Nearby Share

Ας ξεκινήσουμε με το “Nearby Share”, την εκδοχή της Google για ασύρματη μεταφορά αρχείων (κάτι αντίστοιχο με το AirDrop για τα προϊόντα της Apple).

Το Nearby Share επιτρέπει στους χρήστες να μεταφέρουν δεδομένα μεταξύ δύο τηλεφώνων ή Chromebooks, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα επέτρεπε το Bluetooth. Ωστόσο, οι χρήστες πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία σύζευξης και επαλήθευσης για κάθε μεταφορά. Αυτό βέβαια, πρόκειται να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες, χάρη στο “Nearby Share self share”.

Πλέον, η μετακίνηση δεδομένων και η μεταφορά αρχείων μεταξύ συσκευών Android θα είναι λιγότερο ενοχλητική. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο ίδιος λογαριασμός Google να «τρέχει» στις δύο συσκευές. Μόλις επαληθευτεί η πρώτη σύζευξη, όλες οι μεταφορές αρχείων θα γίνονται χωρίς καμία ενδιάμεση διαδικασία επαλήθευσης.

Η Google αναφέρει ότι η μεταφορά αρχείων θα πραγματοποιείται ακόμη και αν η οθόνη της συσκευής του παραλήπτη είναι απενεργοποιημένη, αρκεί να είναι συνδεδεμένος ο ίδιος λογαριασμός Google και στις δύο συσκευές.

[οδηγίες ενεργοποίησης, εδώ]

Google Meet

Αναβαθμίζεται σημαντικά και το Google Meet, στο οποίο τώρα οι χρήστες θα μπορούν να ρυθμίζουν τη διάταξη των παραθύρων  που αντιπροσωπεύουν τους συμμετέχοντες σε μια συνάντηση. Η ιδέα εδώ πίσω απ’ αυτή την ιδεά της Google, είναι ότι μπορούμε πλέον να «καρφιτσώνουμε» τα παράθυρα στην οθόνη μας με τη σειρά που επιθυμούμε, επιτρέποντάς στο να εστιάσουμε στα πιο «σημαντικά» άτομα σε μια βιντεοκλήση.

Η λειτουργία αυτή είναι ήδη διαθέσιμη για smartphone και tablet με λειτουργικό Android και συνοδεύεται με ένα νέο feature το οποίο θυμίζει ένα “watch party”. Χάρη στη νέα λειτουργία του Live Sharing στο Google Meet, οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν βίντεο  στο YouTube ή να παίζουν διάφορα παιχνίδια με έως και 100 μέλη σε μια βιντεοκλήση.

Widgets και Google Keep

Φωτ.: Miguel Tomas / Unsplash

Συνεχίζοντας την αναγέννηση των εφαρμογών της η Google, κάνει αλλαγές και στο widget του Google Drive για tablet με Android. Το ενημερωμένο widget  διαθέτει πλέον τρία ειδικά home buttons που θα επιτρέπουν την άμεση πρόσβαση στα Docs, Sheets και Slides με ένα μόνο πάτημα. Η Google αυξάνει επίσης το μέγεθος του widget της εφαρμογής Keep και διευκολύνει επίσης τους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία όπως υπενθυμίσεις και λίστες εργασιών.

Μιλώντας για το Keep, η εφαρμογή σημειώσεων αποκτά ένα νέο «πλακίδιο» για τα έξυπνα ρολόγια Wear OS, επιτρέποντας στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε αυτό με ένα σύρσιμο και να κάνουν σημειώσεις πολύ γρήγορα.

Emoji

Φωτ.: Domingo Alvarez / Unsplash

Τώρα που τα emojis έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος των συνομιλιών μας σε διάφορες πλατφόρμες, η Google δείχνει λίγο παραπάνω ενδιαφέρον γι΄αυτά. Για το σκοπό αυτό, η εφαρμογή Gboard αποκτά τη νέα λειτουργία “emojify”, η οποία τοποθετεί τα κατάλληλα emoji ανάμεσα στις λέξεις ανάλογα με τα συμφραζόμενα.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να πληκτρολογήσετε το μήνυμά μας και να πατήσουμε στα σχετικά προτεινόμενα emoji που εμφανίζονται στην επάνω σειρά. Προστέθηκαν επίσης περισσότεροι συνδυασμοί emoji στην ενότητα αυτοκόλλητων του Gboard, που αφορούν το φθινόπωρο, το Halloween κ.α.

Στο ίδιο πνεύμα, η Google λέει ότι σύντομα θα μπορούμε να ορίσουμε ένα προσαρμοσμένο Bitmoji ως «πρόσωπο» των smartwatch με Android. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, την ώρα της ημέρας ή τη δραστηριότητα με την οποία ασχολούμαστε εκείνη τη στιγμή, το Bitmoji watch face στο smartwatch μας, θα αλλάζει τις εκφράσεις του.