Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα και τον κόσμο. Έχει οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου πρόσβαση και ανταλλαγή πληροφοριών, εξοπλίζοντας τις κυβερνήσεις με απίστευτες δυνατότητες παρακολούθησης και επιτήρησης μεμονωμένων ανθρώπων ή και ολόκληρων εθνοτικών ομάδων ή μειονοτήτων.

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να υποστηρίξουν άμεσα τον εγχώριο έλεγχο και την καταστολή, βοηθώντας τις δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας να επεξεργάζονται τεράστιες ποσότητες πληροφοριών, πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Το Ισραήλ αποτελεί μία από τις χώρες που υιοθετεί ολοένα και περισσότερο τη λογική του ψηφιακού ελέγχου και καταστολής καθώς βασίζεται πλέον ισχυρά στην αναγνώριση προσώπου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για να παρακολουθεί τους Παλαιστινίους και να περιορίζει τη διέλευσή τους από βασικά σημεία ελέγχου.

Έχοντας δημιουργήσει νόμους, πολιτικές και πρακτικές που σκοπίμως καταπιέζουν τους Παλαιστίνιους οι ισραηλινές αρχές εργάζονται ώστε να διασφαλίζουν την Εβραϊκή Ισραηλινή κυριαρχία σε όλη την έκταση του Ισραήλ και των Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών (ΚΠΕ). Αυτό περιλαμβάνει πρακτικές από κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, τον σχεδιασμό νόμων και πολιτικών που καθιστούν αδύνατον για πολλούς Παλαιστίνιους να χτίσουν σπίτια μέχρι τις μαζικές κατεδαφίσεις σπιτιών.

Πλέον στη φαρέτρα τους υπάρχει και άλλο ένα όπλο προς την ισχυροποίηση  του συστήματος απαρτχάιντ που έχουν δημιουργήσει. Σύμφωνα με μία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας , χρησιμοποιούν ένα πειραματικό σύστημα αναγνώρισης προσώπου, γνωστό ως Red Wolf, για να παρακολουθούν τον Παλαιστινιακό λαό και να αυτοματοποιούν σκληρούς περιορισμούς στην ελευθερία μετακίνησής τους. Το Red Wolf αποτελεί μέρος ενός συνεχώς αυξανόμενου δικτύου παρακολούθησης που εδραιώνει τον έλεγχο της ισραηλινής κυβέρνησης επί των Παλαιστινίων και που συμβάλλει στη διατήρηση του συστήματος απαρτχάιντ του Ισραήλ.

Το «Αυτοματοποιημένο απαρτχάιντ», όπως ονομάζει και την έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία, είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της παγκόσμιας εξάπλωσης των συστημάτων μαζικής παρακολούθησης, τα οποία βασίζονται σε συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης για να μάθουν να αναγνωρίζουν τα πρόσωπα των ανθρώπων με βάση τα μεγάλα αποθέματα εικόνων.

Στη Χεβρώνα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, η τεχνολογία εστιάζει σχεδόν εξ ολοκλήρου στους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με την έκθεση της Αμνηστίας, σηματοδοτώντας έναν νέο τρόπο αυτοματοποίησης του ελέγχου των εσωτερικών ορίων που χωρίζουν τις ζωές Παλαιστινίων και Ισραηλινών (ενώ το Ισραήλ έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι λειτουργεί ένα καθεστώς απαρτχάιντ).

Ισραήλ απαρτχάιντ Τεχνητή Νοημοσύνη
Πηγή: Διεθνή Αμνηστία

Σύμφωνα με μια συμφωνία του 1997 μεταξύ των ισραηλινών αρχών και της Παλαιστινιακής Οργάνωσης για την Απελευθέρωση, η Χεβρώνα χωρίστηκε σε δύο τμήματα, γνωστά ως H1 και H2. Το H1, το οποίο αποτελεί το 80% της πόλης, διοικείται από τις παλαιστινιακές αρχές, ενώ το Ισραήλ διατηρεί τον πλήρη έλεγχο του H2, που περιλαμβάνει την Παλιά Πόλη. Περίπου 33.000 Παλαιστίνιοι ζουν στο Η2, μαζί με περίπου 800 Ισραηλινούς εποίκους που διαμένουν παράνομα σε τουλάχιστον επτά οικισμούς.

Οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι του Η2 υπόκεινται σε δρακόντεους περιορισμούς μετακίνησης. Τους απαγορεύεται η πρόσβαση σε ορισμένους δρόμους, οι οποίοι είναι ανοιχτοί μόνο για Ισραηλινούς εποίκους, και ένα δίκτυο στρατιωτικών σημείων ελέγχου και άλλα εμπόδια εμποδίζει σοβαρά την καθημερινότητά τους. Οι Ισραηλινοί έποικοι στη Χεβρώνα ταξιδεύουν σε διαφορετικούς δρόμους προς τους Παλαιστίνιους και δεν απαιτείται να χρησιμοποιούν σημεία ελέγχου

Σε ψηλά περιφραγμένα σημεία ελέγχου, οι Παλαιστίνιοι στέκονται μπροστά σε κάμερες αναγνώρισης προσώπου πριν τους επιτραπεί να περάσουν. Καθώς τα πρόσωπά τους σαρώνονται, το λογισμικό Red Wolf χρησιμοποιεί ένα χρωματικά κωδικοποιημένο σύστημα πράσινου, κίτρινου και κόκκινου για να καθοδηγήσει τους στρατιώτες σχετικά με το αν θα αφήσουν το άτομο να φύγει, να το σταματήσουν για ανάκριση ή να το συλλάβουν, σύμφωνα με την έκθεση. Όταν η τεχνολογία αποτυγχάνει να αναγνωρίσει κάποιον, οι στρατιώτες εκπαιδεύουν το σύστημα προσθέτοντας τα προσωπικά τους στοιχεία στη βάση δεδομένων.

Η Διεθνής Αμνηστία τεκμηρίωσε πώς η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου από το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ έχει αυξηθεί, ειδικά στον απόηχο των διαδηλώσεων και στις περιοχές γύρω από παράνομους οικισμούς.

Τόσο στη Χεβρώνα όσο και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ (τις μόνες πόλεις στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη με ισραηλινούς οικισμούς εντός των ορίων τους), η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου υποστηρίζει ένα πυκνό δίκτυο καμερών κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV) για να κρατά τους Παλαιστίνιους υπό σχεδόν συνεχή παρακολούθηση.

Το Αυτοματοποιημένο Απαρτχάιντ δείχνει πώς αυτή η παρακολούθηση αποτελεί μέρος μιας σκόπιμης προσπάθειας των ισραηλινών αρχών να δημιουργήσουν ένα εχθρικό και καταναγκαστικό περιβάλλον για τους Παλαιστίνιους, με στόχο την ελαχιστοποίηση της παρουσίας τους σε στρατηγικές περιοχές.

Εκτός από τη συνεχή απειλή υπερβολικής σωματικής βίας και αυθαίρετης σύλληψης, οι Παλαιστίνιοι πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να παρακολουθούνται από έναν αλγόριθμο ή να απαγορεύεται η είσοδος στις γειτονιές τους με βάση πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες σε βάσεις δεδομένων επιτήρησης που εισάγουν διακρίσεις.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι ο Red Wolf συνδέεται με δύο άλλα στρατιωτικά συστήματα επιτήρησης, το Wolf Pack και το Blue Wolf. Το Wolf Pack είναι μια τεράστια βάση δεδομένων που περιέχει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για τους Παλαιστίνιους από το OPT, συμπεριλαμβανομένου του τόπου διαμονής τους, των μελών της οικογένειάς τους και του κατά πόσον αναζητούνται για ανάκριση από τις ισραηλινές αρχές.

Το Blue Wolf είναι μια εφαρμογή στην οποία οι ισραηλινές δυνάμεις μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσω smartphone και tablet, και η οποία μπορεί να αντλήσει αμέσως τις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στη βάση δεδομένων Wolf Pack.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρο τοποθεσίες πολιτιστικής και πολιτικής σημασίας με νέα εργαλεία επιτήρησης, όπως η είσοδος της Πύλης της Δαμασκού στην Παλιά Πόλη, η οποία εδώ και πολύ καιρό ήταν τόπος συνάντησης και διαμαρτυρίας των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κρατική παρέμβαση στο δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή πρέπει να είναι ένα αποδεδειγμένα απαραίτητο και αναλογικό μέσο για την αντιμετώπιση ενός θεμιτού σκοπού. Η χρήση επιτήρησης από το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων δεν πληροί αυτά τα κριτήρια.

Συμβάλλει επίσης στον περιορισμό της ελευθερίας μετακίνησης στο πλαίσιο παρατεταμένης κατοχής, παράνομης εγκατάστασης και προσάρτησης, εδραιώνει τον διαχωρισμό και τον κατακερματισμό του παλαιστινιακού λαού και τελικά βοηθά στη διατήρηση του συστήματος απαρτχάιντ του Ισραήλ.

Αυτή η μαζική παρακολούθηση παραβιάζει τα δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή, την ισότητα και τη μη διάκριση. Αντιτίθεται επίσης στα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας της ειρηνικής συνάθροισης, αποτρέποντας τους Παλαιστίνιους από τη διαμαρτυρία ενισχύοντας ένα κλίμα φόβου και καταστολής.

Αποτελεί επίσης ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της χρήσης των νέων τεχνολογιών για παρακολούθηση και καταστολή και υπογραμμίζει για μία ακόμη φορά πόσο σημαντική είναι η οριοθέτηση τους προκειμένου οι ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα να μην καταπατώνται με την πρόφαση της ασφάλειας.

Η δημοκρατία και οι ελευθερίες που αυτή πρεσβεύει βρίσκονται σε μία πολύ κρίσιμη καμπή. Και τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης παρουσιάζουν τρομερές ευκαιρίες για αυταρχικά καθεστώτα και απολυταρχικούς ηγέτες.