Το FBI έχει προειδοποιήσει ότι οι χάκερ χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), όπως το ChatGPT, δημιουργώντας γρήγορα κακόβουλο κώδικα και προχωρούν σε σχετικές παραβιάσεις στον κυβερνοχώρο που στο παρελθόν θα απαιτούσαν πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια.

Το FBI περιέγραψε λεπτομερώς τις ανησυχίες του σε μια συνάντησή του με δημοσιογράφους, όπως αναφέρει το Digital Trends, και εξήγησε ότι τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης έχουν τροφοδοτήσει κάθε είδους παράνομη δραστηριότητα, από απατεώνες που τελειοποιούν τις τεχνικές τους μέχρι τρομοκράτες που συμβουλεύονται τα εργαλεία για το πώς να εξαπολύουν πιο επιζήμιες χημικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του FBI, μέσω του Tom’s Hardware, «αναμένουμε ότι με την πάροδο του χρόνου, καθώς συνεχίζεται η υιοθέτηση και ο εκδημοκρατισμός των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, αυτές οι τάσεις θα αυξηθούν». Οι κακοποιοί χρησιμοποιούν την ΤΝ για να συμπληρώσουν τις συνήθεις εγκληματικές τους δραστηριότητες, συνέχισαν, μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας γεννήτριες φωνής ΤΝ για να υποδυθούν έμπιστους ανθρώπους προκειμένου να εξαπατήσουν αγαπημένα πρόσωπα ή ηλικιωμένους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε χάκερς να παίρνουν εργαλεία όπως το ChatGPT και να τα χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό. Τον Φεβρουάριο του 2023, ερευνητές από την εταιρεία ασφαλείας Checkpoint, ανακάλυψαν ότι είχαν καταφέρει να τροποποιήσουν το API ενός chatbot, επιτρέποντάς του να παράγει κώδικα κακόβουλου λογισμικού και θέτοντας τη δημιουργία ιών στα χέρια σχεδόν κάθε επίδοξου χάκερ.

Είναι απειλή για την ασφάλεια το ChatGPT;

Το FBI υιοθετεί μια πολύ διαφορετική στάση από άλλους εμπειρογνώμονες του κυβερνοχώρου, με τους οποίους το Digital Trends μίλησε τον Μάιο του 2023. Τότε, είχαν πει στο αξιόπιστο site τεχνολογίας ότι η απειλή από τα AI chatbots έχει σε μεγάλο βαθμό “παραφουσκώσει”, με τους περισσότερους χάκερ να βρίσκουν καλύτερα exploits κώδικα από πιο παραδοσιακές διαρροές δεδομένων και έρευνες ανοιχτού κώδικα.

Για παράδειγμα, ο Martin Zugec, Διευθυντής Τεχνικών Λύσεων της Bitdefender, εξήγησε ότι «η πλειονότητα των αρχάριων προγραμματιστών κακόβουλου λογισμικού δεν είναι πιθανό να διαθέτει τις δεξιότητες που απαιτούνται» για να παρακάμψει τις προστατευτικές μπάρες των chatbots κατά του κακόβουλου λογισμικού. Εκτός αυτού, εξήγησε ο Zugec, «η ποιότητα του κώδικα κακόβουλου λογισμικού που παράγεται από chatbots τείνει να είναι χαμηλή».

Αυτό προσφέρει έναν αντίλογο στους ισχυρισμούς του FBI και θα πρέπει να δούμε ποια πλευρά αποδεικνύεται σωστή. Αλλά με τον κατασκευαστή του ChatGPT, την OpenAI, να βάζει σε παύση το δικό του εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για την ανίχνευση της λογοκλοπής που παράγεται από chatbot, τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά τον τελευταίο καιρό. Αν το FBI έχει δίκιο, θα μπορούσαν να έρθουν δύσκολες στιγμές στη μάχη κατά των χάκερ και των προσπαθειών τους για κακόβουλο λογισμικό που τροφοδοτείται από chatbot.

Με πληροφορίες από: Digital Trends