Οι εργαζόμενοι της Amazon, σε μια αποθήκη στο Στάτεν Άιλαντ, ψήφισαν υπέρ της δημιουργίας συνδικάτου την Παρασκευή, σημειώνοντας μια σημαντική νίκη του αναπτυσσόμενου εργατικού κινήματος των ΗΠΑ.

Η ψηφοφορία υπέρ της δημιουργίας σωματείου από τους εργάτες αποθήκης της Amazon συγκέντρωσε 2654 ψήφους υπέρ και 2131 ψήφους κατά. Η ψηφοφορία αφορούσε στη δημιουργία ενός σωματείου εργαζομένων στην αποθήκη της Amazon του Στάτεν Άιλαντ. Θεωρείται βέβαιο ότι μετά από αυτό το αποτέλεσμα σε ανάλογες κινήσεις αναμένεται να προχωρήσουν και άλλοι εργαζόμενοι στην Amazon, οι οποίοι έχουν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις εργασιακές συνθήκες στην εταιρεία.

Η Amazon είχε προβεί σε μία πολυδάπανη καμπάνια προκειμένου να μεταπείσει τους εργαζόμενους για το θέμα της δημιουργίας σωματείου, ενώ έχουν γίνει αναφορές για δαπάνες της τάξης των 4.3 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα στο 2021 για πολιτικές που θα κινούνται εναντίον της δημιουργίας σωματείων στους εργασιακούς της χώρους.

Το πρώτο στο είδος του σωματείο ανοίγει το δρόμο για άλλες προσπάθειες σε όλη την Amazon και αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα για την εταιρεία, η οποία πάλεψε με νύχια και με δόντια για να πνίξει τις προσπάθειες συνδικαλισμού. Η Amazon μπορεί τώρα να πρέπει να ανησυχεί μήπως αυτό που κάποτε ήταν μια μικρή συνδικαλιστική σπίθα εξαπλωθεί σε πυρκαγιά σε ολόκληρη την εταιρεία.

Η Amazon έχει προθεσμία μέχρι τις 8 Απριλίου για να ασκήσει έφεση κατά των αποτελεσμάτων του Στάτεν Άιλαντ.

Σχεδόν 1.000 μίλια νοτιότερα, οι εργαζόμενοι σε μια αποθήκη Bessemer, στην Αλαμπάμα, ολοκλήρωσαν την ψηφοφορία το βράδυ της Πέμπτης με 993-875 κατά του σχηματισμού συνδικάτου, αν και περισσότερα από 400 αμφισβητούμενα ψηφοδέλτια θα μπορούσαν να αλλάξουν το αποτέλεσμα υπέρ του συνδικάτου.

ΠΗΓΗ: Gizmodo