Οι χρήστες εντός της Ε.Ε. θα έχουν τη δυνατότητα να αποσυνδέουν τους λογαριασμούς τους στο Instagram και στο Facebook, καθώς και σε άλλες υπηρεσίες της Meta, σύμφωνα με τις νέες αλλαγές που εφαρμόζονται ενόψει του νέου νόμου για τις ψηφιακές αγορές (DMA) που θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο. Οι εν λόγω αλλαγές θα επηρεάσουν τη λειτουργία στην Ε.Ε., τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και την Ελβετία, με ειδοποιήσεις προς τους χρήστες να αναμένονται στις προσεχείς εβδομάδες.

Σύμφωνα με τη Meta, αυτές οι αλλαγές επιτρέπουν στους χρήστες να χρησιμοποιούν πολλές υπηρεσίες της χωρίς την ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών μεταξύ τους. Η δυνατότητα αποσύνδεσης λογαριασμών ισχύει για το Facebook Messenger, όπου οι χρήστες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ανεξάρτητα από τον λογαριασμό τους στο Facebook, και για το Instagram. Οι αλλαγές επίσης επηρεάζουν τη χρήση του Facebook Marketplace και του Facebook Gaming στην Ε.Ε., επιτρέποντας τη χρήση αυτών των υπηρεσιών χωρίς την ανταλλαγή πληροφοριών με τον κύριο λογαριασμό του χρήστη στο Facebook, αν και με περιορισμένη λειτουργικότητα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αυτή η κίνηση της Meta ακολουθεί μια παρόμοια ανακοίνωση της Google, η οποία δήλωσε ότι θα επιτρέπει στους χρήστες τη μη κοινή χρήση δεδομένων μεταξύ υπηρεσιών όπως η Αναζήτηση, το YouTube, οι Χάρτες και ο Chrome. Και στις δύο περιπτώσεις οι αλλαγές είναι αποτέλεσμα του DMA, ο οποίος τίθεται πλήρως σε ισχύ στις 6 Μαρτίου. Η Meta και η Alphabet, στην οποία ανήκει η Google, ήταν μεταξύ του καταλόγου των έξι εταιρειών που είχαν χαρακτηριστεί ως «gatekeepers» βάσει του DMA.

Η Meta δήλωσε, επίσης, στις αρχές Δεκεμβρίου ότι δεν θα επιτρέπει πλέον στους χρήστες του Instagram και του Facebook να στέλνουν μηνύματα μεταξύ των υπηρεσιών οπουδήποτε στον κόσμο, αν και σε αυτή την περίπτωση η εταιρεία δεν ανέφερε τον DMA ως τον λόγο γι’ αυτή την αλλαγή. Ακόμα, τον Νοέμβριο εισήγαγε μια επιλογή συνδρομής χωρίς διαφημίσεις για το Facebook και το Instagram στην Ε.Ε., επικαλούμενη απροσδιόριστες αλλαγές κανονισμών.

Τι άλλο θα αλλάξει στην Ε.Ε. τους επόμενους μήνες

Εκτός από τη ρύθμιση του τρόπου με τον οποίο οι «gatekeepers» μπορούν να μοιράζονται δεδομένα μεταξύ των υπηρεσιών, ο DMA περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα κανόνων που αποσκοπούν στη βελτίωση του ανταγωνισμού και στην εξίσωση των όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις, οι οποίες βασίζονται στους «gatekeepers» για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Άλλες σημαντικές αλλαγές που αναμένονται στην Ε.Ε. ως αποτέλεσμα του DMA περιλαμβάνουν υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το WhatsApp και το Facebook Messenger που θα καταστούν διαλειτουργικές με τους ανταγωνιστές, αλλά και την Apple που θα αναγκαστεί να ανοίξει το iOS στο sideloading.