Η έκλειψη ηλίου, που έγινε ορατή μόνο στη Βόρεια Αμερική, είχε απασχολήσει εδώ και καιρό πολλά μέλη της κοινωνίας. Ατέρμονες θεωρίες είχαν αναπτυχθεί σχετικά με το θα σήμανε το γεγονός ότι η Σελήνη θα έκρυβε τον ήλιο φέρνοντας για λίγα λεπτά το σκοτάδι σε ορισμένα σημεία του πλανήτη Γη. Χιλιάδες Αμερικάνοι προσπαθούσαν να παρακινήσουν σχεδόν δώδεκα κυβερνήσεις πολιτειών να κηρύξουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, να ενεργοποιήσουν μονάδες της Εθνικής Φρουράς και να εγκαταστήσουν ισχυρή αστυνομική παρουσία εν αναμονή πιθανού χάους.

Θρησκευτικοί ηγέτες, επιστήμονες, ακόμη και μια κότα (ή έτσι φαινόταν) έχουν κάνει προβλέψεις για το τέλος του κόσμου σχεδόν όσο καιρό υπάρχει ο κόσμος. Έχουν προβλέψει την καταστροφή του κόσμου μέσω πλημμύρων, πυρκαγιών και κομητών – ευτυχώς για εμάς, τίποτα από αυτά δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Εν αναμονή της έκλειψης ηλίου πολλές θεωρίες για την επερχόμενη μεγάλη Ημέρα της Κρίσης είχαν αναπτυχθεί, με τρομοκρατικές επιθέσεις, βιολογικό πόλεμο και πυρηνικές καταστροφές. Σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους της alt-right κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων περιθωριακών ευαγγελικών ηγετών, αυτός ο πόλεμος θα οδηγήσει σε μια νέα παγκόσμια τάξη στην οποία ο Χριστός θα επιστρέψει και η Αμερική (μαζί με το Ισραήλ) θα κυβερνήσει τα έθνη.

Η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Majorie Taylor Greene υποστήριξε ότι η έκλειψη είναι ένα σημάδι από τον Θεό ότι η Αμερική πρέπει να μετανοήσει για τις αμαρτίες της. Η ανάρτησή της στο X έδειξε ότι ο πρόσφατος σεισμός της Νέας Υόρκης σε συνδυασμό με την έκλειψη ήταν «ισχυρά σημάδια».

Για άλλους η έκλειψη θα ανάγκαζε την ανθρωπότητα να επιστρέψει σε ένα χρονοδιάγραμμα παράλληλου σύμπαντος που προφανώς εγκαταλείψαμε συλλογικά το 2012 (μια άλλη εξαιρετικά δημοφιλής χρονιά σε όσους αρέσουν τα σενάρια Αποκάλυψης). Άλλοι προειδοποίησαν ότι η έκλειψη ήταν επιβεβαίωση ότι σύντομα θα ξεκινούσε ένας δεύτερος εμφύλιος πόλεμος στην Αμερική ενώ κάποιο προέβλεψαν ότι με η έκλειψη του ήλιου θα σήμανε τη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού. Οι χρήστες του TikTok προειδοποίησαν ποικιλοτρόπως: «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση» και «έρχεται το τέλος του κόσμου» και «σας λέω αυτή τη στιγμή, κάτι δεν πάει καλά με αυτήν την έκλειψη» και «έρχονται τρελά προφητικά γεγονότα!»

@mystery.realfacts

 ⚠️PERSONAL OPINION⚠️ The Bible prophecy + SOLAR ECLIPSE… #bible #prophecy #solareclipse

♬ original sound – Cryptic Revealers

 

Χιλιάδες χρόνια θρησκευτικών και πολιτιστικών προφητειών έχουν καλλιεργήσει τέτοιες αντιλήψεις σχετικά με την Ημέρα της κρίσης. ¨

Και ξάφνου, έγινε ένας μεγάλος σεισμός, και ο ήλιος έγινε μαύρος, σαν τρίχινος σάκος, και το φεγγάρι έγινε σαν αίμα· εδάφιο 6:12 στην Αποκάλυψη του Ιωάννη:

Η αποκαλυπτική μοιρολατρία είναι μία από τις πιο διαρκείς ανθρώπινες εμμονές.  Αλλά το ενδιαφέρον για το τέλος του κόσμου φαίνεται να έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς γεγονότα όπως η πανδημία του COVID-19, ο πόλεμος στην Ουκρανία, και η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς σημαίνει ότι σχεδόν κάθε περιοχή του πλανήτη έχει αντιμετωπίσει κάποιου είδους καταστροφή. Αυτές οι δυσμενείς καταστάσεις έχουν οδηγήσει πολλούς πιστούς στο συμπέρασμα ότι το τέλος είναι κοντά. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του Pew Research Center διαπίστωσε το 2022 ότι πάνω από το 60% των ευαγγελικών χριστιανών στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι ζούμε στους έσχατους καιρούς. 

τέλος του κόσμου ανθρωπότητα

Η έκλειψη όμως έγινε παρασύροντας στη σαγήνη της χιλιάδες ανθρώπους που έγιναν μάρτυρες αυτού του μοναδικού φαινομένου. Ο κόσμος μας όμως υπάρχει ακόμα, με τα καλά του και τα αρνητικά του, μετατρέποντας για μία ακόμη φορά τις θεωρίες αυτές σε αποτυχημένες προφητείες για το τέλος του κόσμου.

Τέλος του κόσμου 21/12/12 σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μάγια 

Η 21η Δεκεμβρίου 2012 σηματοδότησε το τέλος του πρώτου «Μεγάλου Κύκλου» του ημερολογίου των Μάγια. Καθώς το ημερολόγιο σταματούσε απότομα στο χειμερινό ηλιοστάσιο της 21ης Δεκεμβρίου, περίπου το 10% του κόσμου  πίστεψε ότι σύμφωνα με τους Μάγια ο κόσμος δεν θα έχει άλλο μέλλον. Τα σενάρια του τέλους του κόσμου περιελάμβαναν τη σύγκρουση της Γης με έναν φανταστικό πλανήτη που ονομάζεται Nibiru, γιγάντιες ηλιακές εκλάμψεις, μια πλανητική ευθυγράμμιση που θα προκαλούσε τεράστιες παλιρροϊκές καταστροφές και μια ευθυγράμμιση του άξονα της Γης. Οι θεωρίες πήραν τέτοιες διαστάσεις που πολλοί άνρθωποι σε όλον τον πλανήτη προσπάθησαν να προετοιμαστούν για το επικείμενο χάος. Τα κιτ επιβίωσης πουλούσαν σαν τρελά, άνρθωποι έφτιαχναν υπόγια καταφύγια γεμίζοντάς τα με τροφές και νερό ενώ ένας άνδρας στην Κίνα κατακεύασε μία μια σύγχρονη κιβωτό του Νώε . 22 χρόνια μετά, είμαστε ακόμη εδώ.

Μία μαύρη τρύπα θα καταπιεί τη Γη

Το Large Hadron Collider  είναι ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας (CERN). Όταν το 2008 ξεκίνησε η λειτουργία του, υπήρχε η εικασία ότι η γρήγορη κίνηση των υποατομικών σωματιδίων στις σήραγγές του θα μπορούσε να δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα ικανή να καταπιεί ολόκληρη τη Γη.  Οι επιστήμονες του CERN καθησύχασαν το κοινό ότι ακόμη και αν δημιουργηθεί μια μικρή μαύρη τρύπα, θα διαλυόταν αμέσως. Μέχρι τώρα, καμία μαύρη τρύπα δε μας έχει καταπιεί.

 

Τέλος του κόσμου 7000 χρόνια μετά τον Βιβλικό κατακλυσμό (2011)

Ο Harold Camping έχει προβλέψει δημόσια το τέλος του κόσμου έως και 12 φορές με βάση τις ερμηνείες του στη βιβλική αριθμολογία. Το 1992, δημοσίευσε ένα βιβλίο, με τον δυσοίωνο τίτλο 1994  το οποίο προέβλεπε το τέλος του κόσμου κάποια στιγμή γύρω στο ίδιο έτος. Ίσως η πιο σημαντική πρόβλεψή του ήταν για τις 21 Μαΐου 2011, μια ημερομηνία που υπολόγισε ότι ήταν ακριβώς 7.000 χρόνια μετά τον Βιβλικό κατακλυσμό.

Υποστήριξε ότι μόνο το 3%του πληθυσμού θα επιζούσε καθώς μόνο αυτούς θα έπαιρνε μαζί του ο Θεός στον Παράδεισο. Όταν αυτή η ημερομηνία πέρασε χωρίς επεισόδια, δήλωσε ότι ουσιαστικά πραγματοποιήθηκε μία αόρατη ημέρα κρίσης.
Σύμφωνα μάλιστα με το VICE, το Family Radio, το χριστιανικό ραδιοφωνικό δίκτυο που φιλοξένησε την εκπομπή του Camping, ξόδεψε 100 εκατομμύρια δολάρια για να διαδώσει το μήνυμά του.

Τέλος του κόσμου τη Νέα Χιλιετία το 1982 και το 2007

Στην εκπομπή του το 1976, ο Pat Robertson προέβλεψε ότι το τέλος του κόσμου θα άρχιζε κάποια στιγμή το 1982. Έκανε λάθος, φυσικά, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να προσπαθήσει ξανά. Στο βιβλίο του The New Millennium, που κυκλοφόρησε το 1990, ο Robertson προέβλεψε ότι η τελευταία μέρα ήταν η 29η Απριλίου 2007. Πάλι λάθος είχε κάνει τελικά.

Live προβλέψεις για την Αποκάλυψη 

Ο Herbert Armstrong ήταν ένας από τους πρώτους τηλεευαγγελιστές, που κήρυξε το ευαγγέλιο στα ερτζιανά πολύ πριν γίνει δημοφιλές. Ίδρυσε τη δική του εκκλησία, την Παγκόσμια Εκκλησία του Θεού, το 1933, και τρία χρόνια αργότερα προέβλεψε το τέλος του κόσμου. Ισχυρίστηκε ότι η Αποκάλυψη θα συνέβαινε το 1936, και μάλλον εξεπλάγη όταν δεν συνέβη.

Ωστόσο, μια λάθος πρόβλεψη δεν ήταν αρκετή για να κλονίσει την αυτοπεποίθησή του. Ο Armstrong αναθεώρησε το πρόγραμμά του για την αποκάλυψη για το 1943, και όταν αυτό δεν λειτούργησε, το αναθεώρησε ξανά για το 1972. Ίσως πίστευε ότι ήταν αρκετά μακριά στο μέλλον που δεν θα έπρεπε να ανησυχεί μήπως αποδειχτεί λάθος, αλλά ο Armstrong το έκανε στην πραγματικότητα σε λαιβ μετάδοση. ¨Όταν πάλι απέτυχε, έκανε μια τελευταία προσπάθεια, προβλέποντας το τέλος του κόσμου το 1975. Το πραγματικό θαύμα είναι ότι υπήρχαν άνθρωποι που μετά από τόσες αποτυχίες ακόμα τον πίστευαν.

Σύγκρουση με κομήτη το 1910

Ο κομήτης του Halley περνά από τη Γη περίπου κάθε 76 χρόνια, αλλά η προσέγγιση του το 1910  δημιούργησε μαζικό φόβο ότι θα κατέστρεφε τον πλανήτη, είτε με ουράνια σύγκρουση είτε μέσω των δηλητηριωδών αερίων που φημολογείται ότι περιείχε. Ακολούθησε ένας παγκόσμιος πανικός, ο οποίος πυροδοτήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης και τους τίτλους εφημερίδων όπως «Ο κομήτης μπορεί να σκοτώσει όλη τη ζωή στη γη, σύμφωνα με επιστήμονες». Μια ομάδα στην Οκλαχόμα προσπάθησε να θυσιάσει μια παρθένα για να αποτρέψει την επικείμενη καταστροφή και ο εμφιαλωμένος αέρας είχε σπάσει ρεκόρ πολήσεων.

Πηγή: All thats interesting

Η έλευση του Ιησου Χριστού το 1843 και το 1844

Ο θρησκευτικός ηγέτης William Miller άρχισε να κηρύττει το 1831 ότι το τέλος του κόσμου θα συνέβαινε με τη δεύτερη έλευση του Ιησού Χριστού το 1843. Προσέλκυσε έως και 100.000 οπαδούς που πίστευαν ότι θα μεταφερθούν στον ουρανό μόλις η ημέρα της κρίσης έφατνε. Όταν η πρόβλεψη του 1843 απέτυχε να πραγματοποιηθεί, ο Miller υπολόγισε εκ νέου και αποφάσισε ότι ο κόσμος θα τελείωνε πραγματικά το 1844. Ο οπαδός του Henry Emmons έγραψε: «Περίμενα όλη την Τρίτη και ο αγαπητός Ιησούς δεν ήρθε… Ξάπλωσα κατάκοιτος για 2 ημέρες χωρίς πόνο – άρρωστος με απογοήτευση.”

Η κότα που πορβλέπει το τέλος του κόσμου 

Αν ζούσατε στο Leeds στις αρχές του 19ου αιώνα σίγουρα θα γνωρίζατε τη Mary Bateman και θα είχατε παρασυρθεί από τις θεωρίες που είχε διασπείρει. Ενώ οι περισσότεροι την θεωρούσαν μάγισσα, στην πραγματικότητα απλά ήταν μία απατεώνας που χρησιμοποίησε την κότα της για να επηρεάσει την κοινή γνώμη. Το 1806, η κότα της Bateman άρχισε να γεννά αυγά που είχαν σκαλισμένα με τις λέξεις «Ο Χριστός έρχεται».  Άνθρωποι από παντού ταξίδεψαν για να δουν τα πουλερικά που προφήτευαν το τέλος του κόσμου. Τελικά αποδείχτηκε ότι η Bateman πήρε αυγά που είχαν γεννήσει προηγουμένως, τα σκάλισε με οξύ και μετά τα έβαζε ξανά πίσω στα κοτόπουλα.

1666 the number of the Beast

Επειδή η Βίβλος θεωρεί το 666 τον αριθμό του Αντίχριστου, πολλοί Χριστιανοί στην Ευρώπη του 17ου αιώνα φοβήθηκαν ότι το τέλος του κόσμου θα έρθει το έτος 1666. Η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου, η οποία διήρκεσε από τις 2 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης, συμπεριλαμβανομένων 87 ενοριακών εκκλησιών και περίπου 13.000 κατοικιών. Πολλοί το είδαν ως εκπλήρωση της προφητείας για το τέλος του κόσμου. Ωστόσο, δεδομένου του τόσο μεγάλου όγκου υλικών ζημιών, ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά ήταν εξαιρετικά χαμηλός, σύμφωνα με πληροφορίες μόνο 10 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Ε δεν το λες και το τέλος του κόσμου.

Μεγάλη πλημμύρα το 1524

Ο Johannes Stöffler, ένας αξιοσέβαστος Γερμανός μαθηματικός και αστρολόγος, προέβλεψε ότι μια μεγάλη πλημμύρα θα κάλυπτε τον κόσμο στις 25 Φεβρουαρίου 1524, όταν όλοι οι γνωστοί πλανήτες θα ήταν ευθυγραμμισμένοι στον αστερισμό του Ιχθύ. Εκδόθηκαν εκατοντάδες φυλλάδια που ανήγγειλαν τον επερχόμενο κατακλυσμό και προκάλεσαν έναν γενικό πανικό. Ο κόμης von Iggleheim, ένας Γερμανός ευγενής, έφτασε στο σημείο να κατασκευάσει μια τριώροφη κιβωτό. Παρόλο που υπήρχε ασθενής βροχή την ημέρα της προβλεπόμενης πλημμύρας, καμία πραγματική πλημμύρα δεν σημειώθηκε.

Είτε πιστεύει κανείς στον παράδεισο και την Κόλαση, την Αποκάλυψη και την Ημέρα της Κρίσης, είτε όχι, η επικείμενη καταστροφή του πλανήτη πάντα θα δημιουργεί ανασφάλεια. Μπορεί να φαίνονται γραφικές, καμιά φορά και αστείες, αλλά για μερικούς ανθρώπους όμως, τέτοιες δυσοίωνες προβλέψεις επηρεάζουν τη ζωή τους και τους ωθούν ακόμα και στην αυτοκτονία, ή στο να δωρήσουν όλη τους την περιουσία με σκοπό να εξασφαλίσουν μία θέση στον Παράδεισο.