Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε στα τέλη του περασμένου μήνα να επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες να παρέχουν συνδεσιμότητα 5G στους επιβάτες εν πτήσει. Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 για να διαθέσουν ζώνες συχνοτήτων 5G για τα αεροπλάνα.

«Το 5G θα επιτρέψει καινοτόμες υπηρεσίες για τους πολίτες και ευκαιρίες ανάπτυξης για τις ευρωπαϊκές εταιρείες», δήλωσε ο Thierry Breton, επίτροπος της Ε.Ε. για την εσωτερική αγορά, κάνοντας την ανακοίνωση. «Ο ουρανός δεν αποτελεί πλέον το όριο όσον αφορά τις δυνατότητες που προσφέρει η συνδεσιμότητα υψηλών ταχυτήτων».

Οι επιβάτες που επιβαίνουν σε πτήσεις στην ΕΕ θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα στο μέγιστο της δυναμικής και των δυνατοτήτων τους, όπως ακριβώς συμβαίνει και με ένα επίγειο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G.

Από το 2008, η εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής έχει δεσμεύσει ορισμένες συχνότητες για κινητές επικοινωνίες στα αεροπλάνα, επιτρέποντας στις αεροπορικές εταιρείες να παρέχουν υπηρεσίες μηνυμάτων, τηλεφωνικών κλήσεων και δεδομένων στους επιβάτες που πετούν στην ΕΕ. Αυτή η επικαιροποίηση της εκτελεστικής απόφασης της Επιτροπής για τις κινητές επικοινωνίες επί αεροσκαφών ανοίγει το δρόμο για την ευρεία ανάπτυξη υπηρεσιών 5G.

Η υπηρεσία παρέχεται στην καμπίνα ενός αεροσκάφους με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού δικτύου για τη σύνδεση των χρηστών και τη δρομολόγηση κλήσεων, μηνυμάτων και δεδομένων, συνήθως μέσω δορυφορικού δικτύου, μεταξύ του αεροσκάφους και του επίγειου δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Η Επιτροπή τροποποίησε επίσης μια εκτελεστική απόφαση σχετικά με τις ζώνες συχνοτήτων 5GHz, η οποία καθιστά τις ζώνες διαθέσιμες για Wi-Fi στις οδικές μεταφορές, για παράδειγμα σε αυτοκίνητα και λεωφορεία. Η τροποποιητική απόφαση θέτει τα θεμέλια για καινοτομίες στην αυτοκινητοβιομηχανία και ενδεχομένως για εφαρμογές Metaverse. Σύμφωνα με την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης, τα κράτη μέλη καθιστούν τις ζώνες συχνοτήτων 5GHz διαθέσιμες για χρήση σε οχήματα στις οδικές αρτηρίες όσο το δυνατόν νωρίτερα – το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Πηγή: European Commission