Μια εναλλακτική λύση για το βινύλιο με βάση τη ζάχαρη θα μπορούσε να συμβάλει στην απαλλαγή της μουσικής βιομηχανίας από τον άνθρακα, σύμφωνα με την Evolution Music.


Η εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνει ότι το βιοπλαστικό της μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία δίσκων και έχει ως στόχο να διευκολύνει τις εταιρείες και τους καλλιτέχνες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πλαστικό χωρίς να αλλάξουν τα υπάρχοντα μηχανήματα ή τις διαδικασίες παραγωγής των εργοστασίων πρέσας δίσκων.

Ο CEO της Evolution Music, Marc Carey, δήλωσε ότι ηχητικά και όσον αφορά την ισοστάθμιση, η μουσική που ηχογραφείται στους βιοπλαστικούς δίσκους είναι «απολύτως ακριβής».

«Στο μικρό κομμάτι έναρξης ενός δίσκου και ανάμεσα στα κομμάτια, υπάρχει κάποιος επιφανειακός θόρυβος. Αν σας αρέσει αυτό, αν είστε οπαδός της δεκαετίας του ’70, αν σας αρέσει αυτό το μικρό τρίξιμο, υπέροχα», είπε, προσθέτοντας ότι συνεχίζουν να αναπτύσσουν τους βιοπλαστικούς δίσκους τους. «Έχουμε μια μοναδική συνταγή, αλλά είμαστε μια εταιρεία (έρευνας και ανάπτυξης). Θα έρευνα και τις προσπάθειες ανάπτυξης για να βελτιώσουμε το προϊόν», είπε.

Στην πρέσα το βιοπλαστικό βινύλιο της Evolution Music

Οι καλλιτέχνες που ηχογραφούν θα είναι πρόθυμοι να μεταπηδήσουν σε βιοπλαστικό για την κυκλοφορία των δίσκων τους σε φυσική μορφή, σύμφωνα με έναν συνιδρυτή της Music Declares Emergency (MDE), μιας ομάδας εκστρατείας για την κλιματική δράση της μουσικής βιομηχανίας.

«Η παραγωγή βινυλίου είναι τοξική με πολλούς τρόπους και υπάρχουν κάθε είδους διεργασίες που βλάπτουν το περιβάλλον, αλλά μας αρέσει το βινύλιο. Ποια είναι η λύση; Να βρούμε έναν μη τοξικό τρόπο παραγωγής», δήλωσε ο Lewis Jamieson, συνιδρυτής της MDE.

Οι πωλήσεις των δίσκων βινυλίου αυξάνονται την τελευταία δεκαετία, παρά τη δημοτικότητα και την άμεση πρόσβαση στα ψηφιακά μέσα, μέσω Google και Spotify. «Η μουσική βιομηχανία, οι δημιουργικές τέχνες, πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, και συνήθως, η πολιτιστική αλλαγή είναι αυτή που επηρεάζει την πολιτική και κοινωνική αλλαγή», δήλωσε ο Carey.

Ο πρώτος δίσκος που κατασκευάστηκε με τη χρήση του βιοπλαστικού της Evolution δημιουργήθηκε στην Press On Vinyl, έναν κατασκευαστή δίσκων στο Middlesbrough, και περιλαμβάνει ένα κομμάτι των Bicep.

Ο Carey δήλωσε ότι πιστεύει πως μόλις ένας μεγάλος καλλιτέχνης ή συγκρότημα επιλέξει να χρησιμοποιήσει βιοπλαστικό αντί για βινύλιο, η βιομηχανία δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.