Όσο εμείς, οι απλοί κοινοί θνητοί, περιφερόμαστε ασκόπως (ή και με στόχους) σε διάφορα μονοπάτια της ζωής διασχίζοντας δρόμους του πλανήτη μας, κάποιες άλλες υπάρξεις ξεπερνάνε τα ευδιάκριτα όρια μεταξύ πραγματικότητας και ουτοπίας, ύλης και πνεύματος.

Ανθρώπους θα τους ονομάζαμε, με την έννοια πως έχουν πιστοποιητικό γεννήσεως (όχι πάντα και αναλόγως σε ποια χώρα γεννήθηκαν) και μπορείς να τους ακουμπήσεις, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για υπάρξεις που είναι σε άμεση επαφή με το σύμπαν, μπορούν να ταξιδεύουν στον χώρο και στον χρόνο, ενώ έχουν πρόσβαση και στο υποσυνείδητο.

Αυτά τα όντα – ίσως η πιο κατάλληλη λέξη για να τους κατηγοριοποιήσεις, αν χωράνε κάπου – μοιάζουν να ήρθαν στην ζωή για να εκπληρώσουν μια ειδική αποστολή ζωή. Υπάρχει φυσικά και η αντίθετη ανάγνωση του σκοπού και του νοήματος, που λέει ότι αυτά τα όντα ανακάλυψαν την αποστολή τους – αν υπάρχει κάποια, κάτι το οποίο θυμίζει την διδασκαλία του Osho. Όπως και να ‘χει, αυτές οι μοναδικές και ξεχωριστές περιπτώσεις, με την στάση ζωή τους κατάφεραν να καθοδηγήσουν άλλα άτομα σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από τον ίδιο τους τον εαυτό.

Ένας απ’ αυτούς ήταν και ο Neem Karoli Baba (Maharajji), ίσως ο πιο διάσημος Γκουρού της Ινδίας.

Η ζωή του Maharajji, όπως τον αποκαλούσαν με αγάπη οι πιστοί του, γεννήθηκε γύρω στο 1900 και, σύμφωνα με τους μύθους, όταν ήταν μόλις 19 ετών «γνώριζε τα πάντα». Η ζωή του ήταν γεμάτη από θαύματα και θαυμαστές στιγμές. Πολλοί λένε πως οι αποδεκτοί νόμοι της φυσικής δεν ίσχυαν για εκείνον, ενώ όλοι συμφωνούν πως δεν χρησιμοποιήσε ποτέ τις εξαιρετικές «δυνάμεις» του για να βγάλει χρήματα – σε αντίθεση με τον Osho.

Αναγνωρισμένος και αποδεκτός από μυστικιστές και σκεπτικιστές, όσοι ασχολήθηκαν με τα λόγια του και τα διδάγματά του παρέδωσαν τα κλειδιά του ορθολογισμού και συμβιβάστηκαν πως κάποια μυστήρια είναι καλύτερο να μείνουν άλυτα. Άλλωστε, αν τα τακτοποιήσουμε όλα, τα φιλτράρουμε και τα αναλύσουμε, τι θα μας μείνει; Μία άγευστη ζωή.

Ο Maharajji ταξίδεψε αρκετά στο βόρειο τμήμα της Ινδίας, ήταν Ινδουιστής και θαυμαστής του Θεού-μαϊμού Hanuman, ενός από τους κεντρικούς χαρακτήρες του ινδουιστικού έπους Ramayana. Η διδασκαλία του έγινε γνωστή στον σύγχρονο Δυτικό κόσμο κατά την διάρκεια των ‘60s, όταν πολλοί Αμερικανοί και χίπις ταξίδεψαν στην Ινδία για να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες.

Ο Neem Karoli Baba και νέοι χίπις

H παρουσία του Neem Karoli Baba μεταμόρφωσε, ως έναν βαθμό, τις άκαμπτες και δεσμευμένες στην ιεραρχική κοινωνία διδασκαλίες, εστιάζοντας στους εσωτερικούς (σ)πόρους της αγάπης και της συναισθηματικής γενναιοδωρίας.

«Ο Maharajji ίδρυσε τουλάχιστον 108 ναούς, τάισε εκατομμύρια ανθρώπους, συμβούλευσε κυβερνητικούς και εταιρικούς ηγέτες, πραγματοποίησε αυτό που μπορεί να αποκληθεί θαύμα, επηρέασε τη σημερινή αμερικανική και ινδική κοινωνία, έφερε τη χάρη στις ζωές αμέτρητων ανθρώπων που υπέφεραν, και όλο αυτό το διάστημα παρέμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας», είχε γράψει ο Ram Dass (γεννημένος Richard Alpert), γνωστός και ως Baba Ram Dass, Αμερικανός πνευματικός δάσκαλος, Γκουρού της σύγχρονης γιόγκα, ψυχολόγος και συγγραφέας.

«Η προσκόλληση είναι το ισχυρότερο εμπόδιο στην πραγμάτωση» – Neem Karoli Baba

Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται κάπως παρατραβηγμένα, υπερβολικά και αδύνατον να συμβούν ειδικά όταν μιλάμε για έναν άνθρωπο που ήταν μονίμως ξαπλωμένος τυλιγμένος με μία μάλλινη κουβέρτα. Όμως ποιος είπε πως απαιτείται κίνηση για να δημιουργηθεί δράση; Αυτοί οι νόμοι της φυσικής αφορούν την ύλη. Όχι όντα σαν τον Neem Karoli Baba.

Για να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε πως η πνευματικότητα είναι η αίσθηση σύνδεσης με κάτι ανώτερο από εμάς τους ίδιους και συνήθως περιλαμβάνει την αναζήτηση νοήματος και σκοπού στην ζωή. Κατά δεύτερον, να αποτινάξουμε το στερεότυπο του «Γκουρού ίσον Θεότητα», καθώς αυτά τα όντα δεν αιωρούνται σαν αιθέριες υπάρξεις, ούτε έχουν άυλη υπόσταση, αλλά σάρκα και οστά και η φυσική τους υπόσταση σε συνδυασμό με την σοφία, βοηθούν τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους.

Ο Ram Dass και ο Neem Karoli Baba

Για τον Maharajji δεν υπάρχει επίσημη αυτοβιογραφία, καθώς δεν ήθελε κάτι τέτοιο. Όλα όσα είναι γνωστά γι’ αυτόν προήλθαν από ανθρώπους των οποίων άγγιξε και επηρέασε εις βάθος τις ζωές τους, ακόμα και μετά τον θάνατό του.

Κάποιοι τον περιγράφουν και ως «προστάτη της Silicon Valley», καθώς αρκετοί φιλόδοξοι και ευφυείς άνθρωποι που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τεχνολογίας, όπως ο Steve Jobs και ο Mark Zuckerberg, στο ashram του – η ονομασία για τα πνευματικά κέντρα/μοναστήρια των ινδικών φιλοσοφιών/θρησκειών – βρήκαν «καταφύγιο». Μπορεί ο Maharajji να μην ήταν εκεί να τους μιλήσει, αλλά η πνευματική του αύρα βρήκε απήχηση στα ονειροπόλα μυαλά τους.

«Μια αγνή γυναίκα είναι καλύτερη από εκατό γιόγκι. Οι γυναίκες είναι πιο ανοιχτές στο να αγαπήσουν τον Θεό» – Neem Karoli Baba

Ο Jobs έφτασε στο ashram του Neem Karoli Baba το 1974 – κάτι λιγότερο από έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Γκουρού – ενώ τις τελευταίες μέρες που βρισκόταν εν ζωή, φέρεται να είχε δίπλα του μια φωτογραφία του. Ο Zuckerberg πέρασε επίσης κάποιον χρόνο στο ashram, αλλά αυτός που έβαλε τα γερά θεμέλια για να δημιουργηθεί μία γέφυρα μεταξύ ανατολικής και δυτικής φιλοσοφίας, ήταν ο Ram Dass («υπηρέτης του Θεού») που αναφέραμε νωρίτερα. Επίσης, ο φιλανθρωπιστής και μυημένος στην τεχνολογία, Larry Brilliant, που δούλεψε για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ήταν πρώτος διευθυντής του Google.org , πήρε τον συνιδρυτή της Google, Larry Page, και τον Jeffrey Skoll, συνιδρυτή του eBay, σε ένα μεταμορφωτικό προσκύνημα ψυχής στο Kainchi Ashram του Maharajji, που βρίσκεται στους πρόποδες των Ιμαλαΐων.

To Kainchi Ashram

Επιπλέον, αρκετοί ηθοποιοί του Χόλιγουντ έχουν γοητευτεί από τον Ινδουισμό, όχι μόνο από ιερά κείμενα αλλά και από ανθρώπους σαν τον Neem Karoli Baba. Ανάμεσα στους celebrities που έχουν επισκεφθεί το ashram του, είναι και η Julia Roberts, η οποία απέδωσε με πολύ ωραίο τρόπο, κατά προσέγγιση, αυτή την φιλοσοφία, στο “Eat, Pray, Love” – σε συνέντευξη που είχε δώσει στο Elle το 2011, είχε αναφέρει πως ασκούσε τον Ινδουισμό πριν τα γυρίσματα της ταινίας.

Στο δίκτυο ABC και τον George Stephanopoulo, είχε πει: «Ο Ινδουισμός είναι κάτι που με ιντριγκάρει και με ενδιαφέρει πολύ. Προέκυψε όταν είδα την εικόνα του Neem Karoli Baba. Με τράβηξε τόσο πολύ η εικόνα του. Δεν ήξερα ποιος ήταν και τι ήταν, αλλά ένιωσα ένα πολύ έντονο ενδιαφέρον. Πέθανε πριν προλάβω να τον γνωρίσω, αλλά αυτό ήταν πολύ ενδιαφέρον. Έτσι έρχονται τα πράγματα στην ζωή. Δεν είναι πάντα αυτές οι μεγάλες και συγκλονιστικές στιγμές της ζωής μας, αλλά αυτά τα μικρά πράγματα».

«Όλες οι θρησκείες είναι ίδιες. Όλες οδηγούν στον Θεό. Ο Θεός είναι ο καθένας μας…» – Neem Karoli Baba

Βέβαια, η διδασκαλία του Maharajji δεν επηρέασε μόνο την ποπ κουλτούρα (βλ. ταινίες, μουσική κ.ο.κ.), ούτε άνοιξε μόνο τους πνευματικούς ορίζοντες των Big Tech εταιρειών, αλλά απέδωσε καρπούς και στην καταπολέμηση ασθενειών όπως η ευλογιά. Ο Brilliant και η σύζυγός του Elaine (Girija) Brilliant, εμπνεύστηκαν από το πνευματικό τους ταξίδι στο Kainchi Ashram και αυτή η διαδικασία μύησης στον Ινδουισμό τους βοήθησε να αναπτύξουν το πρόγραμμα εξάλειψης της μολυσματικής ασθένειας – σύμφωνα με την Wikipedia, η τελευταία διάγνωση ατόμου που προσεβλήθη από ευλογιά με φυσικό τρόπο καταγράφτηκε στις 26 Οκτωβρίου 1977.

«Μερικές φορές οι άνθρωποι λένε ότι η πίστη είναι το αντίθετο της αμφιβολίας, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό είναι αλήθεια. Για μένα, το αντίθετο της πίστης είναι η άκαμπτη βεβαιότητα. Η αμφιβολία είναι ο μόνιμος σύντροφος της αληθινής πίστης – όπως και ο Θεός, είναι περισσότερο ρήμα παρά ουσιαστικό. Η πίστη είναι η διαδρομή, όχι ο σταθμός, όπως το περιγράφουν οι Ινδοί. Κανείς δεν μπορεί να αποφύγει την αμφιβολία, τον σκεπτικισμό, τον φόβο και την αβεβαιότητα στο ταξίδι προς την πίστη, αν είναι ειλικρινής με τον εαυτό του. Τα εμπόδια είναι το πεδίο εξάσκησης», είχε γράψει στο βιβλίο του “Sometimes Brilliant: The Impossible Adventure of a Spiritual Seeker and Visionary Physician Who Helped Conquer the Worst Disease in History” ο Brilliant, αναφερόμενος στην σχέση εκείνου του πνευματικού ταξιδιού και την εξάλειψη της ευλογιάς. «Μετά από αυτό [το ταξίδι], όλα άρχισαν να βγάζουν νόημα ξανά, αλλά με έναν απροσδόκητο τρόπο: όλα τα αδύνατα πράγματα φαίνονται τελικά αρκετά πιθανά».

Όμως η διδασκαλία του Neem Karoli Baba δεν εγκλωβίστηκε σε διασημότητες και επιστήμονες , αλλά επεκτάθηκε με μία ευρύτητα ανάλογη της συμπαντικής πνευματικότητάς του – ήταν άλλωστε και πνευματικός αρκετών οικογενειών στην Ινδία. Τα λόγια του και η στάση ζωής του συνεχίζει μέχρι και σήμερα να επηρεάζει αυτούς που αναζητούν την εσωτερική γαλήνη, την πνευματική αφύπνιση και την σύνδεση με «κάτι» μεγαλύτερο από τον εαυτό τους.

«Είναι προτιμότερο να βλέπεις τον Θεό στα πάντα παρά να προσπαθείς να τα καταλάβεις» – Neem Karoli Baba