Μόλις έχετε γυρίσει στο σπίτι μετά από μία κουραστική ημέρα και σας παίρνει τηλέφωνο εκείνος ο φίλος που έχετε να πείτε καιρό. Αν και έχετε πολλές εκκρεμότητες να κλείσετε ακόμα, δεν μπορείτε να αφήσετε το τηλέφωνο να χτυπάει μέχρι να σταματήσει, θέλετε να μάθετε τον λόγο για τον οποίο σας καλεί. «Κι αν έχει συμβεί κάτι;» σκέφτεστε στιγμιαία και αποφασίζετε να σηκώσετε τηλέφωνο. «Πήρα να δω τι κάνεις», σας λένε από την άλλη πλευρά του ακουστικού. Έχετε καιρό να ακούσετε τη συγκεκριμένη φράση και κατευθείαν σχηματίζετε ένα χαμόγελο στα χείλη σας. Μία τόσο περιεκτική φράση κατάφερε να ρουφήξει όλη την αρνητικότητα είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μαγικό, έτσι δεν είναι;

Όλη η μαγεία καταστράφηκε, όταν καταλάβατε ότι ο πραγματικός λόγος της κλήσης δεν ήταν για να δει πώς είσαι, αλλά για να εναποθέσει όλα του τα προβλήματα στο αυτί σας. «Πήρα να δω τι κάνεις, εγώ πάντως δεν είμαι καλά». Δεν προλαβαίνετε να απαντήσετε και αρχίζει ο μονόλογος στον οποίο δεν υπάρχει καμία τελεία, ούτε κανονική, ούτε άνω. Πατώντας το κουμπί της κλήσης μπορεί να μπερδεύτηκε και να νόμιζε ότι καλούσε τον ψυχολόγο του, αυτή είναι μία πιθανή εξήγηση που θα μπορούσε να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα για τη συγκεκριμένη τροπή της κατάστασης.

Αμ δε, ήξερε πολύ καλά ποιον καλούσε, αλλά και τον λόγο που χρησιμοποίησε τη φράση «πήρα να δω τι κάνεις» στην αρχή. Δίνεται η αίσθηση του νοιαξίματος που θέλει και ο ίδιος να λάβει από εσάς. Σας λέει από το πρώτο δευτερόλεπτο την πραγματική του ανάγκη, απλά δεν τη μεταφράσατε όπως την είχε αυτός στο μυαλό του. Αν το δούμε από μία άλλη σκοπιά η συγκεκριμένη φράση θα μπορούσε να είναι μία απεύθυνση προς τον εαυτό του κι όχι προς εσάς. Μπορεί, επίσης, να ήταν μία βαθύτερη επιθυμία του να τον καλέσει κάποιος και από ενδιαφέρον να τον ρωτήσει «τι κάνεις», αλλά δεν συνέβη ποτέ.

Όμως μην ανησυχείτε, κατάφερε να πραγματοποίησει μόνος αυτή τη βαθύτερη ανάγκη του. Μπορεί να είσαστε εσείς ο αποδέκτης, αλλά δεν σημαίνει ότι περιμένει να αποκριθείτε στον μονόλογό του. Άλλωστε για να το κάνετε, πρέπει να βάλει κάποιου είδους τελεία και δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να το κάνει. Αν και στην αρχή η κλήση μπορεί να φάνηκε ότι τελέστηκε με γνώμονα το ενδιαφέρον του προς εσάς, δεν θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε κάτι άλλο εκτός από μία εγωκεντρική πράξη. Η πρώτη φράση του τηλεφωνήματος σίγουρα σας άγγιξε τα πρώτα δευτερόλεπτα, ωστόσο δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα μέσο εξαπάτησης που χρησιμοποίησε για να κερδίσει την προσοχή σας.

Ζούμε σε μία εποχή που έχουμε μία βαθιά ανάγκη για επικοινωνία την οποία δεν ξέρουμε πλέον πως να ικανοποιήσουμε. Όλοι είναι απασχολημένοι με τη δική τους καθημερινότητα και τα προβλήματά τους. Οι αντοχές είναι λιγοστές προκειμένου να διαχειριστούμε οποιοδήποτε πρόβλημα δεν μας αφορά άμεσα, πόσο μάλλον όταν μας αναγκάζουν να το ακούσουμε χωρίς τη συγκατάθεσή μας.

Αυτός ο φίλος όχι μόνο είπε ψέματα για τον λόγο που κάλεσε, αλλά δεν σας άφησε και κάποια άλλη επιλογή από το να τον ακούσετε. Παρόλο που είχατε εκκρεμότητες, τις αφήσατε για αργότερα, θυσιάζοντας χρόνο από δικές άλλες ανάγκες, επειδή ήρθατε σε δύσκολη θέση.

Ίσως να είναι καλύτερα βέβαια να ακούμε αυτό το υποκριτικό «πήρα να δω τι κάνεις», από το να σηκώνουμε το τηλέφωνο και να μην μας ρωτάνε ποτέ αυτή τη κοινότυπη ερώτηση, που πολλές φορές λέμε από ευγένεια. Φανταστείτε να σηκώνετε το τηλέφωνο μετά από μία αντίστοιχα κουραστική ημέρα και το πρώτες λέξεις που ακούτε να είναι «δεν θα πιστέψεις τι έγινε σήμερα στη δουλειά». Όχι, δεν έτυχε μία φορά να είναι οι πρώτες λέξεις που ακούτε. Δυστυχώς, για πολλούς έχει γίνει κανόνας. Είναι κανόνας να μπουν σε προτεραιότητα τα προβλήματα της δουλειάς του, από το να δείξουν ενδιαφέρον για εσάς.

Ναι, είναι κανόνας για όσους έχουν μπει σε αυτό το τρυπάκι της συγκεκριμένης τάσης. Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμα αρκετοί που διατηρούν τα στοιχειώδη συστατικά μιας υγιούς επικοινωνίας και ελπίζουμε να πληθαίνουν κι όχι να μειώνονται. Προσωπικά, έχω υπάρξει αποδέκτης τέτοιου τηλεφωνήματος, με εμένα που είχα περάσει μία κουραστική μέρα να μη μπορώ να ανεχτώ, ούτε διαχειριστώ μία τόσο εγωιστική συμπεριφορά, ειδικά στη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόμουν. Διέκοψα, λοιπόν, τον μονόλογο λέγοντας «εντάξει κι εγώ δεν είμαι πολύ καλά πάντως. Ευχαριστώ που ρώτησες». Μπορεί να ήταν λίγο επιθετικό, αλλά δεν μπορούσα να επιτρέψω στον εαυτό μου δώσω τη συγκατάθεση μου σε αυτό τον μονόλογο, γιατί η σιωπή μου αυτό θα σήμαινε.

Πρέπει να καθιερωθεί το «συνέβη κάτι σήμερα, μπορείς να με ακούσεις;». Με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε ότι σεβόμαστε τον άλλον και παράλληλα ότι γνωρίζουμε ότι δεν είναι υποχρεωμένος να δεχθεί το βάρος των προβλήματων μας.

Την επόμενη φορά που θα καλέσετε κάποιον και θα σπεύσετε να πείτε «πήρα να δω τι κάνεις», φροντίστε να το εννοείτε. Αν κάνετε χρήση της συγκεκριμένης φράσης θα πρέπει να θυμάστε ότι πίσω από αυτή βρίσκεται ένα βαθύ ενδιαφέρον και νοιάξιμο, αν δεν νιώθετε αυτά τα συναισθήματα, θα σας συμβουλεύαμε να μη τη χρησιμοποίησετε, πόσο μάλλον αν θέλετε να κάνετε χρήση της για παραπλανητικούς σκοπούς όπως στο παράδειγμα με το οποίο ξεκινήσαμε αυτό το κείμενο.