Ο ιδιοκτήτης του X (πρώην Twitter), Elon Musk, δήλωσε ότι «έδιωξε» την ομάδα της πλατφόρμας που είναι αφιερωμένη στη διατήρηση της ακεραιότητας ενόψει εκλογών, καθώς πλησιάζουν σημαντικές ψηφοφορίες σε πολλές χώρες.

«Α, εννοείτε την ομάδα ‘ακεραιότητας των εκλογών’ που υπονόμευε την ακεραιότητα των εκλογών; Ναι, έφυγαν», έγραψε ο Musk σε ανάρτησή του απαντώντας σε δημοσίευμα του The Information, που υποστήριζε ότι τα μισά μέλη της ομάδας έχουν ήδη απολυθεί.

Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ του site ανέφερε ότι το X “έκοψε” τη μισή παγκόσμια ομάδα ακεραιότητας, η οποία ήταν αφιερωμένη στην παρακολούθηση, τον έλεγχο και τον περιορισμό της παραπληροφόρησης και της απάτης εν όψει των μεγάλων εκλογικών αναμετρήσεων.

Αυτό δεν αφορά μόνο τις αμερικανικές εκλογές, φυσικά. Το 2024 αναμένονται περισσότερες από 50 εκλογικές αναμετρήσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ινδία, την Αφρική και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι απολύσεις ήρθαν αμέσως μετά τη διαπίστωση των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ ότι το X είχε το μεγαλύτερο ποσοστό παραπληροφόρησης  από τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα που εξετάστηκαν σε ανάλυση των Βρυξελλών.

Ένας νέος κανονισμός της ΕΕ υποχρεώνει τις εταιρείες τεχνολογίας να ελέγχουν καλύτερα το περιεχόμενο για την προστασία των Ευρωπαίων χρηστών από την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους, και όσες παραβιάζουν το νόμο μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόστιμα.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις της διευθύνουσας συμβούλου ττου X, Linda Yaccarino, η οποία δήλωσε στους Financial Times αυτή την εβδομάδα ότι η πλατφόρμα επεκτείνει τις ομάδες της σε όλο τον κόσμο ενόψει της πυρετώδους προεκλογικής περιόδου.

Ερωτηθείσα σχετικά με την έκθεση σε ξεχωριστή συνέντευξη στο συνέδριο Vox Code την Τετάρτη, η Yaccarino δήλωσε ότι η ακεραιότητα των εκλογών είναι «ένα θέμα που παίρνουμε πολύ σοβαρά».

«Σε αντίθεση με τα σχόλια που έγιναν, υπάρχει μια ισχυρή και αναπτυσσόμενη ομάδα στο Χ που περιβάλλει την ακεραιότητα των εκλογών», πρόσθεσε.

Στην ομιλία της, η Yaccarino δήλωσε επίσης ότι το X θα βγάλει κέρδη στις αρχές του επόμενου έτους.

Αρνήθηκε επίσης να επιβεβαιώσει αν το X θα αρχίσει να χρεώνει χρήματα σε όλους τους χρήστες του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για «ιδέα» και όχι για σχέδιο.

Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu την περασμένη εβδομάδα, ο Musk δήλωσε ότι η εισαγωγή μιας «μικρής μηνιαίας πληρωμής» για το X ήταν ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθούν οι λεγεώνες των αυτοματοποιημένων λογαριασμών, γνωστών ως bots, που μαστίζουν τον ιστότοπο.