Η τεχνητή νοημοσύνη και η κβαντική πληροφορική είναι οι δύο κύριες τεχνολογίες που θα επηρεάσουν περισσότερο την εξέλιξή μας τα επόμενα χρόνια. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα χάρη σε προγράμματα ανοικτού κώδικα, ο πειραματισμός με κβαντικούς υπολογιστές απαιτεί υπερβολικά ακριβό και δυσκίνητο υλικό.

Οι εξελίξεις στον τομέα της κβαντικής πληροφορικής είναι σχετικά αργές, αλλά ορισμένες εταιρείες όπως η SpinQ με έδρα την Κίνα και η Switch-Science με έδρα την Ιαπωνία εξετάζουν ήδη λύσεις μαζικής παραγωγής. Τα φορητά μοντέλα κβαντικών υπολογιστών Gemini Mini, Gemini και Triangulum της SpinQ / Switch-Science είναι πολύ μικρότερα από τους σημερινούς ταχύτερους κβαντικούς υπολογιστές και, ως εκ τούτου, η υπολογιστική τους ισχύς είναι αναλογικά μειωμένη.

Σε σύγκριση με την Osprey QPU της IBM που ενσωματώνει 433 qubits, οι φορητοί επεξεργαστές της SpinQ προσφέρουν μόλις 3 qubits. Φυσικά, λόγω του μειωμένου μεγέθους αυτών των μηχανημάτων, η τεχνολογία των qubit είναι επίσης πιο «υποτυπώδης». Αντί για υπεραγώγιμα qubits που απαιτούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ο φορητός κβαντικός επεξεργαστής έρχεται με qubits που λειτουργούν με βάση τον πυρηνικό μαγνητικό συντονισμό. Αυτός ο τύπος τεχνολογίας δυστυχώς δεν «ξεκλειδώνει» τις ιδιότητες κβαντικής διεμπλοκής [είναι το φαινόμενο κατά το οποίο δύο σωματίδια ή ομάδες σωματιδίων που δημιουργούνται μαζί ή αλληλοεπιδρούν συνενώνοντας τις κυματοσυναρτήσεις τους] που καθιστούν τους QPUs δυνητικά ταχύτερους από τους επεξεργαστές που βασίζονται σε τρανζίστορ (CPUs).

[διαβάστε εδώ το άρθρο μας για τους κβαντικούς υπολογιστές που δείχνουν το μέλλον]

Παρόλο που τα μοντέλα SpinQ θεωρούνται φορητά (portable), μην περιμένετε να τα μεταφέρετε μαζί σας σαν το laptop σας, καθώς η πιο συμπαγής έκδοση ζυγίζει 14 κιλά. Επιπλέον, αυτά τα μοντέλα δεν παρέχουν στην πραγματικότητα αρκετή επεξεργαστική ισχύ για την εκτέλεση σύνθετων εργασίων. Προορίζονται ως εκπαιδευτικές συσκευές που εισάγουν τους χρήστες στον προγραμματισμό κβαντικών κυκλωμάτων. Η τιμολόγηση δεν είναι επίσης αυτό που θα λέγαμε “mainstream” – δεν απευθύνονται δηλαδή σε οικιακούς χρήστες.

Ο πιο προσιτός κβαντικός υπολογιστής της SpinQ αντιπροσωπεύεται από το μοντέλο Gemini Mini. Έχει διαστάσεις 200 x 350 x 260 mm, βάρος 14 kg και διαθέτει επεξεργαστή διπλού qubit που προσφέρει χρόνο συνοχής άνω των 20 ms με περισσότερες από 10 λειτουργίες πύλης ανά κύκλωμα διπλού qubit ή περισσότερες από 30 λειτουργίες ανά μεμονωμένο qubit. Είναι το μοναδικό μοντέλο με ενσωματωμένη οθόνη που διευκολύνει τους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε έως και 18 αλγορίθμους επίδειξης, με πλήρη τεκμηρίωση και εκπαιδευτικό υλικό. Ολόκληρη η συσκευή απαιτεί 60 W ισχύος και η τιμή του ανέρχεται στα 8.100 δολάρια.

Gemini Mini / Πηγή: SpinQ

Με το μεσαίας κατηγορίας μοντέλο Gemini, μπορούμε να ξεχάσουμε τη φορητότητα, αφού η συσκευή έχει διαστάσεις 600 x 280 x 530 mm και βάρος 44 kg. Οι απαιτήσεις ισχύος αυξάνονται στα 100 W, αλλά ο επεξεργαστής εξακολουθεί να διαθέτει μόνο 2 qubits με την ίδια συνοχή 20+ ms. Ωστόσο, 1 qubit είναι σε θέση να επεξεργαστεί 200 πράξεις, ενώ το κύκλωμα διπλού qubit είναι ικανό για 20 πράξεις. Όλα αυτά με κόστος 41.500 δολάρια.

Gemini / Πηγή: SpinQ

Το κορυφαίο μοντέλο Triangulum δεν είναι πολύ ακριβότερο από το μοντέλο Gemini και κοστίζει περίπου 57.400 δολάρια. Παρά το μεγαλύτερο μέγεθός τους (διαστάσεις 610 x 330 x 560 mm), αυτό το μοντέλο ζυγίζει 40 kg. Προσφέρει έναν πιο προηγμένο επεξεργαστή 3 qubit, με χρόνους συνοχής 40+ ms για εκτεταμένους χρόνους εργασίας, ωστόσο η επεξεργαστική ισχύς μειώνεται σε 40 πράξεις ανά απλό qubit ή 8 πράξεις ανά κυκλώματα διπλού ή τριπλού qubit. Για τους αυξημένους χρόνους συνοχής, αυτό το μοντέλο απαιτεί ισχύ 330 W.

Triangulum / Πηγή: SpinQ

Κοιτάζοντας πώς τιμολογούνται αυτά τα μοντέλα, η κβαντική πληροφορική φαίνεται να βρίσκεται αρκετά μακριά από την μαζική αγορά – άρα, και την παραγωγή. Η επεξεργαστική ισχύς είναι, επίσης, πολύ περιορισμένη προς το παρόν, αλλά τουλάχιστον γίνονται κάποιες προσπάθειες.

Με πληροφορίες από: notebookcheck