Το ChatGPT, που ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, είναι ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) με έναν αλγόριθμο που χρησιμοποιείται για δημιουργία περιεχομένου. Παράγει απαντήσεις κειμένου από προτροπές κειμένου, όπως ένα πολύ προηγμένο chatbot.

Άλλα εργαλεία ΤΝ δημιουργούν άλλα είδη περιεχομένου, όπως ήχο, εικόνες και βίντεο. Πολλά από αυτά έχουν ξεκινήσει μόλις τους τελευταίους έξι μήνες.

Για τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, η πρόσφατη εμφάνιση αυτών των προγραμμάτων ενέχει τον κίνδυνο οι μαθητές να ζητήσουν από μια μηχανή ΤΝ να γράψει τις εκθέσεις τους ή να συμπληρώσει τις ερωτήσεις των εργασιών τους, αντί να ολοκληρώσου οι ίδιοι τις υποχρεώσεις τους.

Έτσι, κάποια ιδρύματα απαγόρευσαν την χρήση του ChatGPT. Όμως, οι ειδικοί λένε, ότι αυτή είναι η λάθος προσέγγιση και ότι οι φοιτητές πρέπει να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά αυτά τα εργαλεία προκειμένου να είναι συγχρονισμένοι με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

[διαβάστε εδώ το άρθρο μας για τις 23 προβλέψεις που αφορούν την ΤΝ το 2023]

Εν μέσω αυτής της συζήτησης, οι αυστραλιανοί χώροι εργασίας πειραματίζονται αθόρυβα με τη τεχνητή νοημοσύνη.

Πολλοί από όσους μίλησαν στο ABC και λένε ότι μέσα σε λίγα χρόνια – μέχρι να αποφοιτήσουν οι σημερινοί φοιτητές – αυτά τα νέα εργαλεία θα αποτελούν βασικά μέρη του χώρου εργασίας των υπαλλήλων, όπως τα σκονισμένα πληκτρολόγια στα γραφεία, οι ψύκτες νερού στους εταιρικούς διαδρόμους και οι μικρές γλάστρες με τους κάκτους.

Αρχιτεκτονικά γραφεία

Οι αρχιτέκτονες στο μεγάλο γραφείο σχεδιασμού Gray Puksand της Μελβούρνης χρησιμοποιούν το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης Midjourney, το οποίο δημιουργεί σύνθετες εικόνες από περιγραφές κειμένου, χρησιμοποιώντας παρόμοια τεχνολογία με το ChatGPT.

Το Midjourney παρήγαγε αυτό από την προτροπή κειμένου: “low rise parametric building biophilic reference sheet 3d plans sections elevations construction details annotations callouts callouts axis dimensions visual coding”. Ο Jeames Hanley, διευθυντής ψηφιακής τεχνολογίας του γραφείου, δήλωσε ότι δεκάδες αρχιτέκτονες χρησιμοποιούν το εργαλείο για να υλοποιήσουν και να εξερευνήσουν γρήγορα οπτικές ιδέες.

Πηγή: Gray Puksand / MidJourney

«Βλέπουμε τη φαντασία των αρχιτεκτόνων να διευρύνεται, καθώς μπορούν πολύ πιο εύκολα να οπτικοποιήσουν το σχέδιο που σκέφτονται» είπε στο ABC.

[διαβάστε εδώ την είδηση για το ChatGPT που πήρε πτυχίο Νομικής]

Όταν του ζητήθηκε να δημιουργήσει ένα σχέδιο για έναν χώρο γραφείων 100 ατόμων με γραφεία, αίθουσες εστίασης kai συνεδριάσεων, καθώς και φυτά και πολύ φως, το Midjourney παρήγαγε αυτές τις παραλλαγές:

Πηγή: Gray Puksand / MidJourney

Αν και το Midjourney είναι παλαιότερο από το ChatGPT, είναι ακόμα σχετικά νέο. «Δεν νομίζω ότι πρόκειται να αντικαταστήσει κανέναν, αλλά όσον αφορά την αποτελεσματικότητα πρόκειται να αλλάξει τον κλάδο μας», δήλωσε ο Hanley.

Δικηγορικά γραφεία

Την περασμένη εβδομάδα, ο δικηγόρος της Sunshine Coast, Kyle Kimball, στράφηκε σε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για βοήθεια.

«Οι άνθρωποι τηλεφωνούν, περιγράφουν την υπόθεσή τους και ρωτάνε αν θα κερδίσουν, αλλά πρέπει να τους εξηγήσω ότι δεν είναι τόσο απλό», εξήγησε. Έτσι, ζήτησε από το ChatGPT να γράψει μια εξήγηση. Το αποτέλεσμα το εξέπληξε αφού ήταν πολύ καλό. Ως πείραμα, ζήτησε επίσης πρόσφατα από το ChatGPT να συντάξει μια δήλωση αξίωσης με βάση την υπόθεση “Mabo” του 1992 και εντυπωσιάστηκε. «Αν είχα ζητήσει από έναν πρωτοετή δικηγόρο να το κάνει, δεν θα ήταν τόσο καλό», είπε.

Ο Kimball διευθύνει μια εταιρεία εννέα δικηγόρων που εδρεύουν στην ακτή Sunshine Coast και στο Σίδνεϊ. Το κείμενο του ChatGPT περιείχε λάθη και έπρεπε να ελεγχθεί προσεκτικά, αλλά το ίδιο συνέβαινε και με τη δουλειά των νέων δικηγόρων. «Βρείτε μου ένα άτομο που πληρώνετε για να κάνει μια δουλειά στο 100% και με ακρίβεια όλη την ώρα, και στο χρόνο που την κάνει αυτό το μηχάνημα», είπε.

Στη δικηγορική εταιρεία Piper Alderman, ο επικεφαλής λειτουργίας Chris McLean έχει επίσης πειραματιστεί με το ChatGPT. «Υπάρχουν πολλά πράγματα στη νομική επιστήμη για τα οποία δεν είναι ούτε κατά διάνοια έτοιμο», δήλωσε. Για παράδειγμα, δεν ήταν έτοιμο να δώσει σύνθετες συμβουλές σε πελάτες, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη σύνταξη περιλήψεων υποθέσεων για δικηγόρους. «Για πράγματα μεγάλου όγκου, όπως η σύνταξη διαθηκών και μεταβιβάσεων, θα ήταν απίστευτα χρήσιμο», είπε.

Σύμφωνα με το ABC, η βελγική νεοσύστατη εταιρεία Clausebase έχει ήδη αναπτύξει λογισμικό σύνταξης συμβάσεων και πρόσφατα δοκίμασε το ChatGPT για σχετική τροφοδότηση. Ο Senne Mennes, συνιδρυτής της εταιρείας, δήλωσε πως αν και ατελές, το εργαλείο ΤΝ ήταν αρκετά χρήσιμο. Οι δικηγόροι έπρεπε να κάνουν πολλή δουλειά για να ελέγξουν και να “καθαρίσουν” το κείμενο, αλλά τελικά εξοικονομούσαν χρόνο.

Ουσιαστικά, ο άνθρωπος έχει το καλέμι και το ChatGPT είναι το μάρμαρο.

Οι προγραμματιστές

Στη Μελβούρνη, ο φοιτητής πληροφορικής Riley Underwood χρησιμοποιεί το ChatGPT για να γράφει κώδικα και να βοηθάει στη μηχανική του λογισμικού. Προηγουμένως, όταν αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα στον κώδικα, μέσω Google search έβρισκε links με πιθανές λύσεις. «Τώρα πηγαίνω κατευθείαν στο GPT», δήλωσε.

Ο Underwood ζητά από το ChatGPT να γράψει κώδικα και χρησιμοποιεί την απάντησή του ως οδηγό. «Πρέπει να έχεις λίγη εμπειρία για να πεις ότι το αποτέλεσμα είναι κατά 90% σωστό και πρέπει να κάνω προσαρμογές επάνω σε αυτό».

Αλλά, όπως και με τη σύνταξη νομικών εγγράφων, αυτή η διαδικασία επεξεργασίας εξακολουθεί να είναι πιο αποτελεσματική από τη συγγραφή κώδικα από το μηδέν. «Θα έλεγα ότι υπάρχει πιθανώς 30-40% αύξηση της παραγωγικότητας», σχολίασε.

Σε ορισμένα σενάρια κώδικα, το ChatGPT μπορεί να μετατρέψει μισή ημέρα προγραμματισμού σε εργασία δύο λεπτών, δήλωσε ο Vance Chao, συνεργάτης του Underwood.  Ο Steve Nouri, ένας επιστήμονας δεδομένων για μια ισραηλινή εταιρεία τεχνολογίας, συμφώνησε σε γενικές γραμμές με αυτή την εκτίμηση και σημείωσε ότι πολλοί «νέοι προγραμματιστές» το χρησιμοποιούν ήδη. «Είναι σίγουρα πιο γρήγορο από το να γράφεις κώδικα από το μηδέν».

Καθημερινά προϊόντα

Προς το παρόν, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τείνουν να περιορίζονται σε προγράμματα όπως το ChatGPT και το Midjourney. Όμως, όλο και περισσότερο αυτά τα προϊόντα θα συγχωνεύονται με άλλα κομμάτια της υπάρχουσας τεχνολογίας και θα είναι πιο δύσκολο να διαχωριστούν.

Η Microsoft και η OpenAI, η εταιρεία κατασκευής του ChatGPT με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, εργάζονται πάνω σε μια μηχανή αναζήτησης Bing με ChatGPT, ενώ η Google φέρεται να επιθυμεί να λανσάρει ένα AI chatbot αναζήτησης. Εν τω μεταξύ, η χρήση εργαλείων γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης θα γίνει πιθανότατα πιο ακριβή. Προς το παρόν, το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιηθεί δωρεάν, αλλά η OpenAI σχεδιάζει να λανσάρει μία συνδρομή.

Το παρόν μπορεί να αποδειχθεί μια χρυσή εποχή ελεύθερης πρόσβασης σε ισχυρή τεχνολογία ΤΝ, ακολουθούμενη από μια περίοδο κατά την οποία οι startup επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν να εμπορευματοποιήσουν τα προϊόντα τους.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν πως μετά την λήξη της «δοκιμαστικής περιόδου» που διανύουμε, οι απλοί χρήστες δεν θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τέτοιου είδους εργαλεία καθώς το κόστος συνδρομής θα ανέβει στα ύψη, κάτι που θα δώσει ξεκάθαρο προβάδισμα στις επιχειρήσεις με σχετικές εμπορικές συμφωνίες.

Αυτό αναπόφευκτα θα δημιουργήσει της εξής συνθήκη: Οι άνθρωποι που θα πρέπει να καλύψουν κάποιες θέσεις εργασίας, θα πρέπει να ξέρουν να χρησιμοποιούν την ΤΝ, άρα θα πρέπει να την έχουν διδαχθεί στις σχολές απ’ όπου αποφοίτησαν.

Σε αυτό το πνεύμα ταιριάζει απόλυτα το εξής tweet του @svpino:

«Δεν θα αντικατασταθούμε από την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά θα αντικατασταθούμε από ανθρώπους που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη».