Η Google συμφώνησε σε διακανονισμό ύψους 391,5 εκατομμυρίων δολαρίων με 40 πολιτείες των Η.Π.Α. για την επίλυση έρευνας σχετικά με τον τρόπο που η εταιρεία παρακολουθούσε τις τοποθεσίες των χρηστών της, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι γενικοί εισαγγελείς των πολιτειών.

Η έρευνα των πολιτειών ξεκίνησε από μια δημοσίευση του Associated Press το 2018, η οποία διαπίστωσε ότι η Google συνέχισε να παρακολουθεί τα δεδομένα τοποθεσίας (location data) των ανθρώπων, ακόμη και όταν αυτοί είχαν επιλέξει να μην παρακολουθούνται, απενεργοποιώντας την λειτουργία “ιστορικό τοποθεσίας” (location history).

Οι γενικοί εισαγγελείς χαρακτήρισαν τον διακανονισμό «ιστορική νίκη για τους καταναλωτές» και «τον μεγαλύτερο διακανονισμό στην ιστορία των Η.Π.Α.» που αφορά την προστασία της ιδιωτικότητας.

Αυτή η εξέλιξη, έρχεται σε μια εποχή αυξανόμενης ανησυχίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την παρακολούθηση από τις Big Tech εταιρείες, η οποία έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε κάποιους πολιτικούς, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημιουργεί μια σειρά ελέγχων από τις ρυθμιστικές αρχές. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον περασμένο μήνα, με την οποία τερματίστηκε η συνταγματική προστασία των αμβλώσεων, δημιούργησε δυνητικές ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των γυναικών που αναζητούν τη διαδικασία ή σχετικές πληροφορίες στο διαδίκτυο.

«Αυτός ο διακανονισμός, ύψους 391,5 εκατομμυρίων δολαρίων, είναι μια ιστορική νίκη σε μια εποχή αυξανόμενης εξάρτησης από την τεχνολογία», ανέφερε σε δήλωσή του ο Γενικός Εισαγγελέας του Κονέκτικατ Ουίλιαμ Τονγκ. «Τα “δεδομένα τοποθεσίας” είναι από τις πιο ευαίσθητες και πολύτιμες προσωπικές πληροφορίες που συλλέγει η Google και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας καταναλωτής μπορεί να εξαιρεθεί από την παρακολούθηση».

Το Associated Press ανέφερε ότι πολλές υπηρεσίες της Google σε συσκευές Android και iPhones, αποθηκεύουν τα δεδομένα τοποθεσίας των χρηστών, ακόμη και αν έχουν ενεργοποιήσει τη ρύθμιση απορρήτου που υποτίθεται πως απαγορεύει στην Google να συλλέξει σχετικά data. Ερευνητές πληροφορικής στο Princeton επιβεβαίωσαν αυτά τα ευρήματα κατόπιν αιτήματος του AP.

Η δημοσιογραφική έρευνα του πρακτορείου, ανέφερε ότι το 2018 το συγκεκριμένο ζήτημα επηρέασε περίπου 2 δισεκατομμύρια χρήστες συσκευών Android και εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες iPhone που βασίζονται στα Google Maps.

Η Google, η οποία αποτελεί μέρος της Alphabet Inc. με έδρα το Mountain View της Καλιφόρνια, χρησιμοποιεί τις πληροφορίες τοποθεσίας για προσαρμοσμένες και στοχευμένες διαφημίσεις προς τους χρήστες των υπηρεσιών της, δήλωσαν κρατικοί αξιωματούχοι. Επίσης, οι γενικοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι η Google παραπλανούσε τους χρήστες σχετικά με τις πρακτικές εντοπισμού της θέσης, τουλάχιστον από το 2014, παραβιάζοντας τους κρατικούς νόμους περί προστασίας των καταναλωτών.

Στο πλαίσιο του διακανονισμού, η Google συμφώνησε επίσης να καταστήσει τις πρακτικές αυτές πιο διαφανείς για τους χρήστες. Αυτό περιλαμβάνει την προβολή περισσότερων πληροφοριών όταν ενεργοποιούν και απενεργοποιούν τις ρυθμίσεις του λογαριασμού τοποθεσίας και τη διατήρηση μιας ιστοσελίδας που παρέχει στους χρήστες πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα που συλλέγει η Google.

Το φως που έριξε η έρευνα του AP στις σκιές παρακολούθησης της Google, προβλημάτισε ακόμη και ορισμένους μηχανικούς της οι οποίοι αναγνώρισαν ότι η εταιρεία μπορεί να αντιμετωπίσει έναν τεράστιο «νομικό πονοκέφαλο» μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που στη συνέχεια εμφανίστηκαν σε αγωγές «καταναλωτικής απάτης».

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Αριζόνα, Μαρκ Μπρνόβιτς, κατέθεσε την πρώτη κρατική αγωγή κατά της Google τον Μάιο του 2020, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία εξαπάτησε τους χρήστες της, παραπλανώντας τους να πιστέψουν ότι μπορούσαν να κρατήσουν ιδιωτική την τοποθεσία τους, απενεργοποιώντας τον εντοπισμό θέσης στις ρυθμίσεις του λογισμικού τους. Η Αριζόνα διευθέτησε την υπόθεσή της με την Google έναντι 85 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα, αλλά μέχρι τότε άλλοι γενικοί εισαγγελείς σε πολλές άλλες πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια είχαν επίσης καταθέσει τις δικές τους αγωγές προς την Google.

Πηγή: NowThisNews