Όπως αποδεικνύουν μελέτες, άλλο είναι «ύπνος» και άλλο «ξεκούραση». H MD Σόντρα Ντάλτον Σμιθ έχει αναδείξει 7 τύπους ξεκούρασης που όλες και όλοι χρειαζόμαστε, ανοίγοντας την συζήτηση σε σχέση με την αναγκαία αποφόρτισή μας από την γεμάτη υποχρεώσεις καθημερινότητά μας.

Ποιοι είναι αυτοί οι 7 τύποι;

1. Η σωματική ξεκούραση, ενεργητική (yoga, στρετς, μασάζ -ό,τι βελτιώνει την κυκλοφορία και την ευελιξία του σώματος) ή παθητική (ύπνος ή σιέστα).

2. Η εγκεφαλική ξεκούραση. Αυτή επιτυγχάνεται με μικρές παύσεις εντός της καθημερινότητάς μας. Έπειτα από 2-3 ώρες στον υπολογιστή, μπορούμε να σηκωθούμε, να περπατήσουμε, να κοιτάξουμε έξω από το παράθυρο, να κάνουμε ένα τηλεφώνημα. Όλα αυτά βοηθούν.

3. Η ξεκούραση των αισθήσεων. Η τεχνολογία δεν βοηθά ιδιαίτερα. Μηνύματα, ειδοποιήσεις, κλήσεις, σε συνδυασμό με τον αυξημένη ηχορύπανση στα αστικά κέντρα μάς οξύνουν το στρες και την αίσθηση κόπωσης. Λίγη ηρεμία, μια απόδραση στην φύση, μια παύση από το κινητό (ή έστω να το βάλουμε στο αθόρυβο!)

4. Η ξεκούραση δημιουργικότητας. Το να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να παρατηρεί την ομορφιά είναι σημαντικό και έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα ενεργειακά μας αποθέματα. Μια βόλτα στο πάρκο, σε μια έκθεση φωτογραφίας, μια επίσκεψη στο θέατρο μάς ξεκουράζουν και μας ηρεμούν, μας εμπνέουν, μας κάνουν να αισθανόμαστε ανθρώπινα.

5. Η συναισθηματική ξεκούραση. Αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο, γιατί έχει να κάνει με τους ανθρώπους μας, τις συνανστροφές μας. Έχετε ακούσει για τους ανθρώπους-βαμπίρ που μας ρουφάνε όλη την ενέργειά μας; Από αυτούς πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα και να επιλέγουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο με ανθρώπους από τους οποίους νιώθουμε ότι παίρνουμε εκτίμηση και αγάπη.

6. Η πνευματική ξεκούραση. Η τελευταία κατηγορία ξεκούρασης αφορά όσους έχουν την ικανότητα και την επιθυμία να δημιουργούν βαθύτερες σχέσεις αγάπης, αποδοχής και σκοπού. Ο διαλογισμός, η προσευχή, ο εθελοντισμός μάς φρεσκάρουν πνευματικά.

7. Ο ύπνος. Εδώ, δεν χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση. Κι ενώ είναι άκρως αναγκαίος, δεν αρκεί από μόνος του για να επιτύχουμε βαθιά, ουσιαστική ξεκούραση στον εαυτό μας.

Η ξεκούραση είναι απαραίτητη, αλλά δεν προλαβαίνουμε πάντα να ξεκουραστούμε όπως πρέπει.

Νιώθουμε πως δεν φτάνουν οι 24 ώρες της μέρας για να κάνουμε όσα θέλουμε, αλλά και για να περάσουμε ποιοτικό χρόνο χωρίς να κάνουμε. Τα Σαββατοκύριακα περνούν γρήγορα και, καμιά φορά, μας κουράζουν και περισσότερο από ό, τι οι καθημερινές: καθαριότητα σπιτιού, πλυντήρια, ξενύχτια, στρίμωγμα δραστηριοτήτων που δεν χωρούν μες στην εβδομάδα. Όσο για τις διακοπές, των Χριστουγέννων, του Πάσχα, του καλοκαιριού, συχνά κι αυτές μας εξουθενώνουν οργανικά κι ας μας χαλαρώνουν ψυχικά: τραπέζια, εκδρομές, καταχρήσεις σε αλκοόλ και φαγητό, ένα σωρό δραστηριότητες, ακόμα και υποχρεώσεις και πάλι!

Η ισορροπημένη διατροφή είναι κλειδί για περισσότερη ενέργεια μες στις μέρες. Μερικές τροφές που βοηθούν σε αυτό: μπανάνες, ψάρια, γλυκοπατάτες, αυγά, μήλα, γκόζι μπέρι και βρώμη. Άφθονο νερό επίσης, σε κάθε περίπτωση. Και βέβαια, ο σύμμαχός μας απέναντι στις δύσκολες μέρες, ο καφές. Ένα σταθερό, όσο γίνεται, πρόγραμμα ύπνου επίσης συντελεί σε μια γενικότερη αίσθηση ευεξίας και όχι κατάπτωσης. Ξέρουμε όλοι ότι αν ξυπνάμε καθημερινά γύρω στις 08:00, είναι έγκλημα τα Σαββατοκύριακα να σηκωνόμαστε στις 12:00.

Μες στα ΜΜΜ, αντί για ατελείωτο σκρολ, μπορούμε να προτιμήσουμε το διάβασμα ενός βιβλίου ή το ξεφύλλισμα ενός περιοδικού. Πριν τον βραδινό μας ύπνο, ας αποφύγουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές. Όταν σηκωνόμαστε το πρωί, ας ανοίγουμε τα παράθυρα απευθείας, να μας χτυπήσει ευεργετικά το φως κι ο αέρας. Λίγη άσκηση καθημερινά είναι τέλεια ιδέα για περισσότερη ενέργεια: ακόμα και ένα 20λεπτο περπάτημα είναι καλύτερο από το τίποτα.

Κι όταν όλα γύρω μας μαυρίζουν, όταν όλα μας φαίνονται χάλια και δεν μπορούμε να αισθανθούμε αποδοτικοί ή γεμάτοι, τότε ας φροντίσουμε να μας ξεκουράσουμε: ας ακυρώσουμε εκείνο το βραδινό σινεμά, ας παραγγείλουμε μια μέρα απ’ έξω, ας ζητήσουμε να σχολάσουμε λίγο νωρίτερα μια μέρα από την δουλειά. Είμαστε άνθρωποι, όχι μηχανήματα. Και δεν γίνεται να πετυχαίνουμε κάθε μέρα όλους τους στόχους μας, χωρίς να έχουμε καθαρή όσο γίνεται εικόνα της ανάγης μας για λίγο stop. Από όλα.