Το Meta AI, το chatbot τεχνητής νοημοσύνης ανοικτού κώδικα της Meta, αναπτύσσεται σε όλες τις πλατφόρμες της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των Instagram, Facebook, Messenger και WhatsApp. Διάφοροι χρήστες εντόπισαν τη Meta να δοκιμάζει την ενσωμάτωση του chatbot στις 15 Απριλίου και ο Mark Zuckerberg μόλις ανακοίνωσε ότι η επίσημη ανάπτυξη του chatbot έχει ξεκινήσει. Ο CEO και ιδρυτής της Meta ανακοίνωσε επίσης ότι το chatbot τροφοδοτείται πλέον από το Llama 3.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, θα μπορούμε επίσης να χρησιμοποιούμε το Meta AI χρησιμοποιώντας τα έξυπνα γυαλιά Ray-Ban Meta, ενώ η μόνη πλατφόρμα της Meta που δεν θα ενσωματώσει στις λειτουργίες της το Meta AI είναι το Threads.

Τι είναι το Meta AI

Το Meta AI είναι ο ανταγωνιστής της Meta στο ChatGPT της OpenAI του Sam Altman. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, θα μπορούσε να χρησιμοποιούμε το Meta AI για να παράξουμε κείμενο, να δημιουργήσουμε εικόνες και πολλά άλλα. Η Meta ισχυρίζεται ότι με αυτή τη νέα ενημέρωση στο chatbot της, είναι ο «πιο έξυπνος βοηθός AI που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελεύθερα». Αυτή τη στιγμή, τροφοδοτείται από το Llama 3, μια γεννήτρια που βασίζεται σε κείμενο, αλλά η Meta ελπίζει ότι μια μέρα η τεχνητή νοημοσύνη της θα μπορεί να κάνει πιο προηγμένα πράγματα, όπως να σκέφτεται και να κωδικοποιεί.

Προς το παρόν το Meta AI δεν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα.

Χρήση του Meta AI στο Instagram

Η Katelyn Chedraoui του CNET δοκίμασε το Meta AI στον λογαριασμό της το Instagram και διαπίστωσε τα εξής. Αρχικά, σημειώνει, «είναι εξαιρετικά εύκολο να βρείτε και να συνομιλήσετε με το Meta AI». Το μόνο που χρειάστηκε να κάνει η δημοσιογράφος είναι να σύρει το δάχτυλό της αριστερά στα DMs και το Instagram την προέτρεψε να ξεκινήσει μια συνομιλία με το chatbot. Στη συνέχεια της εμφάνισε διάφορες έτοιμες προτροπές, απ’ τις οποίες επίλεξε αυτή που έλεγε για «ένα ποίημα την ημέρα», ενώ προσθέτει ότι είναι αξιοσημείωτη η αποποίηση ευθύνης της Meta ότι ορισμένα μηνύματα «μπορεί να είναι ανακριβή ή ακατάλληλα».

To chatbot της Meta

Ο Mark Zuckerberg είχε αναφέρει σε βίντεό του ότι το Meta AI χρησιμοποιεί πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο από το Google και το Bing για να παράγει απαντήσεις. Όπως κάθε chatbot, το Meta AI εμφανίζει κάποιες ιδιορρυθμίες και ελαττώματα. Όταν το Meta AI ρωτήθηκε από την Chedraoui πότε θα κυκλοφορήσει το νέο άλμπουμ της Taylor Swift –παρεμπιπτόντως, εχθές το βράδυ-, της έδωσε τη σωστή ημερομηνία και ώρα, αλλά είπε ότι το άλμπουμ θα περιλαμβάνει «τέσσερα μυστηριώδη bonus tracks». Η δημοσιογράφος του CNET έλεγξε τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία της απάντησης, και φαίνεται ότι το Meta AI δεν κατάλαβε την επιδιωκόμενη σημασία της λέξης «μυστηριώδες» που χρησιμοποιείται σε συμφραζόμενα. Οπότε δεν είναι ακριβώς παραπλανητική απάντηση, αλλά και πάλι δεν είναι αρκετά ακριβής.

Ίσως αυτό για το οποίο το Meta AI θα είναι πιο χρήσιμο είναι στο να δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τις πλατφόρμες της Meta. Η Chedraoui ζήτησε από το Meta AI να της γράψει μια λεζάντα στο Instagram για σκύλους και της παρέδωσε μια ουσιαστική, πιασάρικη λεζάντα με hashtags. Επίσης, ρώτησε πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να ανεβάσει ένα Instagram story, και της έδωσε μια εμπεριστατωμένη απάντηση σχετικά με το τι συνιστά το Instagram και συμβουλές για να αναπτύξει engagement με το κοινό της.

Με πληροφορίες από: CNET