Αν είστε χρήστης iPhone, έρχονται μερικές πολύ συναρπαστικές αλλαγές για εσάς σήμερα. Αυτό συμβαίνει επειδή το iOS 17, το νέο λειτουργικό σύστημα της Apple, κυκλοφορεί σήμερα (18 Σεπτεμβρίου) και συνοδεύεται από μερικά σπουδαία νέα χαρακτηριστικά που προσφέρουν πιο προσωπικούς και διαισθητικούς τρόπους χρήσης του τηλεφώνου σας.

Από βελτιωμένους τρόπους επικοινωνίας με τις επαφές σας μέχρι τη δυνατότητα να προσαρμόζετε τι βλέπουν οι άλλοι όταν καλείτε, το iPhone σας μόλις έγινε καλύτερο και πιο φιλικό προς εσάς χάρη σε αυτά τα νέα “κόλπα” του iPhone. Το νέο τεχνολογικό σύστημα είναι συμβατό με όλα τα μοντέλα iPhone από το SE 2ης γενιάς ή νεότερο και, ως συνήθως, το νέο σύστημα θα πρέπει να εγκατασταθεί αυτόματα ενώ το τηλέφωνό σας φορτίζει κατά τη διάρκεια της νύχτας, εξασφαλίζοντας ότι έχετε ενεργοποιήσει τις αυτόματες ενημερώσεις στις ρυθμίσεις σας.

Ακολουθούν 10 νέα χαρακτηριστικά που έρχονται σήμερα στο iPhone και μας ενθουσιάζουν:

StandBy

Το StandBy είναι μια νέα προβολή πλήρους οθόνης που παρέχει πληροφορίες που μπορούν να προβληθούν με μια ματιά και έχουν σχεδιαστεί για να προβάλλονται από απόσταση όταν το iPhone βρίσκεται στο πλάι και φορτίζει, σύμφωνα με την Apple. Η προσαρμόσιμη διεπαφή μπορεί να εμφανίζει ένα ρολόι σε διάφορα στυλ, ένα ημερολόγιο, αγαπημένες φωτογραφίες, την πρόγνωση του καιρού, κουμπιά έλεγχου αναπαραγωγής μουσικής, widgets και άλλα.

Το StandBy υποστηρίζει Live Activities, τη λειτουργία Siri, εισερχόμενες κλήσεις και διάφορες ειδοποιήσεις.

Contact Posters

Το iOS 17 επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν μια εξατομικευμένη «αφίσα επαφών» που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια μιας εισερχόμενης τηλεφωνικής κλήσης στο iPhone ενός άλλου ατόμου. Η αφίσα μπορεί να περιλαμβάνει μια φωτογραφία ή Memoji, ενώ η γραμματοσειρά και το χρώμα φόντου μπορούν επίσης να προσαρμοστούν. Η λειτουργία είναι διαθέσιμη στην ενσωματωμένη εφαρμογή Τηλέφωνο (Phone) και θα είναι επίσης διαθέσιμη για εφαρμογές κλήσεων από τρίτους κατασκευαστές.

NameDrop

Το NameDrop επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται εύκολα πληροφορίες επαφών (Contacts) φέρνοντας τα iPhone τους κοντά. Και τα δύο άτομα μπορούν να επιλέξουν τους συγκεκριμένους αριθμούς τηλεφώνου ή τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail address) που θα ήθελαν να μοιραστούν και μπορούν επίσης να μοιραστούν τις αφίσες επαφών (Contac Posters) τους.

Live Voicemail

Ο ζωντανός τηλεφωνητής παρέχει απομαγνητοφώνηση σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη καθώς κάποιος αφήνει ένα φωνητικό μήνυμα. Εάν ο χρήστης θεωρεί το φωνητικό μήνυμα σημαντικό, μπορεί να απαντήσει στην κλήση ενώ ο καλούντας αφήνει το μήνυμά του. Η Apple αναφέρει ότι οι κλήσεις που αναγνωρίζονται ως spam από διάφορους φορείς «εκμετάλλευσης» δεν απομαγνητοφωνούνται και αντ’ αυτού απορρίπτονται αμέσως.

Σύρετε (swipe) για να απαντήσετε στο iMessage

Στην εφαρμογή Μηνύματα (Messages), οι χρήστες μπορούν πλέον να σαρώνουν προς τα δεξιά σε οποιοδήποτε μήνυμα για να στείλουν μια απάντηση.

Διαδραστικά (Interactive) Widgets

Τα διαδραστικά widgets είναι πλέον διαθέσιμα στο iPhone σε όλη την Αρχική οθόνη (Home Screen), την οθόνη κλειδώματος (Lock Screen) και τη νέα προβολή StandBy. Η Apple έδωσε μερικά παραδείγματα για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα διαδραστικά widgets, όπως η επισήμανση μιας υπενθύμισης ως ολοκληρωμένης, η αναπαραγωγή ή η παύση ενός τραγουδιού ή podcast και ο έλεγχος των accessories στην εφαρμογή Home, ενώ θα υπάρχουν πολλές περισσότερες δυνατότητες καθώς οι εφαρμογές τρίτων θα ενημερώνονται με σχετική υποστήριξη τους επόμενους μήνες.

Τα widgets της αρχικής οθόνης προσέφεραν περιορισμένη λειτουργικότητα μέχρι τώρα, καθώς η Apple δεν επέτρεπε στους προγραμματιστές να συμπεριλάβουν κύλιση (scrolling), κουμπιά ή κινούμενα σχέδια.

Βελτιωμένη αυτόματη διόρθωση (Autocorrect)

Η Apple λέει ότι το iOS 17 περιλαμβάνει «ένα κορυφαίο γλωσσικό μοντέλο για την πρόβλεψη λέξεων» που θα βελτιώσει σημαντικά την αυτόματη διόρθωση στο iPhone. Κατά την πληκτρολόγηση, η μηχανική μάθηση στη συσκευή θα διορθώνει έξυπνα τα λάθη με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ. Επιπλέον, οι χρήστες θα λαμβάνουν πλέον προτάσεις πρόβλεψης κειμένου καθώς πληκτρολογούν (inline), επιτρέποντας την προσθήκη λέξεων ή ολοκληρωμένων προτάσεων πατώντας το πλήκτρο του διαστήματος/κενού (space bar).

Η αυτόματη διόρθωση έχει ενημερωμένο σχεδιασμό στο iOS 17 που υπογραμμίζει για λίγο μια λέξη που έχει διορθωθεί αυτόματα. Το πάτημα σε μια υπογραμμισμένη λέξη αποκαλύπτει την αρχική λέξη που πληκτρολογήσατε, καθιστώντας εύκολη τη γρήγορη επαναφορά της αλλαγής. Το σύστημα θα μαθαίνει επίσης τις συνήθειες πληκτρολόγησης του χρήστη με την πάροδο του χρόνου και θα αποφεύγει ορισμένες διορθώσεις.

Offline χάρτες της Apple

Οι Χάρτες της Apple (Apple Maps) πλησιάζουν μια βασική λειτουργία των Χαρτών της Google (Google Maps) στο iOS 17 με τη δυνατότητα λήψης χαρτών για χρήση εκτός σύνδεσης. Η Apple αναφέρει ότι οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν μια συγκεκριμένη περιοχή χάρτη και να έχουν πρόσβαση σε πλοήγηση turn-by-turn, να δουν τον εκτιμώμενο χρόνο άφιξής τους, να βρουν μέρη και πολλά άλλα όταν ένα iPhone δεν είναι συνδεδεμένο σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας ή Wi-Fi.

Stickers Drawer

Ένα νέο «συρτάρι αυτοκόλλητων» στο iOS 17 παρέχει πρόσβαση σε όλα τα αυτοκόλλητα, συμπεριλαμβανομένων των Live Stickers, των emoji, των Memoji και των πακέτων αυτοκόλλητων iMessage σε ένα μέρος. Τα Live Stickers μπορούν να δημιουργηθούν αγγίζοντας και κρατώντας πατημένο ένα αντικείμενο σε μια φωτογραφία, όπως μια γάτα ή έναν σκύλο.

Το «Hey Siri» συντομεύεται σε σκέτο «Siri»

Η Apple έχει απλοποιήσει τη φωνητική εντολή για την επίκληση της Siri στο iPhone και σε άλλες συσκευές της Apple, όπως το iPad, ο Mac, το HomePod και τα νεότερα AirPods Pro. Αντί για το «Hey Siri», οι χρήστες είναι πλέον σε θέση να λένε απλά «Siri» για να ενεργοποιήσουν τη φωνητική βοηθό και μπορούν να δίνουν πολλαπλές εντολές στη σειρά χωρίς να χρειάζεται να ξαναπούν «Siri».

Πηγή: MacRumors, Livingetc