Εάν αγοράζεις συχνά από τα μεγάλα κινεζικά καταστήματα όπως το Temu, το Shein, και το AliExpress, τότε μπορείς να συνεχίσεις να διαβάζεις την είδηση. Αλλά ακόμα και αν αυτά τα ονόματα σου είναι άγνωστα, εμείς σου προτείνουμε να συνεχίσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει την άρση της απαλλαγής από δασμούς για αγορές προϊόντων κάτω των 150 ευρώ, με στόχο να αποθαρρύνει τις αγορές από χώρες εκτός ΕΕ.

Σύμφωνα με την ίδια την Επιτροπή, πέρυσι έφτασαν στα τελωνεία της Ε.Ε. περισσότερα από δύο δισ. δέματα με προϊόντα αξίας κάτω των 150 ευρώ και αυτός ο όγκος αποτέλεσε δοκιμασία για τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τους Financial Times, η Επιτροπή συζητούσε από τον Μάιο του 2023 το ενδεχόμενο να καταργήσει την απαλλαγή δασμών για αγορές προϊόντων χαμηλής αξίας, ωστόσο αποφάσισε να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες. Ενδεχομένως να παίζει κάποιο ρόλο και το γενικότερα κακό κλίμα στις σχέσεις Ε.Ε. – Κίνας.

Ανταγωνιστές των μεγάλων κινεζικών εταιρειών στις ΗΠΑ παραπονούνται για αθέμιτο ανταγωνισμό και υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να τις ανταγωνιστούν λόγω των πολύ χαμηλών τιμών στις οποίες προσφέρουν τα προϊόντα τους. Βεβαίως είναι ζήτημα πόσο θα αντέξει ένα ρούχο 5 ευρώ ή ένα “έξυπνο” ρολόι των 10 ευρώ, αλλά αυτό δεν φαίνεται να πτοεί τους καταναλωτές που μάλλον δεν γνωρίζουν την παροιμία “η φτήνια τρώει τον παρά”. Τα προϊόντα που έρχονται στην Ε.Ε. (και στην Ελλάδα) από τρίτες χώρες υπόκεινται σε ΦΠΑ ανεξαρτήτως αξίας και κατά κανόνα η σχετική επιβάρυνση περιλαμβάνεται στο ποσό που πληρώνει ο καταναλωτής κατά τη διαδικασία της αγοράς. Ωστόσο δεν υπάρχουν δασμοί για δέματα συνολικής αξίας έως 150 ευρώ και αυτό φαίνεται να έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της δημοτικότητας των μεγάλων κινεζικών καταστημάτων.