβια κάθειρξη, για να πάρει έναν Ισραηλινό στρατιώτη, τον Γκιλάντ Σαλίτ, πίσω από τη Χαμάς στη Γάζα. Η ισραηλινή πλευρά μπορεί να κληθεί να αδειάσει κάθε ισραηλινή φυλακή από Παλαιστίνιους, εάν η Χαμάς κρατά ηλικιωμένους και παιδιά στη Γάζα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Yahya al-Sinwar, ο οποίος πέρασε περισσότερες από δύο δεκαετίες στη φυλακή του Ισραήλ, αφέθηκε ελεύθερος σε ανταλλαγή κρατουμένων. Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, όπως και πολλοί άλλοι Παλαιστίνιοι, έχασαν αγαπημένα πρόσωπα από την ισραηλινή βία – ένα βρέφος, μια κόρη τριών ετών και τη σύζυγό του.

Επομένως, υπάρχει επίσης μια σαφώς τιμωρητική και εκδικητική πτυχή της επιχείρησης.

Κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης

Τα σύνορα Γάζας-Ισραήλ έχουν μήκος μόλις 60 χλμ, αλλά τα ωστικά κύματα που θα εξαπολύσει αυτός ο πόλεμος δεν θα ωθήσουν μόνο το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους της Γάζας σε αναταραχή, αλλά θα πλήξουν την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά ακόμα και την Ουκρανία.

Οποιοσδήποτε παρατεταμένος πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να εκτρέψει περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ που χρειάζεται το Κίεβο στο Τελ Αβίβ και θα καταστήσει αδύνατη την προτεινόμενη συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ — προς το παρόν.

Μια ενδεχόμενη ισοπέδωση της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στην προσπάθεια του Ισραήλ να προσεγγίσει τις αραβικές χώρες και κυρίως τη Σαουδική Αραβία. Ήδη αυτή η συμφωνία βρίσκεται σε πάγωμα καθώς η Σαουδική Αραβία εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας, σύμφωνα με το δίκτυο Al Arabiya: «Το βασίλειο παρακολουθεί στενά τις άνευ προηγουμένου εξελίξεις μεταξύ ορισμένων παλαιστινιακών φατριών και των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής», προσθέτοντας ότι έχει «Επανειλημμένα προειδοποίησε για τις συνέπειες [της επιδείνωσης] της κατάστασης ως αποτέλεσμα της κατοχής καθώς και για τη στέρηση του παλαιστινιακού λαού από τα νόμιμα δικαιώματά του και για τη [μη ανάσχεση] συστηματικών προκλήσεων κατά των ιερών [τόπων] του».

Και αν αποδειχθεί ότι το Ιράν βοήθησε την επίθεση της Χαμάς με εκπαίδευση και στρατηγικό σχεδιασμό, για να καταργήσει αυτή τη συμφωνία Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας, θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και της Λιβανέζικης αντιπροσώπου της Τεχεράνης, Χεζμπολάχ, καθώς και μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.

«Αυτή είναι η χειρότερη μέρα που μπορώ να θυμηθώ σε στρατιωτικούς όρους στην ιστορία του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της γκάφας του πολέμου του Γιομ Κιπούρ, που ήταν τρομερός» υποστηρίζει ο Nahum Barnea.

Ήδη βλέπουμε σχετική κινητικότητα καθώς στο βορρά, η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανέλαβε την ευθύνη για τη στόχευση τριών ισραηλινών τοποθεσιών σε μια περιοχή γνωστή ως Φάρμες Σεμπάα χρησιμοποιώντας πυραύλους και πυροβολικό. Η περιοχή θεωρείται από τον Λίβανο ως ισραηλινή κατοχή. Το Ισραήλ απάντησε με πυροβολικό.

Η επίθεση της Χαμάς δεν προκαλεί έκπληξη.

Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι ξεκίνησε από τη Λωρίδα της Γάζας και όχι από τη Δυτική όχθη. Έκπληξη επίσης προκαλεί το μέγεθός και η οργάνωση της επίθεσης η οποία φαίνεται να έχει ενισχυθεί από το Ιράν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σωτήρη Ρούσσο, «ο συντονισμός θυμίζει πολύ αυτόν της Χεζμπολλάχ και η χρήση drones τους Χούθι, ενώ η εκτεταμένη κάλυψη με videos στο διαδίκτυο και η επίδειξη συλληφθέντων θυμίζει την καμπάνια του ISIS. Γενικά μετά τον πόλεμο του 2006 μεταξύ Χεζμπολλάχ και Ισραήλ και τους εμφυλίους μετά το 2015 έχει υπάρξει μια “επανάσταση” στους τρόπους που διεξάγονται οι ασύμμετρες συγκρούσεις. Και η “επανάσταση” αυτή δεν μπορούσε παρά να φτάσει στην Παλαιστίνη».

Εδώ και μήνες, ήταν σαφές ότι υπήρχε αυξανόμενος κίνδυνος έκρηξης μεταξύ των παλαιστινιακών ενόπλων ομάδων και του Ισραήλ.

Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι έχουν επικεντρωθεί όμως στη Δυτική Όχθη, το έδαφος μεταξύ της Ιερουσαλήμ και των ιορδανικών συνόρων που το Ισραήλ έχει καταλάβει από το 1967, όπου υπήρξε σχεδόν συνεχής αντιπαράθεση και βία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Δεν προκαλεί έκπληξη γιατί όπως από τη γενέσει της το 1987, η Χαμάς έχει ορκιστεί στην καταστροφή του Ισραήλ και έχει διεξάγει αρκετούς πολέμους με το Ισραήλ από τότε που ανέλαβε την εξουσία στη Γάζα το 2007. Μεταξύ αυτών των πολέμων, έχει εκτοξεύσει χιλιάδες ρουκέτες στο Ισραήλ και έχει πραγματοποιήσει άλλες θανατηφόρες επιθέσεις σαν απάντηση στην αποικιακή κυριαρχία και την κατοχή των Ισραηλινών εποίκων εδώ και δεκαετίες.

Το Ισραήλ έχει επίσης επανειλημμένα επιτεθεί στη Χαμάς με αεροπορικές επιδρομές και, μαζί με την Αίγυπτο, έχει αποκλείσει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, όπως λέει, για την ασφάλειά της.

Απογοήτευση Παλαιστινίων από την Παλαιστινιακή Αρχή- Δημοτικότητα Χαμάς

Η επιχείρηση Break the Wave του Ισραήλ το Μάρτιο του 2022 στις περιοχές Τζενίν και Nablus της Δυτικής όχθης με αποκορύφωμα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τον Ιούλιο που πέρασε ξεσήκωσαν ισχυρές αντιδράσεις από τις παλαιστινιακές πολιτοφυλακές.

Οι επιθέσεις και οι θάνατοι αμάχων από ισραηλινές δυνάμεις, φαίνεται να εξόργισαν ακόμα περισσότερο τις παλαιστινιακές αυτές ομάδες με την Παλαιστινιακή Αρχή επειδή φαινόταν να συνεργάζεται με το Ισραήλ και επειδή φαίνεται να μην προστάτευσε αποτελεσματικά τους αμάχους.

Για χρόνια, η Παλαιστινιακή Αρχή, το ημιαυτόνομο όργανο που διαχειρίζεται πόλεις στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, όπως η Nablus, συνεργαζόταν με το Ισραήλ για να κρατήσει τις παλαιστινιακές πολιτοφυλακές υπό σχετικό έλεγχο.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι υπήρξε μία διαρκώς αυξανόμενη υποστήριξη ορισμένων Παλαιστινίων για βίαιη αντίσταση στην 56χρονη ισραηλινή κατοχή, καθώς αυξάνεται η απογοήτευση με την περιχαράκωση των ισραηλινών οικισμών στην επικράτεια, τις επιθέσεις από Ισραηλινούς εποίκους και αυτό που θεωρείται διεφθαρμένη και αναποτελεσματική Παλαιστινιακή Αρχή.

Επιπλέον, η Χαμάς διαθέτει εκτεταμένα προγράμματα κοινωνικής προπαγάνδας και έχει αποκτήσει δημοτικότητα στην παλαιστινιακή κοινωνία με τη δημιουργία νοσοκομείων, εκπαιδευτικών συστημάτων, βιβλιοθηκών και άλλων υπηρεσιώνσε όλη τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας

Η ισραηλινή κυβέρνηση που ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν από έξι μήνες είναι η πιο δεξιά  στην ιστορία της χώρας, με υπερεθνικιστές υπουργούς που αντιτίθενται σε οποιεσδήποτε συνομιλίες με Παλαιστίνιους ηγέτες, και έχει υποσχεθεί διευρυμένους εβραϊκούς οικισμούς στα κατεχόμενα και σκληρότερη απάντηση στη βία.

Ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία είναι αποδυναμωμένη και θεωρείται διεφθαρμένη από πολλούς Παλαιστίνιους, έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να αστυνομεύσει τις εστίες της μαχητικότητας στη βόρεια Δυτική Όχθη, αφήνοντας αβοήθητους κατοίκους που πιάνονται στη μέση.

Γιατί η Χαμάς ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο τώρα;

Πρέπει να αναρωτηθεί κανείς εάν δεν ήταν για λογαριασμό του παλαιστινιακού λαού, αλλά μάλλον κατ’ εντολή του Ιράν, ενός σημαντικού προμηθευτή χρημάτων και όπλων στη Χαμάς, για να αποτραπεί η εκκολαπτόμενη ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, του αντιπάλου του Ιράν, και του Ισραήλ.

Η συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ θα ήταν ένας διπλωματικός σεισμός που πιθανότατα θα απαιτούσε από τον Νετανιάχου να απορρίψει τα πιο ακραία μέλη του υπουργικού συμβουλίου του σε αντάλλαγμα για τη σφυρηλάτηση μιας συμμαχίας μεταξύ του εβραϊκού κράτους και των σουνιτικών κρατών του Περσικού Κόλπου, εναντίον του Ιράν.

Μια τέτοια συμφωνία, όπως καταρτιζόταν, θα ωφελούσε επίσης την πιο μετριοπαθή Παλαιστινιακή Αρχή της Δυτικής Όχθης — παρέχοντάς της μια τεράστια εισροή μετρητών από τη Σαουδική Αραβία, καθώς και τον περιορισμό των ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη και άλλες προκαταβολές διατήρηση μιας λύσης δύο κρατών.

Συνολικά, θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στις τεκτονικές πλάκες της περιοχής τα τελευταία 75 χρόνια. Στον απόηχο αυτής της επίθεσης της Χαμάς, αυτή η συμφωνία βρίσκεται τώρα στο πάγωμα, καθώς οι Σαουδάραβες έπρεπε να συνδεθούν πιο στενά από ποτέ με τα παλαιστινιακά συμφέροντα, όχι μόνο με τα δικά τους.

Ως αποτέλεσμα, οι ηγέτες της Δυτικής Όχθης μπορεί να είχαν κερδίσει μια απελπιστικά αναγκαία ώθηση νομιμότητας από τις παλαιστινιακές μάζες, απειλώντας τη νομιμότητα της Χαμάς.

Τα περισσότερα δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια που έλαβε μόνο από το Κατάρ όλα αυτά τα χρόνια η Χαμάς έχει αφιερώσει τις περισσότερες δυνάμεις και τους πόρους της στο να σκάψει σήραγγες στο Ισραήλ και να κατασκευάσει πυραύλους για να προσπαθήσει να καταστρέψει έναν πολύ πιο ισχυρό εχθρό.

Θα μπορούσαν να διατεθούν για την οικοδόμηση της Γάζας σε μια παραγωγική κοινωνία, με αξιοπρεπή σχολεία, πανεπιστήμια και υποδομές, που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος με τη Δυτική Όχθη.

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα;

Οι βίαιες επιθέσεις της Χαμάς, δεν έχουν ξεκάθαρο πολιτικό στόχο, μιας και η απάντηση του Ισραήλ θα είναι θυελλώδης.

Επιπλέον, οι θηριωδίες κατά αμάχων και οι φρικαλεότητες που φαίνεται να εξαπολύουν κατά του άμαχου πληθυσμού, σίγουρα δε θα εξασφαλίσουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Προκαλούν μόνο αποτροπιασμό και μάλλον δεν υπολογίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο, στρέφουν τον κόσμο ενάντια στον λαό της Παλαιστίνης και τον άμαχο πληθυσμό κάτι που πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν καταδικάσει εδώ και χρόνια.

Ο καθηγητής Victor Friedman ο οποίος διδάσκει συμπεριφορική επιστήμη στο Jezreel Valley College στο κεντρικό Ισραήλ υποστήριξε: «Αυτή η φρικτή κατάσταση εξακολουθεί να είναι μια ευκαιρία, όπως ακριβώς ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ αποδείχθηκε μια ευκαιρία που έληξε με μια ειρηνευτική συμφωνία με την Αίγυπτο. Η μόνη πραγματική νίκη θα είναι εάν αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια θα δημιουργήσει συνθήκες για μια πραγματική, σταθερή διευθέτηση με τους Παλαιστίνιους».

Εάν πρόκειται να γίνει μια ισραηλινή εισβολή στη Γάζα για να προσπαθήσει να καταστρέψει τη Χαμάς, θα πρέπει να συνδυαστεί με μια πολιτική πρωτοβουλία.

Η Χαμάς δύσκολα θα μπορέσει ποτέ να είναι εταίρος για μια ασφαλή ειρήνη με το Ισραήλ.Είχε πάρα πολλές ευκαιρίες για να αποδείξει ότι η διακυβέρνησή της στη Γάζα έχει στόχο μία ειρηνική συνήπαρξη και οχι την καταστροφή του εβραϊκού κράτους, το οποίο με τη σειρά του έχει τεράστιες ευθύνες με την καταπιεστική και βίαη αντιμετώπιση του Παλαιστινιακού λαού.

Μόνο αν καταφέρουν να ενισχύσουν και να συνδιαλλαγούν με την Παλαιστινιακή αρχή θα μπορούσε να σφυρηλατηθεί όπως το έθεσε ο καθηγητής, «μια διευθέτηση που παρέχει σε όλες τις πλευρές κάτι με το οποίο μπορούν να ζήσουν. Διαφορετικά, αργά ή γρήγορα, θα ξαναβρεθούμε στην ίδια ή και χειρότερη κατάσταση.» Αυτό ήταν το αληθινό μάθημα του Πολέμου του Γιομ Κιπούρ.

 

➪ Με πληροφορίες από: The New York Times, Middle East Eye, Al Jazeera, CNN, BBC, RUSI