Οι αθηναϊκοί δρόμοι -ειδικά σε συνθήκες καύσωνα– αποτελούν πραγματική πρόκληση για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Παρά τη μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού που τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται δραματικά λόγω της ολοένα αυξανόμενης τουριστικής κίνησης, όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να μετατραπεί σε έναν ελκυστικό τόπο για να περιπλανηθεί κανείς, αλλά είναι μία από τις πιο «αφιλόξενες» πόλεις για τους πεζούς οι οποίοι καλούνται να διασχίσουν την πόλη κάτω από τις καυτές ακτίνες του ήλιου, βιώνοντας καθημερινά ένα Δέκαθλο, μια δοκιμασία που απαιτεί σωματική αντοχή, πνευματική εγρήγορση και επιμονή.

Επομένως, η καθημερινότητα ενός Αθηναίου που μετακινείται με τα πόδια, άνετα θα μπορούσε να παρομοιαστεί με αυτό το σύνθετο αγώνισμα στίβου που αποτελεί ένα από τα πιο επίπονα αγωνίσματα. Τα κοινά στοιχεία που μοιράζεται η καθημερινότητα ενός πεζού στην πρωτεύουσα με το Ολυμπιακό αυτό άθλημα είναι πολλά. Όχι μόνο λόγω της διάρκειάς του, αλλά και λόγω της πολυδιάστατης προπόνησης που είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν οι αγωνιζόμενοι, ώστε να ανταπεξέλθουν σε δέκα διαφορετικά αγωνίσματα.

Οι πεζοί καλούντε να υπερπηδήσουν εμπόδια, όπως παρκαρισμένα αμάξια, άκυρους κάδους και αυθαίρετες ταμπέλες και τραπεζοκαθίσματα, να αποφύγουν διερχόμενα αμάξια, να ισοττοπήσουν στις παρυφές των στενών πεζοδρομίων και να παίξουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα στις εικονικές διαβάσεις πεζών των οποίων η χρηστική αξία είναι μηδαμινή, έως ανύπαρκτη.

Διόλου τυχαία άλλωστε, ο παγκοσμίου φήμης τουριστικός οδηγός του Lonely Planet, αναφερόμενος στην Αθήνα, γράφει επί λέξει: «Στην Αθήνα οι διαβάσεις πεζών είναι διακοσμητικές. Μη σας περάσει από το μυαλό ότι, μόλις βάλετε το πόδι σας επάνω τους, τα αυτοκίνητα θα κοκκαλώσουν. Το πιθανότερο είναι ότι θα περάσουν ίντσες από τα πόδια σας, και οι οδηγοί θα σας φιλοδωρήσουν με τη χαρακτηριστική μούτζα και βρισιές που δεν θέλετε να σας μεταφράσουν...»

Εμπνευσμένο λοιπόν από το πένταθλο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ελλάδας, φαίνεται ότι οι νεοέλληνες πεζοί είναι πρωταθλητές στο Δέκαθλο, καθώς η επιβίωσή τους στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας υπό αντίξοες συνθήκες καύσωνα, απαιτεί τουλάχιστον αντοχές ολυμπιονίκη και υπομονή… καμήλας.

Δέκαθλο

Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτό το «Δέκαθλο» των πεζών στην Αθήνα:

1500 μέτρα: Αφορά αγώνα δρόμου ημιαντοχής των πεζών. Το πρώτο αγώνισμα είναι η χαοτική πλοήγηση μέσα από τους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης. Η εύρεση σκιάς είναι από μόνη της μια πρόκληση και η αναζήτηση διαδρομών με λιγότερη ηλιοφάνεια και η αποφυγή των πολυσύχναστων οδών είναι από μόνα τους δύσκολο έργο. Παράλληλα, η συνεχής αναπλήρωση των υγρών είναι απαραίτητη. Η ανεύρεση σημείων με πόσιμο νερό ή καταστημάτων για την αγορά ενός μπουκαλιού νερού αποτελεί δεύτερο αγώνισμα.

Δρόμος 100 μέτρων: Φέρνοντας το κλασικό Ολυμπιακό σύνθημα Citius, Altius, Fortius στους δρόμους της Αθήνας, συχνά θα αντικρύσετε δρομείς μεταμφιεσμένους σε απλούς πολίτες φορώντας τα ρούχα της εργασίας τους, να λαμβάνουν θέσεις και στη συνέχεια να επιδεικνύουν τις ικανότητές τους στο τρέξιμο και την εκρηκτικότητα, σπριντάροντας στην προσπάθειά τους να προλάβουν κάποιο τρόλεϊ ή λεωφορείο, καθώς αν το χάσεις μοιάζει με θανατική καταδίκη. Κανείς δεν θέλει να περιμένει άλλο ένα τέταρτο για το επόμενο –που σε συνθήκες καύσωνα και χωρίς επαρκή σκίαση στις στάσεις λεωφορείων, φαντάζει με μισό αιώνα μεσαιωνικών βασανιστηρίων.

Άλμα εις μήκος: Στα πλαίσια δομικών έργων, -καθώς καλοκαιριάτικα η πόλη μοιάζει με εργοτάξιο– καλείσαι σε πρόκληση αθλητικών ελιγμών από τη μια πλάκα πεζοδρομίου στην άλλη, κι από κει σε μια αυτοσχέδια γέφυρα από τρεμάμενα ξύλα, ώστε να ισορροπήσεις πάνω από απόνερα και λήμματα που ελλοχεύουν κάτω από τα πόδια σου.

Άλμα εις ύψος: Αν είσαι ηλικιωμένος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο χρησιμοποιείς μπαστούνι, πρέπει να πάρεις φόρα και να περάσεις πάνω απ’ τα αμάξια που είναι σταθμευμένα στα πεζοδρόμια, χωρίς να σωριαστείς φαρδιά πλατιά στο έδαφος.

110 μέτρα μετ’ εμποδίων: Αν το σουπερμάρκετ βρίσκεται στα 110 μέτρα από το σπίτι σας, μη γελιέστε. Δεν είναι 110 απλά μέτρα, αλλά 110 μέτρα μετ’ εμποδίων. Σε αυτό το αγώνισμα συστήνεται το χαμήλωμα του κορμού κατά την υπερπήδηση των εμποδίων και τρεις διασκελισμοί ανάμεσα σε εμπόδια όπως τραπεζοκαθίσματα, διαφημιστικές ταμπέλες, γλάστρες αυθαίρετα τοποθετημένες, μηχανάκια, σκουτεράκια, άκυρους κάδους, παρκαρισμένα φορτηγά ανατροφοδότησης, κώνους σήμανσης που τοποθετήθηκαν απλά σε ένα άσχετο σημείο και για ακατανόητη αιτία, σκαλωσιές, ερείπια κτιρίων και πεταμένα μπάζα.

400 μέτρα: Εδώ τρέχεις όσο πιο γρήγορα μπορείς για να αποφύγεις αμάξια που έρχονται «μανιασμένα» κατά πάνω σου με ταχύτητα 80 χλμ/ώρα, καθώς διασχίζεις αμέριμνα και χαλαρά μια διάβαση πεζών, που η χρηστική της αξία στην Ελλάδα ποτέ δεν καθιερώθηκε ως τέτοια.

Δέκαθλο

Tips για πεζούς στο αθηναϊκό κέντρο σε συνθήκες καύσωνα:

1. Προσανατολισμός

Η η σωστή πλοήγηση μέσα από τους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης είναι απαραίτητη. Η εύρεση σκιάς, το να επιλέξει κανείς τις διαδρομές με λιγότερη ηλιοφάνεια και η αποφυγή των πολυσύχναστων οδών είναι κρίσιμα στοιχεία.

2. Ενυδάτωση

Η συνεχής αναπλήρωση των υγρών είναι απαραίτητη. Η ανεύρεση σημείων με πόσιμο νερό ή καταστημάτων για την αγορά ενός μπουκαλιού νερού αποτελεί βασική προϋπόθεση επιβίωσης στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

3. Ηλιοπροστασία

Η προστασία από τον ήλιο περιλαμβάνει το να φοράτε καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό. Είναι σημαντικό να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή του αντηλιακού, ιδίως αν περπατάτε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

4. Επιλογή Κατάλληλης Ενδυμασίας

Προτιμήστε ελαφρά, βαμβακερά ρούχα που επιτρέπουν την αναπνοή του δέρματος. Η σωστή ενδυμασία μπορεί να κάνει τη διαφορά στην άνεση και την αποφυγή της θερμοπληξίας.

5. Στρατηγική διαλείμματος

Η εύρεση κατάλληλων σημείων για ανάπαυση, όπως πάρκα, καφέ και δημόσιες πλατείες με σκιά, είναι σημαντική. Τα τακτικά ολιγόλεπτα διαλείμματα μπορούν να σας βοηθήσουν να συνεχίσετε το δρόμο σας με μεγαλύτερη άνεση.

6. Αποφυγή της Κυκλοφοριακής Κίνησης

Οι δρόμοι με πολλή κίνηση μπορούν να αυξήσουν την αίσθηση της θερμότητας λόγω των καυσαερίων και του θορύβου. Η επιλογή πιο ήσυχων δρομίσκων και πεζοδρομίων είναι προτιμότερη.

7. Ψυχολογική Ετοιμότητα

Η αντιμετώπιση του καύσωνα απαιτεί και ψυχολογική ανθεκτικότητα. Η θετική σκέψη και η αποφυγή της έντασης μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

8. Επίγνωση και Προσοχή στο Περιβάλλον

Η προσοχή σε πιθανούς κινδύνους, όπως ολισθηρά πεζοδρόμια, σπασμένες πλάκες ή εργασίες στο κέντρο της πόλης, είναι σημαντική για την αποφυγή ατυχημάτων.

9. Οικολογική Συνείδηση

Η ευαισθησία προς το περιβάλλον περιλαμβάνει τη μείωση της χρήσης πλαστικών μπουκαλιών και την ανακύκλωση. Μπορείτε να επιλέξετε να κουβαλάτε μαζί σας ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού ή ένα παγούρι.

10. Κοινωνική Συνείδηση

Τέλος, η κατανόηση και η αλληλεγγύη προς τους άλλους πεζούς και τους ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά, είναι απαραίτητη.

Συμπέρασμα

Το μόνο σίγουρο είναι ότι βασική προϋπόθεση για να κυκλοφορείς με τα πόδια στην Αθήνα, είναι να βρίσκεσαι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, σε δραστήρια ηλικία, και χωρίς κάποια κινητική δυσκολία. Πέρα από την πλάκα όμως, στις περισσότερες ελληνικές πόλεις σήμερα η κυκλοφορία των πεζών αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων εξαιτίας της προτεραιότητα που δίνεται στην κυκλοφορία των οχημάτων. Η άνεση και η ασφάλεια της κυκλοφορίας των πεζών αποτελούν δευτερεύουσα (ή και ανύπαρκτη) σημασία, ως αποτέλεσμα της επί δεκαετιών αδράνειας του κρατικού αστικού σχεδιασμού.

Εν κατακλείδι, το Δέκαθλο των πεζών στους δρόμους της Αθήνας σε συνθήκες καύσωνα είναι μια καθημερινή πρόκληση που απαιτεί προσοχή, σχεδιασμό και αντοχή. Με σωστή προετοιμασία και δεξιότητες παρκουρίστα μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις να απολαύσει τη μοναδική ομορφιά της πόλης ακόμα και στις πιο απαιτητικές καιρικές συνθήκες.

Δείτε επίσης: Καύσων, ο ταξικός: Χορεύοντας στο ταψί της θερμοκρασιακής διαστρωμάτωσης