Τα ηχητικά βιβλία (audiobooks) είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας βιβλία όταν οδηγείτε, όταν ξεκουράζεστε ή απλώς δεν έχετε όρεξη για διάβασμα. Θα βρείτε πολλά ηχητικά βιβλία στο διαδίκτυο και μέσω άλλων πηγών, αλλά πολλά από τα audiobooks που ηχογραφήθηκαν από ανθρώπινη φωνή απαιτούν μια εφάπαξ χρέωση ή ακόμη και μια συνδρομή. Και τα δωρεάν ακουστικά βιβλία διαβάζονται συχνά με φωνή υπολογιστή που δεν είναι ακριβώς ευχάριστη στο αυτί.

Για να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια των ηχητικών βιβλίων, το Project Gutenberg και η Microsoft δημιούργησαν χιλιάδες δωρεάν ηχητικά βιβλία που χρησιμοποιούν νευρωνική τεχνολογία μετατροπής κειμένου σε ομιλία για τη δημιουργία των φωνών.

Η νευρωνική λειτουργία TTS χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία ομιλίας με φυσικό ήχο που ταιριάζει με το συναίσθημα των ανθρώπινων φωνών. Αυτή η επιλογή επιτρέπει στον προγραμματιστή του ηχητικού βιβλίου να επιλέξει μια συγκεκριμένη φωνή και να ρυθμίσει την προφορά, το ύψος, το ρυθμό, τις παύσεις και τον τονισμό για να δημιουργήσει έναν πιο ευχάριστο τόνο για την αφήγηση.

Μια άλλη πρόκληση με τα ηχητικά βιβλία είναι ότι μπορεί να χρειαστούν εκατοντάδες ώρες για τη δημιουργία, την επεξεργασία και τη δημοσίευση τους. Σε συνεργασία με την Τεχνητή Νοημοσύνη της Microsoft, το Project Gutenberg μπόρεσε να μειώσει δραματικά αυτόν τον χρόνο, παράγοντας αυτόματα audiobooks υψηλής ποιότητας από τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά βιβλία (e-books) στο διαδίκτυο.

«Συγκεκριμένα, αξιοποιούμε τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της νευρωνικής μετατροπής κειμένου σε ομιλία για να δημιουργήσουμε και να κυκλοφορήσουμε χιλιάδες ηχητικά βιβλία ανθρώπινης ποιότητας, με ανοικτή άδεια χρήσης από τη συλλογή ηλεκτρονικών βιβλίων του Project Gutenberg», ανέφερε μια ομάδα ανθρώπων από το Project Gutenberg και τη Microsoft σε ένα έγγραφο σχετικά με το πρότζεκτ.

Φωτ.: Jukka Aalho / Unsplash

«Η μέθοδός μας μπορεί να εντοπίσει το κατάλληλο υποσύνολο του περιεχομένου των ηλεκτρονικών βιβλίων που πρέπει να διαβαστεί για μια ευρεία συλλογή βιβλίων με διαφορετική δομή και μπορεί να λειτουργήσει σε εκατοντάδες βιβλία παράλληλα», εξήγησε η ομάδα. «Αυτή η εργασία συνεισέφερε πάνω από πέντε χιλιάδες ηχητικά βιβλία με ανοικτή άδεια χρήσης και ένα διαδραστικό demo που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν γρήγορα τα δικά τους προσαρμοσμένα audiobooks».

Για να ακούσετε οποιοδήποτε από τα ηχητικά βιβλία, περιηγηθείτε στην Ανοιχτή Συλλογή Ηχητικών Βιβλίων του Project Gutenberg. Από εδώ, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα βιβλία μέσω του Spotify, του Apple Podcasts, του Google Podcasts ή του Internet Archive. Τα βιβλία είναι όλα κοινόχρηστα, πράγμα που σημαίνει ότι θα βρείτε κυρίως κλασικά έργα από συγγραφείς όπως οι William Shakespeare, Mark Twain, Edith Wharton, Leo Tolstoy, Jules Verne, T. S. Eliot και Robert Louis Stevenson.

«Το έργο αυτό έχει ως στόχο να κάνει τη λογοτεχνία πιο προσιτή στους απανταχού λάτρεις των (ηχητικών) βιβλίων και να εκδημοκρατίσει την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ηχητικά βιβλία», δήλωσε το Project Gutenberg. «Είτε μαθαίνετε να διαβάζετε, είτε αναζητάτε τεχνολογία ανάγνωσης χωρίς αποκλεισμούς, είτε πρόκειται να ξεκινήσετε για μια μεγάλη διαδρομή, ελπίζουμε να απολαύσετε αυτή τη συλλογή ηχητικών βιβλίων».

Πηγή: ZDnet