Το TikTok είναι πλέον ό,τι ήταν το Tumblr για πολλούς από εμάς πριν μια δεκαετία (και λίγο περισσότερο). Και τώρα, με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την άλλοτε δοξασμένη πλατφόρμα microblogging, πολλοί ποντάρουν πως η επιστροφή του θα είναι «ηχηρή».

Το Tumblr αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε μια νέα λειτουργία στα “community labels” του που θα διευκολύνει τους χρήστες του να φιλτράρουν το περιεχόμενο που μπορεί να μην θέλουν να βλέπουν – αρά, αυτό το περιεχόμενο θα είναι επιτρεπόμενο. Τώρα, οι bloggers της πλατφόρμας μπορούν να ταγκάρουν τις αναρτήσεις τους με τα εξής labels:

  • Εθισμός σε ναρκωτικά και αλκοόλ
  • Βία
  • Σεξουαλικό περιεχόμενο

Και αυτό το τελευταίο label, είναι που έχει ξεσηκώσει διάφορες συζητήσεις σχετικά με το μέλλον του Tumblr και πώς οι χρήστες του θα το εκμεταλλευτούν.

Η πλατφόρμα σταμάτησε να επιτρέπει την πορνογραφία το 2018, αφού το app αφαιρέθηκε τότε προσωρινά απ’ το App Store για τις συσκευές με iOS, επειδή περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας εισχώρησε στο Tumblr παρακάμπτοντας το φιλτράρισμα του. Έκτοτε, η επισκεψιμότητά του μειώθηκε κατά περίπου 30% και σε μεγάλο βαθμό έμεινε στάσιμη. Ωστόσο, όπως και σε πολλές άλλες πλατφόρμες blog και social media, έτσι και στο Tumblr, ορισμένα είδη σεξουαλικού περιεχομένου επιτρέπονται, αφού υπάρχει και το γυμνό που εξυπηρετεί καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό ή ειδησεογραφικό σκοπό. Βέβαια, όπως και στο Instragram έτσι και στο Tumblr, οι γυναικείες θηλές απαγορεύονται.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Tumblr, «τελικός στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια πιο ανοιχτή πλατφόρμα, πιο πλούσια και πιο διαφοροποιημένη εμπειρία» και αυτές οι αλλαγές στα labels που ανακοίνωσαν στις 26 Σεπτεμβρίου, είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Τα bot πορνό προφίλ εξακολουθούν να μην είναι ευπρόσδεκτα», εξηγούν στην ίδια ανακοίνωση και δίνουν έμφαση στο ότι είναι επιτακτική ανάγκη το app να τηρεί τους κανόνες του App Store, έτσι ώστε το περιεχόμενο του microblog να είναι «προσβάσιμο μόνο σε άτομα που είναι αρκετά μεγάλα και έχουν επιλέξει να βλέπουν αυτό το είδος περιεχομένου».

Γιατί λοιπόν, οι χρήστες του Tumblr σκέφτηκαν ότι οι νέες αλλαγές στα labels σημαίνουν την επιστροφή των πορνό στην πλατφόρμα;

Τα παραδείγματα των σχετικών επιτρεπόμενων post στα νέα label που έδωσε στην δημοσιότητα το Tumblr, είναι κάπως αμφιλεγόμενα και δέχονται πολλαπλών ερμηνειών.

  • Σχέδια του αγαπημένου σας «πλοίου να εμπλέκεται με ένα άλλο σε…μια πολύ προσωπική στιγμή
  • GIFs του “Euphoria” που δείχνουν κατάχρηση ουσιών απ’ τη Rue
  • Τρέιλερ ταινίας που απεικονίζει σκηνές πολέμου
  • Μια γραφιστική απόδοση του “50 Shades of Grey”

Λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα reblogs του Tumblr, απ’ την στιγμή που μια ανάρτηση αναρτηθεί στο timeline της πλατφόρμας, δεν μπορεί ποτέ να διαγραφεί πλήρως. Έτσι, ακόμη και αν ο blogger διορθώσει το όποιο «λάθος» του στο αρχικό post, αυτό θα συνεχίσει να κοινοποιείται χωρίς την αλλαγή.

Αν το Tumblr με το νέο λανσάρισμα των label της κοινότητάς του, ανοίγει ένα παράθυρο στην πορνογραφία, θα το διαπιστώσουμε το επόμενο διάστημα. Αυτό όμως που φαίνεται πιο ξεκάθαρο αυτή την στιγμή, είναι πως η πλατφόρμα μπορεί να δώσει στις γυναικείες θηλές την «ελευθερία» που τους αρμόζει.