Η αστυνομία εξετάζει μια περίπτωση εικονικής σεξουαλικής επίθεσης που σημειώθηκε σε ένα αβαταρ κοριτσιού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το περιστατικό, που δεν οδήγησε σε φυσική βλάβη αλλά προκάλεσε “ψυχολογικό τραύμα” στο θύμα, συνέβη σε ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας (VR), όπως αναφέρει η Daily Mail.

Η έρευνα για την υπόθεση αυτή ανακοινώθηκε από την πρόεδρο της Ένωσης Επιτρόπων Αστυνομίας και Εγκληματικότητας, Ντόνα Τζόουνς, η οποία ενημερώθηκε για το περιστατικό το 2023. Οι αξιωματούχοι της αστυνομίας έχουν καλέσει τις πλατφόρμες να λάβουν πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην εικονική πραγματικότητα.

Ο Ίαν Κρίτσλεϊ από το Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών Αστυνομίας (NPCC) επεσήμανε ότι το metaverse έχει δημιουργήσει μια “πύλη για αρπακτικά,” καλώντας τις τεχνολογικές εταιρείες να λάβουν περισσότερα μέτρα για την ασφάλεια των χρηστών τους.

Το θύμα της επίθεσης, ένα κορίτσι κάτω των 16 ετών, υπέστη ψυχολογικό τραύμα, το οποίο περιγράφεται ως αντίστοιχο με το τραύμα από σωματική επίθεση. Οι εμπειρίες σε παιχνίδια VR μπορεί να ενισχύσουν τον αντίκτυπο αυτών των επιθέσεων, λόγω της καθηλωτικής φύσης της εμπειρίας.

Η συζήτηση επίσης επικεντρώνεται στο εάν οι υφιστάμενοι νόμοι για τον βιασμό και τη σεξουαλική επίθεση είναι επαρκείς για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις σε εικονικούς κόσμους. Ορισμένοι υποστηρίζουν την ανάγκη νομικών αλλαγών, ενώ άλλοι θεωρούν ότι ήδη υπάρχουν κατάλληλοι νόμοι που μπορούν να εφαρμοστούν σε αντίστοιχες περιπτώσεις εγκλημάτων στον εικονικό κόσμο.


Με πληροφορίες από BBC