«Η τέχνη έχει κάθε πιθανό μέσο. Προφανώς υποδεικνύουν μια πρόσβαση σε όλο το πλανήτη. Είναι ένα στοίχημα για τη μοντέρνα ιστορία τέχνης. Μια άλυτη διστακτικότητα μεταξύ επανάστασης και αστεϊσμού, είχε πει για τα NFTs ο Hope σε ένα διπλανό δωμάτιο του olafaq και περικλείει αυτή την ψηφιακή επανάσταση, που έχει μας τρελάνει παγκοσμίως. Κι αν απορείς για τι μιλάμε, το Non-Fungible Token είναι ένα ψηφιακό πιστοποιητικό πνευματικής ιδιοκτησίας σαν κρυπτονόμισμα και ο ιδιοκτήτης του κατέχει τα δικαιώματα για ένα περιουσιακό στοιχείο (πίνακες, φωτογραφίες, βίντεο, installations, χειρόγραφα, gif και άλλα) και την απόδειξη κυριότητας του.

Ένα παράδειγμα είναι το ακυκλοφόρητο demo της Whitney Houston, που δημοπρατήθηκε στο πλαίσιο της Miami Art Week.Ηχογραφήθηκε όταν ήταν 17 χρονών και περιλαμβάνει επίσης ένα βίντεο που γύρισε για εκείνη η 17χρονη καλλιτέχνης, Diana Sinclair και ένα σπάνιο αρχειακό υλικό φωτογραφιών της. Επιπλέον, ο βραβευμένος σεφ Αλέξανδρος Σπέρχος από τα Καλάβρυτα, με έδρα το Ντουμπάι, είναι ο πρώτος στον κόσμο που μετέτρεψε κάποια πιάτα σε NFT συλλογή έργων τέχνης ενώ o 22χρόνος Ghozali από την επαρχία Τζάουα Τενγκά, πριν λίγους μήνες ξεκίνησε να πουλάει τις 993 selfies που έβγαζε από το 2017 έως το 2021. Η αρχική τιμή για κάθε φωτογραφία ήταν περίπου 3 δολάρια, αυξήθηκε κατά 2,400%, πλέον η φθηνότερη selfie του κοστίζει 786 δολάρια οπότε do the math.

Αυτές είναι λίγες από τις πολλές περιπτώσεις που εχουν μετρήσει δισεκατομμύρια δολάρια σε επιταγές και τραπεζικούς λογαριασμούς. Τώρα, τα NFTs αρχίζουν σιγά σιγά και κυκλοφορούν σε όλο και περισσότερες εξειδικευμένες πλατφόρμες στο κρυπτονομισματικό σύμπαν, όπως η καινούρια που ονομάζεται Coinbase. Άνοιξε πριν λίγες ώρες για τους αγοραστές και όσους θέλουν να πουλήσουν την ψηφιακή προίκα τους, έχει συγκεντρώσει ήση 89 εκατομμύρια χρήστες και προσεχώς, θα ανοίξει και για όλους εμάς τους κοινούς θνητούς.

Δέχεται bitcoin, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά σε ένα τέτοιο περιβάλλον, και σχεδιάζει να γίνει ο μεγάλος αντίπαλος του OpenSea -aka το e-bay των NFTs- δημιουργώντας ένα μεγάλο marketplace και μία social media πλατφόρμα, στην οποία οι συλλέκτες θα φτιάχνουν προφίλ, θα αφήνουν σχόλια και θα ανακαλύπτουν νέες συλλογές μέσω του αλγορίθμου For You. Επιπλέον, η ομάδα του Coinbase θα ελέγχει συνεχώς πάνω από όσα γράφουν οι χρήστες και θα τους ειδοποιούν αν το περιεχομένο είναι προσβλητικό και σεξιστικό. Κι αυτό έρχεται απέναντι από όσα είχε πει ο πρώην CEO του Twitter, Dick Costolo, που είχε πει ότι τα κοινωνικά δίκτυα κανονικά θα πρέπει να στηρίζουν την ελευθερία λόγου και να μην λογοκρίνει κανείς τον κόσμο.

Πάντως, το μέλλον των NTFs έχει πολλά μηδενικά μπροστά του με την ολόχρυση έννοια. Σύμφωνα με το The Block, τον τελευταίο χρόνο, οι πωλήσεις τους στο Beeble έφτασε τα 69 εκατομμύρια δολάρια και το OpenSea έγινε το πιο δημοφιλές hub για NFTs αρπάζοντας 3.4 δισεκατομμύρια από τα κέρδη. Και οι υπογραφές συνεχίζονται.