Όλα μοιάζουν ερεβώδη, καμιά φορά, ακόμα κι αν το ημερολόγιο λέει πως έχει άνοιξη εκεί έξω, πως είναι Μάης. Αλλά τα πράγματα είναι πιο απλά από ό, τι νομίζουμε. Αρκεί να μετατοπιστούμε λίγο από τους εαυτούς μας, να θυμηθούμε τα προνόμια και τα τυχερά μας, να εμπεδώσουμε την ελευθερία μας (εμείς οι μη κρατούμενες, εμείς οι υγιείς), αρκεί να αφιερώσουμε λίγη προσοχή σε ό, τι θεωρούσαμε μέχρι χθες ασήμαντο.

Τείνουμε να κάνουμε σβούρες γύρω από το πρόβλημά μας και, φυσικά, αυτό είναι δικαίωμά μας αναφαίρετο. Γενικώς, μπορούμε και αξίζουμε να αντιμετωπίζουμε τις δυσαρμονίες όπως αντέχει και μπορεί καλύτερα ο καθένας. Δεν είναι τυχαίο, όμως, που οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, κι ας προέρχονται από άλλες εποχές και ιδεολογίες ή φόρμες που δεν μας ταιριάζουν,μπορούν να δώσουν τις πιο απλές, τις πιο ουσιαστικές συμβουλές ζωής, ικανές να βάλουν κάτω όλους τους life coach της γης.

Όταν μου είχε δώσει πριν αρκετά χρόνια συνέντευξη η συγγραφέας Αλκυόνη Παπαδάκη, μου χάρισε μια φράση που με συνοδεύει μέχρι σήμερα και, είμαι, βέβαιη, για πάντα: «Να κάνουμε την ομορφιά της ημέρας», είχε πει και το εξήγησε αναλυτικότερα: «κάτι καλό, κάτι διαφορετικό, να προσφέρουμε μια μικρή βοήθεια, να σκάμε ένα χαμόγελο στον άγνωστο, κάτι που να δίνει νόημα στο πέρασμά μας από τον κόσμο». Ναι, κάπως έτσι τα’ χε πει, μέσες άκρες, η σπουδαία Αλκυόνη.

Αυτές τις μέρες, έχω ανάγκη να πιαστώ από κάπου που να συγκρατεί την επιθυμία μου για ζωή, κόντρα σε αυτήν για Θάνατο, για παραίτηση, για κρύψιμο, για φευγιό. Θέλει δουλειά να είσαι παρών, θέλει δουλειά να αγαπάς και να σε αγαπάς, θέλει κόπο να αντέχεις τις κατραπακιές που έρχονται (και ακόμα και αν τις αξίζεις, αυτό δεν σημαίνει πως πονάς λιγότερο). Έτσι, μες στο λεωφορείο για την δουλειά, έκατσα και έγραψα δέκα πράγματα που συνήθιζα να κάνω μέχρι σχετικά πρόσφατα και που, από σήμερα, τα εντάσσω ξανά στην καθημερινότητά μου. Τα έγραψα, μάλιστα, σε β’ ενικό σα να τα απευθύνω στον εαυτό μου.

Γιατί, αν δεν πεθαίνουμε, χρειάζεται να ζούμε. Και χρειάζεται να ζούμε ως Γνησίως Ζωντανοί.

1. Κάνε ένα κομπλιμέντο σε έναν άγνωστό σου άνθρωπο, στον δρόμο

Για τα ρούχα του, το σκυλί του, το άρωμά του. Ειδικά οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, το εκτιμούν. Μπορεί να φτιάξεις την μέρα κάποιου. Κι αυτό αξίζει!

2. Πέτα μια σακούλα πράγματα κάθε τόσο από το σπίτι σου

Ή δώσε, ή ανακύκλωσε, μην κολλήσουμε στο ρήμα. Ρούχα που δεν φοράς, αντικείμενα άγνωστης, πια, χρήσης ή χαλασμένα που εδώ και καιρό δεν λες να επισκευάσεις. Ξεσκαρτάρισμα στον χώρο, χώρος στην ζωή για νέες ενέργειες, συναντήσεις και συναισθήματα.

3. Περιόρισε την συνδρομητική τηλεόραση, κάνοντας την αρχή τώρα

Υπάρχουν τρόποι να περνάς ξέγνοιαστα βράδια στο σπίτι χωρίς Netflix.

4. Πες την αλήθεια

Ακόμα και στην τυπική ερώτηση «πώς είσαι», μπορείς να πεις «έχω υπάρξει και καλύτερα» ή «όχι καλά». Μπορεί, έτσι, να ξεκινήσει μια κουβέντα που θα σου αλλάξει προοπτική στην σκέψη.

5. Ξεκίνα και τελείωσε την μέρα με λίγο περισσότερο νερό

Ξεπλένει το μέσα, φρεσκάρει την όψη, χαρίζει ενέργεια. Ο ξεδίψαστος άνθρωπος πεινά λιγότερο και είναι πιο υγιής.

6. Βάλε έναν στόχο για την ημέρα

Όσο μικρός κι ασήμαντος κι αν είναι, έχει νόημα. Να πάρω εκείνο το τηλέφωνο που αναβάλλω. Σήμερα. Να ρωτήσω αυτή την απορία τον λογιστή μου. Τώρα. Με ένα SMS. Να πετάξω τις παλιές γλάστρες από το μπαλκόνι. Απόψε, με το που σχολάσω από την δουλειά. Γίνεται.

7. Θυμήσου κάτι που σε κάνει να χαμογελάς

Και σκέψου το, αν γίνεται, συχνότερα από ό, τι σε ρίχνει αυτό το διάστημα. Θυμήσου εκείνη τη μέρα-ξέρεις ποια. Ένιωθες ο βασιλιάς του κόσμου. Γιατί; Παρατήρησε τις λεπτομέρειες. Θα ξαναέρθουν τέτοιες μέρες, είναι το μόνο βέβαιο.

8. Απενεργοποίησε για λίγες μέρες το Instagram από το κινητό σου

Λίγο μπρέικ, πού και πού, από την αδηφαγία των άλλων και την δική σου, από την ανάγκη επίδειξης κάθε πτυχής ζωής ή παρουσίασης ψεύτικων εαυτών κάνει μόνο καλό. Κι αν, τελικά, δεν χρειάζεται να το εγκαταστήσεις ποτέ ξανά; Λέμε τώρα.

9. Άλλαξε μία συνήθεια

Ξύπνα δέκα λεπτά νωρίτερα. Πήγαινε από άλλο δρόμο. Πάρε καφέ από κάπου αλλού. Μην καπνίσεις με το που σηκωθείς από το κρεβάτι. Φόρα την μπλούζα που σου έκαναν δώρο και είναι ακόμα στην σακούλα. Στείλε μια καλημέρα σε ένα πρόσωπο που σκέφτεσαι καιρό και διστάζεις. Μικρές δόσεις ημερήσιας αδρεναλίνης. Άκου ένα καινούργιο τραγούδι-καινούργιο για σένα. Και τελικά, μπορεί η Έκπληξη να γίνει -με την καλή έννοια- γλυκιά συνήθεια.

10. Πες ευχαριστώ!

Σε έναν άνθρωπο, σε ένα παλιό φίλο, στη μάνα σου. Χωρίς να σου έχουν κάνει τίποτα. Τα έχουν κάνει ήδη όλα: καλά και κακά. Σε διαμόρφωσαν. Κι αν διστάζεις, πες ευχαριστώ σε ό, τι πιστεύεις πιο βαθιά σου, για το ότι κατάφερες να επιζήσεις, για το ότι κατάφερες να διαβάσεις αυτό το κείμενο, για το ότι, όσο απαισιόδοξη κι αν είσαι, μες στη μίρλα καμιά φορά, το δάκρυ κορόμηλο και την μαυρίλα, κατά βάθος ελπίζεις, κατά βάθος πιστεύεις, κατά βάθος επιθυμείς την Χαρά.