Οι Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερες από 55 άλλες κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη δημοκρατία στο διαδίκτυο, συμφωνώντας να μην κλείνουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο, να μην χρησιμοποιούν αλγορίθμους για να κατασκοπεύουν παράνομα τους πολίτες ή να διεξάγουν εκστρατείες παραπληροφόρησης για να υπονομεύσουν τις εκλογές, δήλωσε χθες ο Λευκός Οίκος.


Οι κυβερνήσεις δήλωσαν ότι δεν θα μπλοκάρουν ή θα περιορίσουν την εμβέλεια νόμιμου περιεχομένου ούτε θα αποκτήσουν παράνομα πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα ενός ατόμου. Οι χώρες δεσμεύτηκαν επίσης να προωθήσουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο και να προστατεύσουν την ασφάλεια των χρηστών του, ιδίως των νέων και των γυναικών.

Η υπόσχεση αυτή δεν είναι νομικά δεσμευτική, αλλά οι χώρες, μεταξύ των οποίων η Ουκρανία, η Αργεντινή και η Νέα Ζηλανδία, δήλωσαν ότι “θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς για τους υπεύθυνους χάραξης δημόσιας πολιτικής, καθώς και για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών”.

Κυβερνήσεις που έχουν ρυθμίσει (ή τουλάχιστον προσπαθούν να ρυθμίσουν) τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Βρετανία και η Αυστραλία, ενέκριναν επίσης αυτήν τη δέσμευση. Η Βραζιλία και η Ινδία, δύο από τις σημαντικότερες αγορές τεχνολογίας στον κόσμο, δεν το έκαναν.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι αυτή η “υπόσχεση” -που ονομάζεται «Διακήρυξη για το μέλλον του Διαδικτύου»– βοήθησε να λειτουργήσει ως αντίλογος σε χώρες, όπως η Κίνα και η Ρωσία, που προσπαθούν να αποκλείσουν το Διαδίκτυο από τον υπόλοιπο κόσμο. Ένα σημείο της υπόσχεσης αναφέρει ότι οι χώρες δεν θα μπορούν να δημιουργούν “κάρτες κοινωνικής βαθμολογίας”, προφανώς μια αναφορά στο σύστημα “κοινωνικής πίστωσης” της Κίνας.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια για τις προσπάθειες του Πεκίνου να επεκτείνει την επιρροή του στην παγκόσμια τεχνολογία. Η Κίνα έχει προωθήσει τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό της για χρήση στα ασύρματα δίκτυα 5G και έχει επενδύσει στην εγχώρια παραγωγή προϊόντων όπως τα μικροτσίπ. Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ξόδεψαν μήνες για να αναπτύξουν αυτήν τη δέσμευση- οι προσπάθειές τους αντιμετώπισαν αρχικά κάποια αντίσταση από ακτιβιστές και εμπειρογνώμονες που ανησυχούσαν ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονταν στο σχέδιο πρότασης πέρυσι θα ήταν δύσκολο να υπογραφεί από τις μικρότερες χώρες.

ΠΗΓΗ: New York Times