Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε το Σάββατο σε συμφωνία για μια νομοθεσία-ορόσημο που θα αναγκάσει το Facebook, το YouTube και άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση, να αποκαλύψουν πώς οι υπηρεσίες τους ενισχύουν διχαστικό περιεχόμενο και να σταματήσουν να στοχεύουν διαδικτυακές διαφημίσεις με βάση την εθνικότητα, τη θρησκεία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό ενός ατόμου.

Ο νόμος, που ονομάζεται Digital Services Act, έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές βλάβες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, απαιτώντας από τις εταιρείες να ελέγχουν πολυ πιο ενεργά τις πλατφόρμες τους για παράνομο περιεχόμενο, διαφορετικά κινδυνεύουν με πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι εταιρείες τεχνολογίας θα υποχρεούνται να θεσπίσουν νέες πολιτικές και διαδικασίες για την απομάκρυνση της ρητορικής μίσους, της τρομοκρατικής προπαγάνδας και άλλου υλικού που ορίζεται ως παράνομο από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο νόμος αποσκοπεί στο τέλος μιας εποχής αυτορρύθμισης, κατά την οποία οι εταιρείες τεχνολογίας καθόριζαν τις δικές τους πολιτικές σχετικά με το ποιο περιεχόμενο θα μπορούσε να παραμείνει ή να κατέβει. Ξεχωρίζει από άλλες προσπάθειες ρύθμισης με την αντιμετώπιση του διαδικτυακού λόγου, ενός τομέα που είναι σε μεγάλο βαθμό εκτός ορίων στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της προστασίας της Πρώτης Τροποποίησης. Η Google, στην οποία ανήκει το YouTube, και η Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook και του Instagram, θα αντιμετωπίζουν ετήσιους ελέγχους για “συστημικούς κινδύνους” που συνδέονται με τις επιχειρήσεις τους, ενώ η Amazon θα αντιμετωπίσει νέους κανόνες για να σταματήσει την πώληση παράνομων προϊόντων.

Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες αποτελεί μέρος ενός διπλού χτυπήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων των τεχνολογικών κολοσσών. Τον περασμένο μήνα, το μπλοκ των 27 χωρών συμφώνησε σε έναν διαφορετικό σαρωτικό νόμο, τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές, για να αντιμετωπίσει αυτό που οι ρυθμιστικές αρχές θεωρούν ως αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της επιρροής τους στα καταστήματα εφαρμογών, την ηλεκτρονική διαφήμιση και τις αγορές στο διαδίκτυο.

ΠΗΓΗ: New York Times