Η Meta (Facebook, Instagram, Threads) και η Snap (Snapchat) είναι οι τελευταίες εταιρείες τεχνολογίας που λαμβάνουν επίσημα αιτήματα παροχής πληροφοριών (RFI) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνουν για την προστασία των ανηλίκων στις πλατφόρμες τους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζονται στην Πράξη Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA) του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Στις 9 Νοεμβρίου η Επιτροπή απέστειλε παρόμοια RFI στην TikTok και το YouTube, τα οποία επίσης επικεντρώθηκαν στην προστασία των παιδιών. Η ασφάλεια των ανηλίκων αναδείχθηκε γρήγορα σε τομέα προτεραιότητας για την εποπτεία της DSA της ΕΕ.
Η Επιτροπή εξέτασε 19 λεγόμενες πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες (VLOP) και πολύ μεγάλες διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης (VLOSE) τον Απρίλιο, μεταξύ των οποίων τα κοινωνικά δίκτυα Facebook και Instagram της Meta και η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Snapchat της Snap. Αν και το πλήρες καθεστώς της πράξης DSA δεν θα τεθεί σε λειτουργία πριν από τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, όταν θα αρχίσει η συμμόρφωση για τις μικρότερες υπηρεσίες, οι μεγαλύτερες πλατφόρμες αναμένεται να είναι ήδη συμβατές με την DSA, από τα τέλη Αυγούστου.
Το τελευταίο RFI ζητά περισσότερες λεπτομέρειες από τη Meta και το Snap σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με τις εκτιμήσεις κινδύνου και τα μέτρα για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο -με ιδιαίτερη αναφορά στους κινδύνους για την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών.
Οι δύο εταιρείες έχουν προθεσμία μέχρι την 1η Δεκεμβρίου για να απαντήσουν στο τελευταίο RFI.
Ωστόσο, δεν είναι το πρώτο RFI της DSA που λαμβάνει η Meta: η Επιτροπή της ζήτησε επίσης πρόσφατα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι κάνει για να μετριάσει τους κινδύνους παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης που σχετίζονται με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει για να διασφαλίσει την ασφάλεια των εκλογών.
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και η ασφάλεια των εκλογών αναδείχθηκαν γρήγορα σε τομείς προτεραιότητας για την επιβολή της DSA από την Επιτροπή, παράλληλα με την προστασία των παιδιών.
Τις τελευταίες ημέρες, η ΕΕ εξέδωσε επίσης RFI για τον κινεζικό γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου AliExpress, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με την προστασία των καταναλωτών, ιδίως σε τομείς που αφορούν τα παράνομα προϊόντα, όπως τα πλαστά φάρμακα. Έτσι, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα επικίνδυνα αγαθά που πωλούνται μέσω του διαδικτύου φαίνεται ότι θα αποτελέσουν άλλη μια εστίαση της Επιτροπής.
Πηγή: Tech Crunch