Η Microsoft ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αλλαγή στα πληκτρολόγιά της εδώ και τρεις δεκαετίες με την εισαγωγή ενός πλήκτρου τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ).

Το πλήκτρο θα επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο Copilot, το εργαλείο AI της Microsoft, σε νέους υπολογιστές με Windows 11. Ήδη από τον μήνα που διανύουμε ορισμένοι νέοι προσωπικοί υπολογιστές που τρέχουν το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft θα έχουν το ειδικό «Copilot key» που θα εκκινεί το chatbot AI της αμερικανικής εταιρείας.

Το Copilot της Microsoft βασίζεται στο μοντέλο μεγάλης γλώσσας GPT-4 του OpenAI.

Η προσπάθεια να πειστούν οι κατασκευαστές να προσθέσουν ένα κουμπί AI σε φορητούς υπολογιστές είναι η πιο πρόσφατη κίνηση της Microsoft για να επωφεληθεί από τη στενή συνεργασία της με την Open AI, κατασκευάστρια του ChatGPT, και να γίνει με τον τρόπο αυτό πύλη για εφαρμογές δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης.

Η ανταγωνιστική Apple έχει συμπεριλάβει ένα κουμπί ή μια επιλογή Siri στη γραμμή αφής στα Macbooks εδώ και μερικά χρόνια.

Το Copilot βοηθά τους χρήστες με λειτουργίες όπως αναζήτηση, σύνταξη email και δημιουργία εικόνων. Σε ένα blog που ανακοινώνει την αλλαγή, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Microsoft, Yusuf Mehdi, είπε ότι ήταν μια «μεταμορφωτική» στιγμή και τη συνέκρινε με την προσθήκη του κλειδιού των Windows πριν από σχεδόν 30 χρόνια.

«Πριν από σχεδόν 30 χρόνια, παρουσιάσαμε το πλήκτρο των Windows στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή που επέτρεπε σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αλληλεπιδρούν με τα Windows. Βλέπουμε αυτό ως μια άλλη μεταμορφωτική στιγμή στο ταξίδι μας με τα Windows όπου το Copilot θα είναι το σημείο εισόδου στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης στον υπολογιστή».

Τα νέα πληκτρολόγια αναμένεται να κυκλοφορήσουν σε νέα προϊόντα από τον Φεβρουάριο.

Η Microsoft θα παρουσιάσει ορισμένα από τα προϊόντα με το κλειδί Copilot στην επερχόμενη τεχνολογική εκδήλωση CES, η οποία ξεκινά την επόμενη εβδομάδα στο Λας Βέγκας. Όταν το Copilot ενσωματώθηκε σε προϊόντα του Office 365 όπως το Word, το PowerPoint και το Teams, μπορούσε να συνοψίζει συσκέψεις, να γράφει email και να δημιουργεί παρουσιάσεις. Έχει επίσης προστεθεί στη μηχανή αναζήτησης Bing.

Η Google, μακράν η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, έχει το δικό της σύστημα AI που ονομάζεται Bard. Ωστόσο, ήταν ο συνεργάτης της Microsoft OpenAI που παρουσίασε το ισχυρό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT το 2022, το οποίο έκανε τους ανταγωνιστές να προσπαθήσουν να κυκλοφορήσουν τις δικές τους εκδόσεις.

 

Πηγή: BBC