Το προσεχές καλοκαίρι, τα δικαστήρια θα αποφασίσουν αν η Google είναι ένοχη για παραπλάνηση εκατομμυρίων χρηστών του Google Play, αποτρέποντάς τους από τη χρήση άλλων καταστημάτων ή υπηρεσιών για τη λήψη εφαρμογών.

Το δικαστήριο αναγνώρισε αυτή την εβδομάδα συλλογικό status στην αγωγή 21 πλέον εκατομμυρίων χρηστών του Google Play στην αντιμονοπωλιακή δίκη που καλύπτει πελάτες σε 12 πολιτείες – Αλαμπάμα, Τζόρτζια, Χαβάη, Ιλινόις, Κάνσας, Μέιν, Μίσιγκαν, Οχάιο, Πενσυλβάνια, Νότια Καρολίνα, Ουισκόνσιν και Γουαϊόμινγκ – και σε πέντε αμερικανικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων της Αμερικανικής Σαμόα, του Γκουάμ, των Βόρειων Μαριάνων Νήσων, του Πουέρτο Ρίκο και των Αμερικανικών Παρθένων Νήσων. Η αγωγή υποστηρίζει ότι οι παραπλανητικές προειδοποιήσεις της Google οδήγησαν εκατομμύρια πελάτες σε εθνικό επίπεδο να πληρώσουν πλασματικές τιμές για εφαρμογές που θα μπορούσαν να έχουν κατεβάσει φθηνότερα από αλλού.

Πέρυσι, δεκάδες γενικοί εισαγγελείς υπέβαλαν μήνυση κατά της Google για τους ίδιους αντιμονοπωλιακούς λόγους. Αυτοί οι κρατικοί φορείς επιβολής του νόμου ισχυρίστηκαν ότι η Google κατέστησε αδύνατο για άλλα καταστήματα εφαρμογών να ανταγωνιστούν και ότι η εταιρεία είχε μονοπώλιο στις εφαρμογές Android. Εάν κερδίσουν οι πελάτες, ο ιδιοκτήτης της Google, η Alphabet Inc., θα μπορούσε να επιβαρυνθεί με αποζημιώσεις ύψους περίπου 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο από την συλλογική αγωγή.

Αρχικά, η Google είχε αντιταχθεί στον χαρακτηρισµό της αγωγής ως συλλογικής, ισχυριζόµενη εν µέρει ότι καθένας από τους µεµονωµένους ενάγοντες δεν µπορούσε να αποδείξει την πραγµατική ζηµία, επιτρέποντας δυνητικά σε µη ζηµιωθέντες να συµµετάσχουν στην συλλογική αγωγή. Αυτήν την εβδομάδα, ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ James Donato διαφώνησε με την Google όταν με την απόφασή του χορήγησε το status της συλλογικής αγωγής.

Οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι οι φερόμενες ως «μονοπωλιακές» επιχειρηματικές πρακτικές του Google Play «επηρέασαν όλες τις τιμές που καθορίζονται από τους προγραμματιστές και πληρώνονται από τους καταναλωτές στην Google».

Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος της Google δήλωσε στο Reuters: «Αξιολογούμε την απόφαση και μετά από αυτό θα αξιολογήσουμε τις επιλογές μας». Εκπρόσωπος της Google αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω σχόλια. Η δίκη που θα αποφασίσει για την ομαδική αγωγή έχει οριστεί να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2023.

Πηγή: ArsTechnica