Χωρίς μεγάλους προλόγους και εισαγωγές, πάμε να δούμε τριάντα παράξενα στοιχεία για χώρες από όλον τον κόσμο. Οι χώρες ανά τον πλανήτη παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον: γεωλογικό, ανθρωπολογικό, ιστορικό, οικονομικό. Όσο ψάχνεις, βρίσκεις και εμείς ψάξαμε και βρήκαμε 30 στοιχεία που, κατά την προσωπική μας άποψη, ήταν αρκετά παράξενα για να μην μας έρθει η όρεξη να τα συμπεριλάβουμε σε ένα Olafaq κείμενο και να το μοιραστούμε μαζί σας.

Είστε έτοιμοι;

1. Το 60% των λιμνών που υπάρχουν στον κόσμο βρίσκονται στον Καναδά, οι οποίες αριθμούν περίπου τα 3.00.000!

2. Υπάρχει μια χώρα στον κόσμο στην οποία τα ποσοστά της παχυσαρκίας χτυπάνε πραγματικά κόκκινο: Είναι το Ναούρου, ένα μικρό κράτος στην Πολυνησία, το 95% των κατοίκων του οποίου είναι υπέρβαροι.

3. Στη Νότια Κορέα είθισται να κάνεις δώρο χαρτί υγείας σε κάποιον φίλο ή συγγενή που μετακομίζει σε ένα καινούργιο σπίτι!

4. Υπάρχει μια άκρως αμφιλεγόμενη τεχνική βρασίματος αυγών στην πόλη Ντονιάνγκ στην επαρχία Ζεζιανγκ της Ανατολικής Κίνας. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι βράζουν τα αυγά μέσα σε ούρα που συλλέγουν από μικρά παιδιά! Όπως δήλωσε ο σεφ Λιου Μίνγκ “Τα ούρα συγκεντρώνονται από τα τοπικά σχολεία. Τα καλύτερα προέρχεται από τα αγόρια κάτω των 10 ετών”

5. Στη Βενεζουέλα, η δεύτερη ομιλούμενη γλώσσα, μετά τα ισπανικά, είναι τα κινέζικα. Η κοινότητα των Κινέζων στην Βενεζουέλα είναι πραγματικά τεράστια.

6. Τα κουρέματα των μαλλιών των πολιτών είναι ελεγχόμενα από το κράτος της Βόρειας Κορέας. Για τους άντρες, πρέπει να μοιάζουν με αυτά του ηγέτη τους (αλλά όχι να είναι το ίδιο ακριβώς!) και για τις γυναίκες δεν πρέπει να ξεπερνούν σε μήκος αυτά της συζύγου του ηγέτη. Συχνά, η αστυνομία ελέγχει τα κουρέματα των πολιτών!

7. Στη Βενετία της Ιταλίας υπάρχει νόμος βάσει του οποίου, όλες οι γόνδολες πρέπει να βάφονται υποχρεωτικά με μαύρο χρώμα.

8. Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 30.000 κάστρα (τριάντα χιλιάδες, λέμε, κάστρα) υπάρχουν στην Ιρλανδία.

9. Η Ινδονησία και το Μονακό έχουν την ίδια (ολόιδια, όμως) σημαία. Κόκκινη-λευκή. Εντάξει, η απόχρωση του κόκκινου είναι ελαφρώς διαφορετική, αλλά και πάλι…

10. Περισσότεροι άνθρωποι μιλούν τουρκικά παρά ιταλικά και ελληνικά μαζί. Η Τουρκία με πληθυσμό σχεδόν 80 εκατομμύρια, περιλαμβάνει έναν τεράστιο αριθμό ομιλητών που ξεπερνά τους Ιταλούς και τους Έλληνες μαζί. Ο συνολικός αριθμός των Τουρκόφωνων παγκοσμίως ανέρχεται σε 78 εκατομμύρια, ενώ η Τουρκία έχει 75 εκατομμύρια φυσικούς ομιλητές. Ακολουθεί η Γερμανία με 1,5 εκατομμύριο Τουρκόφωνους!

11. Στην Αρχαία Αίγυπτο η λέξη ”γάτα” προφερόταν κάπως σαν ”μιάου”. Καταπληκτικό;

12. Τα περισσότερα δάση βρίσκονται στην Ρωσία. Μιλάμε για 815 εκατομμύρια εκτάρια…

13. Στην Αυστρία υπάρχει μια πόλη που λέγεται Fucking. Οι τουρίστες συχνά έκλεβαν τις πινακίδες μέχρι που οι δημοτικές αρχές πήραν τα μέτρα τους για να μην υπάρχουν τόσο τακτικές απώλειες πινακίδων.

14. 35.000.000 τόνοι μήλα παράγονται στην Κίνα, ενώ σε Ευρώπη και Αμερική μαζί δεν ξεπερνούν σε παραγωγή τα 16.000.000!

15. Στην Κόστα Ρίκα οι δρόμοι μέχρι το 2012 δεν είχαν ονόματα. Από το 2012 και μετά άρχισαν δειλά δειλά να ονοματοδοτούνται και να ξέρει ο κόσμος πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή, χωρίς να χάνεται και, το κυριότερο, να μην ξέρει πώς να ζητήσει οδηγίες!

16. Στην Δανία είναι παράνομη η καύση ξένων σημαιών, αλλά όχι η καύση της δανέζικης. Αυτό θα πει προηγμένη χώρα.

17. Ο ινδουιστικός ναός Κάρνι Μάτα γνωστός και ως ο ναός των ποντικιών βρίσκεται στην πόλη Δεσχνόκ, 30 χιλιόμετρα νοτίως της πόλης Μπικάνερ στο κρατίδιο του Ράτζασταν στην Ινδία. Ο ναός αυτό έχει την ιδιαιτερότητα ότι κατοικείται από χιλιάδες ποντίκια, τα οποία θεωρούνται ιερά-μάλιστα, λέγεται ότι οι Ινδοί θεωρούν εαυτούς απογόνους των ποντικιών.

18. Η πιο μεγάλη (και ακριβή για να χτιστεί) πρεσβεία στον κόσμο, είναι αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ. Oh, my.

19. Πενήντα ολόκληρες χώρες στον κόσμο γιορτάζουν κάθε χρόνο την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο. (λέτε γι’ αυτό να πατώνει σταθερά στην Eurovision;)

20. Η ανεργία στην Ζιμπάμπουε εκτιμάται ως η υψηλότερη στην γη. Τα νούμερα μιλούν για ποσοστά ανάμεσα σε 75 και 95 τοις εκατό!

21. Στην Κροατία βρίσκεται η μικρότερη πόλη του κόσμου. Στην Hum, λοιπόν, κατοικούν μόλις 30 άνθρωποι.

22. Στην Τσεχία η μπίρα ρέει άφθονη. Εκεί έχει καταγραφή η υψηλότερη κατανάλωση μπίρας κατ’ άτομο στον κόσμο!

23. Υπάρχει μια χώρα στην οποία δεν ζει ούτε ένα κουνούπι. Και το όνομα αυτής…Ισλανδία.

24. Στην Ισπανία υπάρχει το αρχαιότερο εστιατόριο του πλανήτη-δηλαδή, είναι ακόμα ανοιχτό και λειτουργεί κανονικά, εξυπηρετώντας πελάτες. Ο λόγος για το Sobrino de Botín, από το 1725!

25. Τα περισσότερα κατοικίδια ανά νοικοκυριό συναντώνται στη Νέα Ζηλανδία. 68% των σπιτιών έχουν ζωάκια.

26. Στην Ιαπωνία τα καρπούζια έχουν κυβικό και όχι σφαιρικό σχήμα και, συνήθως, κοστίζουν ακριβούτσικα, φτάνουν μέχρι και τα 200 δολάρια/ευρώ στο περίπου.

27. To Κατάρ είναι γνωστό και ως Ντουμπάι 2. Το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού του αποτελείται από μετανάστες από όλον τον κόσμο.

28. Το επιτραπέζιο παιχνίδι ”φιδάκι” που λίγο πολύ παίζαμε όλοι παιδιά προέρχεται από την Ινδία.

29. Το 80% των μπαλών μπιλιάρδου που χρησιμοποιούνται στον πλανήτη Γη προέρχονται από το Βέλγιο!

30. Η Ωκεανία είναι η μόνη ήπειρος χωρίς ενεργά ηφαίστεια.