«Η ελευθερία του Τύπου είναι το θεμέλιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αλλά, σε κάθε γωνιά του κόσμου, δέχεται επίθεση» έχει επισημάνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ρωσία που από τότε που ο Vladimir Vladimirovich Putin ανέλαβε την εξουσία το 1999, η ελευθερία του Τύπου έχει δει μια σταθερή πτώση.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα — που ενημερώνεται ετησίως — η Ρωσία κατέλαβε την 148η θέση μεταξύ 180 χωρών το 2014. Μέχρι το 2023, η κατάταξη της χώρας έπεσε στην 164η.
Ένα από τα πρώτα σημαντικά βήματα του Putin κατά τα πρώτα χρόνια της εξουσίας του ήταν να επιβάλει τον έλεγχο του Κρεμλίνου στα ρωσικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι φωνές που έρχονται κόντρα στο αφήγημα του Κρεμλίνου στο εσωτερικό της Ρωσίας αποσιωπώνται σταθερά, ενώ ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης καταλαμβάνονται από Κρεμλινικούς ή αναγκάζονται να κλείσουν.
Εκατοντάδες δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί από τότε που ανέλαβε ο Putin την εξουσία, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), αφού καταδικάστηκαν για διαφορετικές κατηγορίες, από εκβιασμό έως προδοσία.
Μεταξύ αυτών είναι ο ερευνητής δημοσιογράφος Ivan Safronov, ο οποίος καταδικάστηκε σε 22 χρόνια φυλάκιση για φερόμενη αποκάλυψη κρατικών μυστικών που ήταν ανοιχτά διαθέσιμα στο Διαδίκτυο. Η RSF ανέφερε ότι πολλοί από τους φυλακισμένους δημοσιογράφους έχουν βασανιστεί, συμπεριλαμβανομένου του Vladislav Yesipenko που ισχυρίζεται ότι βασανίστηκε για δύο ημέρες πριν μεταφερθεί σε κέντρο κράτησης.
Εν τω μεταξύ, αρκετοί μεμονωμένοι δημοσιογράφοι υπέστησαν βίαιο ή ύποπτο θάνατο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), 43 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί στη Ρωσία από τότε που ο Putin ανέβηκε στην εξουσία, τουλάχιστον 25 από αυτούς ως «άμεσα αντίποινα» για τα ρεπορτάζ τους.
Ένας σημαντικός θάνατος ήταν αυτός της Ρωσίδας ερευνήτριας δημοσιογράφου Anna Politkovskaya, η οποία έγραφε για τη Novaya Gazeta ανεξάρτητη εφημερίδα που ιδρύθηκε από τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης Dmitry Muratov, λογοκρίθηκε και τελικά αναγκάστηκε να κλείσει από τη ρωσική κυβέρνηση. Η Politkovskaya, η οποία έγραψε ερευνητικά κομμάτια που αποκάλυπταν τις πολιτικές του Κρεμλίνου στην Τσετσενία, πυροβολήθηκε στην πολυκατοικία της τον Οκτώβριο του 2006.
Στο ντοκιμαντέρ Putin vs. the Press , ο Muratov λέει, «Ο προσωπικός μου πόνος και το λάθος μου είναι ότι χάσαμε, με δολοφονίες, τόσους πολλούς ανθρώπους, από την εφημερίδα», ενώ θυμάται την Politkovskaya και πέντε άλλους δημοσιογράφους και συνεργάτες της Novaya Gazeta που δολοφονήθηκαν μεταξύ 2000 και 2009.
«Δεν ήταν ποτέ εύκολο να είσαι δημοσιογράφος στη Ρωσία», αναφέρει στο FRONTLINE η Gulnoza Said, συντονίστρια του προγράμματος της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. «Από το 1991, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν πάντα μια πολύ δύσκολη δουλειά. Από τότε που ο Putin ανέβηκε στην εξουσία, προσπάθησε να καλύψει αυστηρά την ελεύθερη ροή πληροφοριών».
Εισβολή και πόλεμος στην Ουκρανία
Οι προσπάθειες του καθεστώτος του Putin να καταστείλει την ελευθερία του λόγου έχουν ενταθεί τον τελευταίο καιρό μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Στη σημερινή Ρωσία, η απλή αναφορά στην εισβολή ως «πόλεμο» είναι ποινικό αδίκημα, με τα μέσα ενημέρωσης να είναι υποχρεωμένα να χρησιμοποιούν τον ευφημισμό που προτιμά το Κρεμλίνο για «Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση».
Απαγορεύεται η μετάδοση όλων των ιδιωτικών ανεξάρτητων τηλεοπτικών καναλιών, εκτός από τα κανάλια καλωδιακής ψυχαγωγίας. Πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης όπως το Euronews, το France 24 και το BBC δεν είναι πλέον προσβάσιμα στη χώρα.
Η ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης, Roskomnadzor, έχει αποκλείσει την πρόσβαση στους περισσότερους ανεξάρτητους ειδησεογραφικούς ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένου του Meduza, του πιο διαβασμένου, και του Novaya Gazeta, του πιο εμβληματικού.
Όσοι επιβιώνουν ανήκουν σε συμμάχους του Κρεμλίνου για μερικά χρόνια ή υπόκεινται σε αυστηρή αυτολογοκρισία, λόγω απαγορευμένων θεμάτων και όρων. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί.
Οι προσπάθειες του καθεστώτος Putin να φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης επεκτείνονται και σε σκόπιμες επιθέσεις σε διεθνείς δημοσιογράφους που προσπαθούν να καλύψουν την εισβολή από την Ουκρανία. «Για τους Ρώσους, ο Τύπος είναι ο εχθρός. Δεν θέλουν τα εγκλήματά τους να καταγραφούν και να γίνουν γνωστά σε όλο τον κόσμο», σχολίασε η Oksana Romanyuk, εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που εδρεύει στο Κίεβο.
Τον Απρίλιο του 2022, το Ινστιτούτο για Ρεπορτάζ Πολέμου και Ειρήνης δημοσίευσε μια αποστολή με τίτλο Ουκρανία: Οι δημοσιογράφοι «Είναι ο πρώτος στόχος της Ρωσίας», η οποία περιγράφει λεπτομερώς τους θανάτους δημοσιογράφων στην Ουκρανία κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.
Τον Φεβρουάριο του 2023, ο διεθνής οργανισμός παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και το Ινστιτούτο Μαζικής Πληροφόρησης διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον 26 δημοσιογράφοι στοχοποιήθηκαν εσκεμμένα με πυρά τουφεκιού ή πυροβολικού κατά τον πρώτο χρόνο του πολέμου.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα έχουν καταθέσει πολλές καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου κατά της Ρωσίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σχετικά με 44 φερόμενες πράξεις κακοποίησης και βίας στις οποίες εμπλέκονται περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι και δημοσιογραφικές υποδομές.
Μια φονική ρωσική αεροπορική επιδρομή τον Αύγουστο που πέρασε κοντά σε ένα ουκρανικό ξενοδοχείο και εστιατόριο όπου συχνάζουν διεθνείς δημοσιογράφοι τροφοδοτεί τις κατηγορίες ότι το Κρεμλίνο στοχεύει σκόπιμα εκπροσώπους διεθνών μέσων ενημέρωσης στην Ουκρανία.
Ο βομβαρδισμός της 7ης Αυγούστου στην πόλη Pokrovsk της ανατολικής Ουκρανίας που σκότωσε 9 ανθρώπους και τραυμάτισε σχεδόν 90 ήταν η τελευταία από μια σειρά επιθέσεων σε στόχους αμάχων που είναι γνωστό ότι είναι δημοφιλείς μεταξύ των δημοσιογράφων που κάλυπταν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η βομβιστική επίθεση στο Pokrovsk είχε πολλές ομοιότητες με μια επίθεση τον Ιούνιο του 2023 στο κοντινό Kramatorsk, η οποία έπληξε πολιτικούς στόχους στο κέντρο της πόλης, συμπεριλαμβανομένου ενός εστιατορίου που χρησιμοποιούνταν από επισκέπτες δημοσιογράφους και διεθνείς εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ανάμεσα στα θύματα ήταν η εξέχουσα Ουκρανή συγγραφέας και δημοσιογράφος Victoria Amelina.
Αν και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχθεί με βεβαιότητα ότι η Ρωσία εμπλέκεται στη σκόπιμη στόχευση δημοσιογράφων στην Ουκρανία, αυτή είναι σίγουρα η εντύπωση που έχουν οι διεθνείς οργανώσεις παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης και πολλοί από τους ανταποκριτές που εργάζονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου.
Η Μόσχα έχει ένα προφανές κίνητρο να επιδιώκει να εκφοβίσει τους διεθνείς ρεπόρτερ. Από την αρχή του πολέμου η επιτόπια κάλυψη έχει συχνά επισημάνει τη βαρβαρότητα της εισβολής της Ρωσίας και αποκαλύπτει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.
Νομοθεσίες που φιμώνουν
Τα τελευταία χρόνια, εκτός από τις βαριές ποινές και ακόμη και τα βασανιστήρια που υπέστησαν ορισμένοι δημοσιογράφοι, κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο, η συχνή χρήση προστίμων και οι βραχυχρόνιες κρατήσεις με διάφορα προσχήματα προστέθηκαν στο οπλοστάσιο του συστηματικού εκφοβισμού που χρησιμοποιείται κατά των δημοσιογράφων.
Αν και λιγότεροι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία, σύμφωνα με τη Said, οι τακτικές «μεταβαίνουν αργά από τη σωματική βία κατά των δημοσιογράφων στον περιορισμό τους μέσω νομοθετικών μέτρων».
Εμπειρογνώμονες των μέσων ενημέρωσης και υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου δήλωσαν ότι η ρωσική κυβέρνηση ψηφίζει νόμους που καθιστούν την πράξη της αναφοράς της αλήθειας – η οποία θα μπορούσε να είναι αντίθετη με το αφήγημα του κράτους – έγκλημα.
Πολλοί νόμοι σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης που είχαν εγκριθεί τα τελευταία χρόνια – συμπεριλαμβανομένων των νόμων για δυσφήμιση και “ψευδείς ειδήσεις” – τροποποιήθηκαν προκειμένου να ενσωματωθούν στον Ποινικό Κώδικα στην αρχή της πανδημίας Covid-19.
Η εισβολή στην Ουκρανία έδωσε νέα ώθηση σε αυτή τη διαδικασία, με το κοινοβούλιο να εγκρίνει βιαστικά τροπολογίες σύμφωνα με τις οποίες «ψευδείς πληροφορίες» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και οποιοδήποτε άλλο ρωσικό κρατικό φορέα που δρα στο εξωτερικό τιμωρούνται τώρα με φυλάκιση έως και 15 ετών.
Η καταστολή των μέσων ενημέρωσης από τη Ρωσία έχει ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου για να δημιουργήσει ένα σύστημα όπου κάθε ανεξάρτητη φωνή των μέσων ενημέρωσης είναι «παράνομη», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητικός αναλυτής του Freedom House, Mike Smeltzer.
Η ρωσική κυβέρνηση εισήγαγε για πρώτη φορά έναν νόμο για τους «ξένους πράκτορες» το 2012, όταν διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την επιστροφή του Putin στην προεδρία, ισχυριζόμενοι για εκλογική νοθεία.
Ο νόμος χρησιμοποιήθηκε για να θέσει όρια σε ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και απαιτούσε από τις ομάδες που εμπλέκονται σε «πολιτική δραστηριότητα» να εγγραφούν ως «ξένοι πράκτορες».
Πρόκειται για ένα καθεστώς που συνοδεύεται από βαριά γραφειοκρατικά εμπόδια και νομικούς κινδύνους, και συμπληρώθηκε από τον κατάλογο των «ανεπιθύμητων οργανώσεων», που ποινικοποιεί οποιαδήποτε αναφορά –ή συνεργασία με– στοχευμένα μέσα ενημέρωσης.
Αντιμέτωποι με πρόσθετους κινδύνους από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, πολλοί δημοσιογράφοι που εργάζονται για ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης επέλεξαν την εξορία. Οι αρχές συνεχίζουν να πιέζουν όσους φεύγουν «επισκεπτόμενοι» μέλη της οικογένειας ή καταδικάζοντάς τους ερήμην.
Ατιμώρητες δολοφονίες
Αν και οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες για ορισμένες δολοφονίες δημοσιογράφων, η Said είπε στο FRONTLINE ότι πολλές παραμένουν άλυτες. Και πρόσθεσε: «Όσο ο Putin παραμένει στην εξουσία, δεν έχουμε πολλές ελπίδες ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη για αυτές τις δολοφονίες».
Η δολοφονία της Politkovskaya υπογραμμίζει την ατιμωρησία που συνδέεται με τη δολοφονία δημοσιογράφων στη Ρωσία. Πέντε άνδρες καταδικάστηκαν σε σχέση με τον θάνατο της, αλλά οι ερευνητές δεν βρήκαν ποτέ ποιος έδωσε την εντολή να τη δολοφονήσουν.
Οι ξένοι δημοσιογράφοι επίσης δεν έχουν εξαιρεθεί από την καταστολή της Ρωσίας. Ο Evan Gershkovich της Wall Street Journal, ένας Αμερικανός ο οποίος είχε διαπιστευθεί από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας για να εργαστεί ως δημοσιογράφος, συνελήφθη τον περασμένο Μάρτιο κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού για ρεπορτάζ και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία.
«Ο Evan κρατείται άδικα και οι κατηγορίες για κατασκοπεία εναντίον του είναι ψευδείς», ανέφεραν σε κοινή δήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Dow Jones και εκδότης του περιοδικού, Almar Latour και η αρχισυντάκτρια του Journal Emma Tucker. «Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή του και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να την εξασφαλίσουμε».
Ο Said πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολύ λίγοι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι στη Ρωσία. Όσοι προσπαθούν να συνεχίσουν το έργο τους καταλαβαίνουν ότι διακινδυνεύουν την ελευθερία τους».
Ο Muratov, ο οποίος σχεδιάζει να ασκήσει έφεση για τον χαρακτηρισμό του ξένου πράκτορα, λέει στο ντοκιμαντέρ: «Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένας εμφύλιος πόλεμος στη Ρωσία και ένας διχασμός στην κοινωνία μας. Ένα χάσμα μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να πολεμήσουν και εκείνων που πραγματικά δεν καταλαβαίνουν γιατί να το κάνουν. Τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και οι ελεύθερες εκλογές είναι το φάρμακο για τον πόλεμο».
Με πληροφορίες από: Reporter Without Borders, The New York Times, FRONTLINE