Το κρέας που παράγεται σε εργαστήρια βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στους διαδρόμους των super market και στο πιάτο μας. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Η.Π.Α. ανακοίνωσε την Τετάρτη πως έβαλε για πρώτη φορά την σφραγίδα της σε μια εταιρεία παραγωγής καλλιέργειας κρέατος.

Η UPSIDE Foods ολοκλήρωσε τη διαδικασία διαβούλευσης του FDA πριν από τη διάθεση των προϊόντων της στην αγορά και ο οργανισμός, όπως φαίνεται, δεν βρήκε κανένα λόγο να αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς της εταιρείας σχετικά με την ασφάλεια.

Αν και πρακτικά δεν πρόκειται για «διαδικασία έγκρισης», η αξιολόγηση της UPSIDE από τον FDA ισοδυναμεί με πράσινο φως για την τεχνολογία και τη μέθοδο παραγωγής της εταιρείας, η οποία χρησιμοποιεί μικρές ποσότητες κυττάρων κοτόπουλου και μία τεχνολογία ανάπτυξης για καλλιέργεια μεγαλύτερων ποσοτήτων κρέατος, χωρίς να απαιτείτα σφαγή ζώων.

Φωτ.: Kyle Mackie / Unsplash

«Αυτή την στιγμή, δεν έχουμε καμία αμφιβολία σχετικά με την UPSIDE ότι τα τρόφιμα που αποτελούνται από ή περιέχουν υλικό από καλλιεργημένα κύτταρα κοτόπουλου [της] είναι εξίσου ασφαλή με τα τρόφιμα που παράγονται με άλλες μεθόδους», έγραψε ο FDA στην επιστολή του προς την εταιρεία.

Το κρέας καλλιέργειας προβάλλεται εδώ και χρόνια ως μία πιθανή λύση για το περιβαλλοντικό μειονέκτημα του συνηθισμένου, ζωικής προέλευσης κρέατος. Αν και ορισμένες μελέτες έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τα πραγματικά περιβαλλοντικά οφέλη του που καλλιεργείται στο εργαστήριο, η πραγματικότητα είναι ότι είναι δύσκολο να μετρηθεί το σχετικό κόστος για το κλίμα και τη ρύπανση, καθώς βρίσκεται ακόμα σε θεωρητικό στάδιο.

Οι εταιρείες διεκδικούν εδώ και πολύ καιρό την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για το «εργαστηριακό κρέας» στις Η.Π.Α., όμως χωρίς αποτέλεσμα. Χωρίς την ευλογία του FDA, καμία εταιρεία δεν έχει ξεκινήσει να παράγει το προϊόν του σε εμπορεύσιμη κλίμακα.

Στην περίπτωση κρέατος που καλλιεργείται, σημαντικοί παράγοντες όπως η γη που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια των σπόρων που περιλαμβάνονται στο μέσο ανάπτυξης των κυττάρων και η κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων αποτελούν μεγάλα ερωτηματικά.

Το 2020, η Σιγκαπούρη ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε την πώληση καλλιεργημένου κρέατος. Στην περίπτωση αυτή, το προϊόν ήταν το κοτόπουλο της Eat Just. Η ανακοίνωση του FDA την Τετάρτη δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, καθώς κανένα προϊόν της UPSIDE δεν εγκρίθηκε – προς το παρόν. Και αν η UPSIDE θέλει να τοποθετήσει τα προϊόντα της στα ράφια και ψυγεία των καταστημάτων, θα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω εποπτεία από το USDA και την Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων.

Eat Just

Πάνω από εκατό εταιρείες και startup επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στην ιδέα ότι το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο θα μπορούσε να είναι το μέλλον των τροφίμων. Απομένει να το μάθουμε στο προσεχές μέλλον.

Πηγή: Gizmodo