Επιστήμονες στη Δανία δημιούργησαν πρόσφατα τον μικρότερο δίσκο βινυλίου στον κόσμο. Με διαστάσεις μόλις 15 επί 15 μικρομέτρων και βάθος 65 νανομέτρων. Ο δίσκος είναι «τόσο μικρός που μπορεί να χωρέσει μέσα σε μια  μικρή γκρούβα ενός κανονικού δίσκου βινυλίου», υποστηρίζει ο Nolan Lassaline από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας.

Οριακά ορατό στο ανθρώπινο μάτι, το δημιούργημα των επιστημόνων ίσα που μπορεί να παίξει ένα απόσπασμα 25 δευτερολέπτων του “Rockin’ Around the Christmas Tree“. Σύμφωνα με τον φυσικό του Πανεπιστημίου Peter Bøggild, «ασχολούμαι με τη λιθογραφία εδώ και 30 χρόνια και παρόλο που έχουμε αυτό το μηχάνημα εδώ και καιρό, εξακολουθεί να μοιάζει με επιστημονική φαντασία».

Ο ίδιος συνέχισε: «Για να πάρετε μια ιδέα της κλίμακας στην οποία εργαζόμαστε, θα μπορούσαμε να γράψουμε τις υπογραφές μας σε ένα ερυθρό αιμοσφαίριο με αυτό το πράγμα. Το πιο ριζοσπαστικό είναι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε τρισδιάστατα τοπία ελεύθερης μορφής σε αυτή την τρελή ανάλυση».

Επιπλέον, ο καθηγητής Peter Nøggild συζήτησε τη σημασία του δημιουργήματός τους: «Ενώ αυτή η ηχογράφηση είναι, φυσικά, μια μικρή χριστουγεννιάτικη διασκέδαση, είναι επίσης μια πολύ σοβαρή άσκηση για κάτι που είναι σημαντικό για την έρευνά μας. Ενώ φτιάχνουμε τέτοιου είδους γρκούβες εδώ με ακρίβεια νανομέτρων, μπορούμε να τις μεταφέρουμε σε μια σειρά από άλλα υλικά, όπου αυτό θα μας επιτρέψει θεμελιωδώς να χειριστούμε τις ιδιότητες των υλικών σε νανοκλίμακα».

Και πρόσθεσε: «Ένα άλλο πράγμα για το οποίο επίσης θα το χρησιμοποιούσαμε αυτό είναι να φτιάξουμε μικροσκοπικούς αισθητήρες μαγνητικού πεδίου που θα μας επιτρέπουν να μετράμε τα ρεύματα στον εγκέφαλο, και γι’ αυτό ελπίζουμε μακροπρόθεσμα να δημιουργήσουμε κάποια προσιτή τεχνολογία που θα μας επιτρέψει να απαντήσουμε σε ερωτήματα που αφορούν τη νόσο του Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ».

Εν τω μεταξύ, οι δίσκοι ξεπέρασαν τα CD για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια, με τις πωλήσεις βινυλίων στο Ηνωμένο Βασίλειο να ξεπερνούν συνολικά τα 116,8 εκατομμύρια λίρες.

Δείτε παρακάτω τον μικρότερο δίσκο βινυλίου στον κόσμο.