Αυτή την εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό που έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τα απόβλητα και να σπάσει τις μονοπωλιακές πρακτικές από εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple, η Samsung και η Google, οι οποίες καθιστούν δύσκολη την αντικατάσταση εξαρτημάτων χωρίς να χρειαστεί να αγοράσουμε ένα καινούργιο κινητό.

Η κίνηση αυτή της ΕΕ είναι μια μεγάλη νίκη για το κίνημα του δικαιώματος στην επισκευή. Παρόλο που ισχύει μόνο για την ΕΕ, ο κανονισμός έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, καθώς δεν θα είχε νόημα να κατασκευάζονται δύο διαφορετικά smartphones -ένα για την Ευρώπη και ένα για οπουδήποτε αλλού. Ο κανονισμός πιθανότατα θα επηρεάσει την παγκόσμια αγορά, αλλάζοντας το σχεδιασμό των smartphones για όλους τους χρήστες. Η ΕΕ πέρασε έναν κανονισμό το 2022, απαιτώντας από τα iPhones να διαθέτουν θύρα USB-C, ο οποίος θα έχει παρόμοιο παγκόσμιο αντίκτυπο.

Τα smartphones πρέπει να είναι «αφαιρούμενα και αντικαταστάσιμα από τον τελικό χρήστη», δηλαδή πρέπει να είναι εύκολη η αντικατάσταση της μπαταρίας χωρίς καμία τεχνική εμπειρία. Οι κατασκευαστές έχουν προθεσμία έως το 2027 για να προσαρμόσουν το σχεδιασμό των smartphones τους ώστε να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Ο κανονισμός ισχύει για όλες τις μπαταρίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των ηλεκτρικών οχημάτων και των ηλεκτρονικών ποδηλάτων, με την ελπίδα να δημιουργηθεί μια «κυκλική οικονομία» όπου οι χρησιμοποιημένες μπαταρίες θα μπορούν να ανακυκλώνονται και να επαναχρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία ηλεκτρονικών συσκευών.

Ο κανονισμός περιλαμβάνει απαιτήσεις για τους κατασκευαστές smartphones να συλλέγουν το 50% του λιθίου από τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες έως το 2027 και να το ανεβάσουν στο 80% έως το 2031. Οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να επισημαίνουν τις μπαταρίες με τα εσωτερικά τους εξαρτήματα, την ποσότητα του ανακυκλωμένου υλικού και έναν κωδικό QR. Έτσι, μέσα σε 5 χρόνια, θα μπορείτε επιτέλους να αντικαταστήσετε την μπαταρία σας, χωρίς προβλήματα.

Πηγή: Mashable