Μια αναξιόπιστη οικιακή σύνδεση στο ίντερνετ μπορεί να κάνει τη ζωή μας εξαιρετικά απογοητευτική. Ακόμα κι αν πληρώνουμε υψηλό μηνιαίο πάγιο σε κάποιον πάροχο τηλεπικοινωνιών (ISP), ακόμα κι αν έχουμε εγκαταστήσει κάποιο repeater ή extender για να δυναμώσουμε το σήμα του Wi-Fi και να μεγιστοποιηθεί το εύρος του, μπορεί να βλέπουμε τις σελίδες που επισκεπτόμαστε και τα feed στα social media μας να καθυστερούν τόσο πολύ, σε σημείο εκνευριστικό που η πιο ψύχραιμη σκέψη είναι «θα σπάσω το router».

Αυτό μπορεί να αποδεχθεί ένας τεράστιος πονοκέφαλος για αυτούς που εργάζονται από το σπίτι, αν προσπαθούμε να εγκαταστήσουμε smart οικιακές συσκευές ή αν απλώς θέλουμε να χαλαρώσουμε με λίγο Netflix στο τέλος της ημέρας. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν σχετικά εύκολοι τρόποι να βελτιστοποιήσετε το Wi-Fi δίκτυο σας και να αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα. Και το πιο σημαντικό; Θα σας πάρει μόλις λίγα λεπτά.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν τις ταχύτητες στο ίντερνετ και ενώ υπάρχουν διάφορα tips ή συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε την ταχύτητά σας μέσω ασύρματης σύνδεσης και την κάλυψη στο σπίτι σας, ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες είναι η θέση του router σας.

Και σημειώστε: η καλύτερη θέση δεν είναι πάντα εκεί που το εγκατέστησε ο τεχνικός – συνήθως σε αυτό που αποκαλούμε «κεντρική πρίζα». Αυτό συμβαίνει γιατί η δουλειά του τεχνικού είναι απλά να «κουμπώσει» η γραμμή στο σπίτι και όχι να βελτιστοποιήσει το δίκτυό σας. Αυτό το κομμάτι το αναλαμβάνουμε εμείς, οι χρήστες.

*σκεφτείτε το εξής: η ΔΕΗ είναι υπεύθυνη για την παροχή ρεύματος στο σπίτι σας. Το πόσες συσκευές και με ποιον τρόπο θα τις συνδέσετε εσείς στο εγκατεστημένο δίκτυό σας, είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη. Κανένας πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα σας δώσει μπαλαντέζα επειδή εκεί που θέλετε να βάλετε το φωτιστικό δαπέδου δεν υπάρχει πρίζα στον τοίχο.

Όλα ξεκινούν με την σωστή επιλογή router. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι ISP μας παρέχουν μέσω χρησιδανεισμού ένα δικό τους router, ωστόσο, μπορούμε να επικοινωνήσουμε με την τεχνική εξυπηρέτηση του παρόχου μας προκειμένου να μας δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να εγκαταστήσουμε τον δικό μας εξοπλισμό. Προσοχή! Όλοι πάροχοι θα σας ενημερώσουν πως από εκεί και πέρα δεν θα μπορέσουν να σας παρέχουν τεχνική βοήθεια αν προκύψει κάποιο τεχνικό πρόβλημα, κι αυτό είναι λογικό, φυσικά, αφού είναι υπεύθυνοι για την παροχή υπηρεσιών μέσω του δικούς τους εξοπλισμού. Παρ΄όλα αυτά, αυτό μην σας εμποδίσει από το να προχωρήσετε σε μία δική σας επιλογή router, καθώς μπορείτε να συνδέεται όποτε χρειάζεται τον εξοπλισμό του παρόχου σας και κατόπιν να επικοινωνείτε με την τεχνική τους υποστήριξη.

[διαβάστε εδώ το άρθρο μας για την ταχύτητα στην ψηφιακή ζώη]

Για τα περισσότερα διαμερίσματα και τα σπίτια που δεν ξεπερνούν τα 100 τ.μ., ένα μόνο σημείο εγκατάστασης router είναι αρκετό για την εμβέλειά που παρέχει, αρκεί να τοποθετηθεί στο σωστό σημείο. Τα router της τελευταίας γενιάς που κυκλοφορούν στην Ελλάδα έχουν Wi-Fi δίκτυο με ταχύτητες 5G για την επικοινωνία μεταξύ πομπού (router) και δέκτη (συσκευές χρήστη). Αν το δικό σας δεν υποστηρίζει την συγκεκριμένη τεχνολογία, καλό θα είναι να κάνετε μια σχετική αναβάθμιση, είτε ζητώντας από τον πάροχό σας να σας προμηθεύσει πιο σύγχρονο εξοπλισμό ή να αγοράσετε εσείς ένα νέο router.

Στα μεγαλύτερα και πολυεπίπεδα σπίτια το θέμα περιπλέκεται, καθώς οι όροφοι και οι πολλές γωνίες δημιουργούν κενά εμβέλειας. Εδώ, θα πρέπει να εγκαταστήσετε Wi-Fi repeater ή extender, έτσι ώστε να έχετε πρόσβαση στο ίντερνετ σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, η τοποθέτηση του βασικού router παίζει σημαντικό ρόλο για τον διαμοιρασμό του σήματος.

Επιλέξτε μια κεντρική τοποθεσία

Τα router στέλνουν σήμα προς όλες τις κατευθύνσεις, επομένως, αν είναι τοποθετημένοι στη γωνία του σπιτιού σας, ένα σημαντικό ποσοστό της ασύρματης κάλυψης στέλνεται εκτός του σπιτιού σας. Γι’ αυτό το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μετακινήσετε τον εξοπλισμό σας σε μια κεντρική τοποθεσία για να βελτιστοποιήσετε το σήμα του.

Σηκώστε το router

Οι δρομολογητές τείνουν να διαδίδουν τα ισχυρότερα σήματά τους προς τα κάτω, οπότε είναι καλύτερο να τοποθετήσετε το router σας όσο το δυνατόν ψηλότερα για να μεγιστοποιήσετε την κάλυψη που μπορεί να σας παρέχει. Δοκιμάστε να τον τοποθετήσετε ψηλά, για παράδειγμα στο ράφι κάποιας βιβλιοθήκης – χωρίς να το κρύβουν βιβλία και άλλα αντικείμενα – ή να το κρεμάσετε στον τοίχο σε ένα ευδιάκριτο σημείο.

Απομακρύνεται άλλες ηλεκτρικές συσκευές από δίπλα του

Προσπαθήστε να επιλέξετε μια θέση μακριά από άλλες ηλεκτρικές συσκευές και μεγάλα μεταλλικά αντικείμενα. Όσο περισσότεροι τοίχοι, μεγάλα εμπόδια και ηλεκτρονικές συσκευές βρίσκονται κοντά στο router σας (για παράδειγμα, η βάση ενός ασύρματου τηλεφώνου), τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εμποδίζουν τη μετάδοση του σήματος.

Ένας τύπος ηλεκτρονικής συσκευής που πρέπει να αποφύγετε ιδιαίτερα είναι ο φούρνος μικροκυμάτων, ο οποίος εκπέμπει ισχυρό σήμα στη ζώνη 2,4 GHz, την ίδια ασύρματη ζώνη στην οποία λειτουργούν και τα περισσότερα οικιακά router. Επίσης, θα πρέπει να αποφύγετε να το τοποθετήσετε πίσω από την τηλεόραση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ηλεκτρονικές παρεμβολές, αφού θα εμποδίσει ή θα διαταράξει το σήμα.

Επιπλέον, θα πρέπει να προσέξετε και τα ογκώδη έπιπλα που μπορεί να περιορίζουν την εμβέλεια του σήματος. Το Wi-Fi δεν «ταξιδεύει» καλά μέσα από το νερό, για παράδειγμα, οπότε αν έχετε ένα ενυδρείο στο σπίτι σας, προσπαθήστε να αποφύγετε καταστάσεις όπου αυτό θα βρίσκεται ανάμεσα στο router σας και τη συσκευή (π.χ. ένα PC ή μία smart TV) που πρέπει να συνδεθεί στο ίντερνετ.

[διαβάστε εδώ το άρθρο μας για το πόση ταχύτητα χρειαζόμαστε στο ίντερνετ]

Φτιάξτε τις κεραίες

Ορισμένα router δεν έχουν καθόλου κεραία – αυτό δεν τους εμποδίζει να εκπέμψουν Wi-Fi σήμα αφού το κύκλωμα της κεραίας βρίσκεται εντός κουτιού, αλλά κάποια έχουν έως και οκτώ. Αυτές οι κεραίες βοηθούν στην κατεύθυνση του σήματος. Εάν ο δρομολογητής σας διαθέτει δύο ή περισσότερες κεραίες, μην τις τοποθετείτε όλες προς την ίδια κατεύθυνση.

Αντίθετα, κάντε τις κάθετες μεταξύ τους, δηλαδή τοποθετήστε τη μία οριζόντια και την άλλη κάθετα. Ή αλλάξτε ελαφρώς τη θέση όλων των κεραιών για να καλύψετε ένα ευρύ φάσμα γωνιών. Ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε λίγο για να βρείτε την πιο αποτελεσματική διαμόρφωσή τους.

Φωτ.: Compare Fibre / Unsplash

Χαρτογράφηση του σήματος

Σε περιπτώσεις όπου πραγματικά δεν μπορείτε να βγάλετε άκρη με την απόδοση του Wi-Fi σας, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο να χαρτογραφήσετε το σήμα στο σπίτι σας για να δείτε πού υπάρχουν κενά ή προβληματικές περιοχές στην κάλυψή σας. Για να γίνει αυτό υπάρχουν διάφορες εφαρμογές και προγράμματα, όπως το NetSpot, τα οποία θα σας παρέχουν όλες τις απαραίτητες και χρήσιμες πληροφορίες που χρειάζεστε.