Τα εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), όπως το ChatGPΤ, μετά τον ενθουσιασμό που προκάλεσαν έφεραν περισσότερες ανησυχίες και προβληματισμούς απ’ ό,τι είχαμε φανταστεί. Αλλά η Google τώρα προσπαθεί να προσφέρει κάτι πιο θετικό με το επόμενο πρόγραμμά της: μια ΤΝ που μπορεί να προσφέρει χρήσιμες συμβουλές ως life coach σε ανθρώπους που περνούν δύσκολες στιγμές.

Σύμφωνα με τους New York Times, η Google έχει δοκιμάσει την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης της με τουλάχιστον 21 διαφορετικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένων «συμβουλών ζωής, ιδεών, οδηγιών σχεδιασμού και συμβουλών διδασκαλίας». Οι εργασίες αυτές καλύπτουν τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά σενάρια που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι χρήστες.

Αυτό, είναι το αποτέλεσμα της συγχώνευσης του ερευνητικού εργαστηρίου DeepMind της Google με την ομάδα Brain AI και είναι «ενδεικτικό του επείγοντος χαρακτήρα της προσπάθειας της Google να προωθηθεί στην πρώτη θέση της ομάδας AI», αναφέρει η έκθεση των NYT.

Σύμφωνα με ένα παράδειγμα που αναφέρεται στους Times, η Google εργάζεται για το πώς να απαντήσει σε ένα ερώτημα ενός χρήστη που θέλει να παρευρεθεί στο γάμο ενός στενού του φίλου, αλλά δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα ταξιδιού για να το κάνει.

Εκτός από αυτό, η λειτουργία διδασκαλίας της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους ή να μάθουν νέες, ενώ η πτυχή του σχεδιασμού της θα μπορούσε να βοηθήσει τους χρήστες στη δημιουργία ενός οικονομικού προϋπολογισμού ή στoν σχεδιασμό ενός προγράμματος γευμάτων.

Η κίνηση να βοηθηθούν οι χρήστες με τις πιο πιεστικές προσωπικές τους προκλήσεις αποτελεί μια σημαντική αλλαγή κατεύθυνσης από την Google. Τον Δεκέμβριο του 2022 -λίγο μετά την κυκλοφορία του ChatGPT της OpenAI- μια εσωτερική διαφάνεια της Google προειδοποιούσε κατά της ενθάρρυνσης των ανθρώπων να συνδεθούν συναισθηματικά με τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times.

Στην πραγματικότητα, οι ίδιοι οι εμπειρογνώμονες ασφαλείας της Google προειδοποίησαν τον Δεκέμβριο ότι η λήψη συμβουλών ζωής από την ΤΝ θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μειωμένη υγεία και ευημερία» και σε «απώλεια της αντιπροσωπευτικότητας», με την πιθανότητα κάποιοι χρήστες να νομίζουν λανθασμένα ότι η ΤΝ ήταν ευαίσθητη και ικανή να τους καταλάβει με τρόπους που μπορεί ένας άνθρωπος.

Μόλις τον Μάρτιο του 2023, κατά την έναρξη λειτουργίας του Google Bard, η Google δήλωσε ότι το εργαλείο ΤΝ της απαγορεύεται να συμβουλεύει τους χρήστες για ιατρικά, οικονομικά ή νομικά θέματα. Αν η εταιρεία προχωρήσει και ενσωματώσει αυτές τις δυνατότητες στα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της, θα σηματοδοτήσει μια εντυπωσιακή στροφή -και θα μπορούσε να εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν η Google δίνει προτεραιότητα στην πρωτοκαθεδρία στην κούρσα της βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης έναντι της ευημερίας των χρηστών των υπηρεσιών της.

Ένας life coach δεν είναι το μόνο εργαλείο που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και το οποίο προφανώς επεξεργάζεται η Google. Μεταξύ των άλλων έργων της είναι εργαλεία που μπορούν να παράγουν επιστημονική και δημιουργική γραφή, να βοηθούν τους δημοσιογράφους να γράφουν τίτλους και άρθρα, καθώς και να βρίσκουν και να εξάγουν μοτίβα από κείμενο.

Ωστόσο, ακόμη και ιδέες όπως αυτές επικρίθηκαν από την Google μόλις πριν από λίγους μήνες, όταν η εταιρεία δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος «εξαφάνισης» των δημιουργικών συγγραφέων μέσω της χρήσης της δημιουργικής ΤΝ.

Το αν κάποιο από αυτά τα εργαλεία θα γίνει πραγματικότητα είναι ασαφές αυτή τη στιγμή, αλλά φαίνεται ότι η Google είναι αποφασισμένη να πορευτεί προς τα εκεί.

Πηγή: Digital Trends