Σύμφωνα με ανάρτηση της στο Facebook, του ιδρυτικού μέλους της οργάνωσης Red Umbrella Athens, Άννας Κουρουπού, η σορός που βρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στον Άγιο Παντελεήμονα με πολλαπλά τραύματα ανήκει σε 46χρονη Κουβανή τρανς. Τα τραύματα στο άψυχο σώμα της φέρεται να προκλήθηκαν από αιχμηρό αντικείμενο, πιθανότατα μαχαίρι.

Το άψυχο σώμα της εντοπίστηκε μέσα σε λίμνη αίματος, σε ισόγειο διαμέρισμα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, στην οδό Φυλής και Μαγνησίας, από την σπιτονοικοκυρά που πήγε στο διαμέρισμα για να εισπράξει το ενοίκιο.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και ιατροδικαστής για να διαπιστώσουν τα ακριβή αίτια του θανάτου της, ενώ προανάκριση ανέλαβε για την υπόθεση η Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής.

Οι πρώτες αστυνομικές πηγές διέδωσαν την παραπληροφόρηση ότι το θύμα ήταν άνδρας, αγνώστων σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στοιχείων, λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, άνθρωποι που το γνώριζαν, μέσω αναρτήσεων στα social media, έκαναν γνωστό πως πρόκειται για μια τρανς γυναίκα από την Κούβα, η οποία βρισκόταν στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια και έκανε drag shows σε γνωστό νυχτερινό μαγαζί.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βασίστηκαν στην ενημέρωση της ΕΛΑΣ, η οποία έκανε misgendering (απόδοση λανθασμένου γένους) γράφοντας ότι «δολοφονήθηκε Κουβανός άνδρας». Αυτή ήταν και η αρχική καταγραφή στα μέσα. Η Άννα ωστόσο δεν ήταν άνδρας. Η Άννα Ιβάνκα έφυγε από την Κούβα και ήρθε στην Ελλάδα για να είναι ασφαλής. Ήταν μια τρανς γυναίκα προσφυγισσα που ήρθε στην Ελλάδα για μια καλύτερη κι ελεύθερη ζωή. Το ότι δεν έγινε έστω και η στοιχειώδης έρευνα προτού δημοσιευθεί η είδηση που έκανε λόγο για «δολοφονημένο άνδρα», ήταν σαν μια εκ νέου δολοφονία του άψυχου σώματος της Άννας, χωρίς να αναγνωρίζεται το δικαίωμά της στον αυτοπροσδιορισμό. Είναι επιτακτικό να αναγνωριστεί ότι μιλάμε για τη δολοφονία τρανς γυναίκας, ότι είμαστε μάρτυρες άλλης μιας γυναικοκτονίας. Στιγματισμός, διαπόμπευση, κανένας σεβασμός στην ταυτότητα φύλου των τρανς γυναικών ακόμη και όταν τις δολοφονούν.

Είναι άλλωστε ακόμα νοπές οι μνήμες που ήθελαν τη Zackie oh! να διαπομπεύεται στα κανάλια ως «ληστής και πρεζάκι που μπήκε να κλέψει κοσμηματοπωλείο». Προφανώς η ανθρώπινη ζωή και ο ανθρώπινος θάνατος επιδέχονται διαφορετικές αξιολογήσεις όταν αφορά τους διαφορετικούς. Γινόμαστε όλοι μάρτυρες και ταυτόχρονα είμαστε εκτεθειμένοι σε νέες μορφές βιοπολιτικής όπου η απόφαση για τα όρια ανάμεσα σε μια ζωή άξια ή ανάξια να βιωθεί, και σε ένα θάνατο που αξίζει ή δεν αξίζει το πένθος, συνιστά ένα κατεξοχήν πολιτικό διακύβευμα, που μας γεννά τα εξής ερωτήματα:

-Γιατί η ζωή αλλά και ο θάνατος κάποιων να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε αντίθεση  με τη ζωή η τον θάνατο  κάποιων  άλλων που είναι βυθισμένη στην ασημαντότητα  και την αφάνεια;

-Ποιοι αξίζει να ζουν και να τους πενθούν όταν πεθάνουν και ποιοι είναι ανάξιοι να ζουν και να τους  θυμούνται όπως επέλεξαν οι ίδιοι να ζήσουν;

-Ποιες μορφές ζωής δικαιούνται την αναγνώριση του ανθρώπινου και της αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου τους;

-Ποια νεκρά σώματα δικαιούνται εξατομικευμένη συμπόνια και ποια δεν «μετράνε», δεν μετριούνται κι έτσι δεν αξίζουν παρά την ανωνυμία της στατιστικής;

-Ποιες ζωές παραμένουν εκτοπισμένες από την κανονικότητα της υψηλής ανθρωπινότητας, πέρα από τα φρουρούμενα σύνορα της διανοητής και βιώσιμης ανθρώπινης ιδιότητας;

Προφανώς το δικαίωμα τέλεσης γάμων σε ομόφυλα ζευγάρια δεν αρκεί. Η αναγνώριση και θέσπιση δικαιωμάτων των τρανς συνανθρώπων μας και ολοκληρωμένη συμπερίληψη είναι πιο επιτακτικά από ποτέ.

Πρέπει να απαιτήσουμε κάτι καλύτερο από τους εκλεγμένους αξιωματούχους για τη θέσπιση δικαιωμάτων των τρανσέξουαλ ατόμων, ενώ παράλληλα πρέπει να εξετάσουμε κάθε δυνατό τρόπο για να τερματιστεί η βία και η τρανσοφοβία. Είναι σαφές ότι η δολοφονική βία πλήττει δυσανάλογα τις τρανσέξουαλ γυναίκες. Οι διασταυρώσεις του ρατσισμού, της τρανσφοβίας, του σεξισμού, της αμφιφοβίας και της ομοφοβίας συνωμοτούν για να τους στερήσουν τα απαραίτητα για να ζήσουν και να ευημερήσουν, γι’ αυτό πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για να καλλιεργήσουμε την αποδοχή και τη συμπερίληψη, να απορρίψουμε το μίσος και να δώσουμε ένα τέλος στον στιγματισμό της τρανς κοινότητας και των ατόμων που δεν ταυτίζονται με ένα καθορισμένο φύλο ή έχουν απροσδιόριστη ταυτότητα φύλου.

Αυτά τα θύματα, είναι αγαπημένοι φίλοι, συνάδελφοι, γείτονες, σύντροφοι, γονείς, μέλη της οικογένειας και μέλη της κοινότητας. Εργάζονταν, σπούδαζαν ή πήγαιναν στο σχολείο. Ήταν πραγματικοί άνθρωποι – άνθρωποι που δεν τους άξιζε να τους πάρουν τη ζωή.

Στη δολοφονία της Άννας, αναφέρθηκε η Άννα Απέργη, Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών:

«Μία φίλη μας τρανς γυναίκα προσφύγισσα από την Κούβα, δολοφονήθηκε άγρια. Η Αννα μας βρέθηκε κατακρεουργημένη μέσα στο σπίτι της. Τα περισσότερα ειδησεογραφικά site αναφέρθηκαν στη δολοφονία γράφοντας ότι δολοφονήθηκε Κουβανός άνδρας. Σαφέστατα δεν φταίνε οι δημοσιογράφοι για αυτό. Προφανώς αυτή την πληροφορία έλαβαν από την Ελληνική Αστυνομία, επομένως όλο το λάθος ξεκίνησε από την ΕΛ.ΑΣ. Στιγματισμός, διαπόμπευση, κανένας σεβασμός στην ταυτότητα φύλου μας ακόμη και όταν μας δολοφονούν. Ακόμα και νεκρές συνεχίζουν να μας κακοποιούν. Ούτε στο θάνατο να μη βρούμε ησυχία. ΟΥΤΕ ΕΚΕΙ!! Καλό σου ταξίδι ψυχή μου!».

Η ανάρτηση της Άννας Κουρουπού για τη γυναικοκτονία:

«Ένα ακόμη τρανς άτομο νεκρό. Σ’ ένα πολύ μακρύ κατάλογο. Δεν γνωρίζω ακόμη αν ήταν ρατσιστικό το κίνητρο – δεν γνωρίζουμε καμία συνθήκη ακόμη. Είμαι πεπεισμένη όμως πως αυτό το τέρας που υπάρχει παντού γύρω μας, καταβάλλει μηδενική προσπάθεια, με σφοδρή απέχθεια, να αφήσει μια ζωή στη μέση της. Είναι τόσο απροστάτευτο ένα θύμα, όπως η Ιβάνκα», αναφέρει με ανάρτησή της στο facebook η Άννα Κουρουπού, διευθύντρια ενδυνάμωσης της οργάνωσης Red Umbrella Athens.

Η ανάρτηση της ακτιβίστριας:

«Έχω μουδιάσει.
Πριν 4 περίπου χρόνια ήρθε στην Αθήνα από την Κούβα.
Κυνηγημένη από θεούς και δαίμονες. Πολύ δύσκολη ζωή.
Κάπου άκουσε για το Red
Umbrella Athens, έψαξε και μας βρήκε.
Τι γλυκό βλέμμα είχε, παρ’ όλη την βαναυσότητα στη ζωή της!
Είπε πως της άρεσε να χορεύει.
Την πήγα στη Μαριλού Φραγκιαδάκη στις «Κούκλες».
Όντως της άρεσε να χορεύει.
Το μαγαζί έγινε η ζωή της.
Έλαμπε πλέον.
Σύρθηκε απ’ την άκρη του κόσμου, για να βρεί ευτυχία σε μια μικρή σκηνή.
Να νιώθει ελεύθερη.
Σήμερα βρέθηκε σφαγμένη στο διαμέρισμα που νοίκιαζε…
Λες και δεν χωρούσε η ευτυχία σε αυτό το πλάσμα.
Ένα ακόμη τρανς άτομο νεκρό. Σ’ ένα πολύ μακρύ κατάλογο.
Δεν γνωρίζω ακόμη αν ήταν ρατσιστικό το κίνητρο – δεν γνωρίζουμε καμία συνθήκη ακόμη.
Είμαι πεπεισμένη όμως πως αυτό το τέρας που υπάρχει παντού γύρω μας, καταβάλλει μηδενική προσπάθεια, με σφοδρή απέχθεια, να αφήσει μια ζωή στη μέση της.
Είναι τόσο απροστάτευτο ένα θύμα, όπως η Ιβάνκα.
Να βρεις τον πιο όμορφο ουρανό ψυχή μου.
Και να χορεύεις…».

Στη δολοφονία της Άννας μέσα από τους προσωπικούς της λογαριασμούς στα social media αναφέρθηκε επίσης η τρανς ακτιβίστρια, η Βανέσα Βενέτη:

«Η χθεσινή δολοφονία της Άννας τρανς γυναίκας μετανάστριας από τη Κούβα στο διαμέρισμα της στον Άγιο Παντελεήμονα και όσα γράφτηκαν στον ηλεκτρονικό τύπο (sites) τα οποία έγραψαν ότι βρέθηκε νεκρός κάποιος άντρας, μας δείχνουν ότι σε αυτή τη χώρα οι ζωές μας, οι ζωές των τρανς ατόμων και ειδικά των τρανς γυναικών δεν έχουν καμία αξία, ότι είναι τόσο εύθραυστες και γι’αυτό άλλωστε οι περισσότερες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες δεν μας ασφαλίζουν ως άτομα υψηλού κινδύνου.

Την ώρα που στην Ολλανδία καμαρώνουμε την τρανς αδερφή μας που βγήκε Μις Ολλανδία 2023, την ίδια ώρα εδώ στην Ελλάδα, θρηνούμε για τη σφαγή της αδερφής μας.

Δολοφόνος δεν είναι μόνο αυτός που κρατούσε το μαχαίρι, δολοφόνοι είναι κι εκείνοι οι δημοσιογράφοι που μιλούν για “άντρα” , όπως το ίδιο δολοφόνοι είναι όλοι όσοι μιλούν για άντρα όταν αναφέρονται σε τρανς γυναίκα, αυτοί όλοι έβαλαν το μαχαίρι στο χέρι του φονιά.

Αυτά φέρνει η άνοδος της ακροδεξιάς, μετά τις επιθέσεις σε τρανς γυναίκες τον τελευταίο μήνα, ήρθε και ο φόνος, ας ελπίσουμε να είναι η τελευταία φορά που θρηνούμε αδερφή μας.

Όσο για εμένα, φοβάμαι και φοβάμαι πολύ, φοβάμαι για μένα, για την Άννα,για τη Σύλβια,για τη Τζωρτζίνα, για τη Κασσάνδρα, για τη Στεφανία, για τη Δαλιδά, για τη Σία, για τη Μαίρη,για τη Ναταλία,για την Εκάτη, ,για τη Γιάννα, για τη Μιχαέλα, για την Ήβη , για τη Χριστίνα, για τη Saeleen , για τη Παναγιώτα, για τη Μαγια, για τη Λίλη, για όλες μας, είτε είναι φίλες μου, είτε γνωστές μου, είτε άγνωστες σε μένα, ΦΟΒΑΜΑΙ και δεν είναι αστείο…

Οι ζωές μας έχουν αξία… Καλό ταξίδι στο φως Άννα R.I.P.».

*Σημειώνεται ότι έχει ανακοινωθεί κάλεσμα για πορεία για τη γυναικοκτονία της Άννας, απόψε, Τρίτη 11 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα.

Δείτε επίσης: Η Βανέσα Βενέτη μας μιλά για την επαναστατικότητα, το punk και την τρυφερότητα