Σε μια κρίσιμη νομική μάχη που υπογραμμίζει την επικείμενη διασταύρωση της τεχνητής νοημοσύνης με τα δκαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, οι διαχειριστές της κληρονομιάς του George Carlin αναμετρήθηκαν με την Dudesy για ένα ειδικό κωμικό αφιέρωμα που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη και περιείχε έναν κλώνο του θρύλου της κωμωδίας. Με τίτλο “George Carlin: I’m Glad I’m Dead”, το συγκεκριμένο εικονικό stand-up είχε καυστικά σχόλια για σύγχρονα ζητήματα με τρόπο που θυμίζει τρομακτικά τη φωνή του Carlin, το ύφος και την συμπεριφορά του εμβληματικού κωμικού.

Η αγωγή, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Άντζελες, ισχυρίζεται ότι η Dudesy, μαζί με τους Will Sasso και Chad Kultgen, οικοδεσπότες του podcast “Dudesy w/ Will Sasso & Chad Kultgen”, προχώρησαν σε νομικές παραβιάσεις, χρησιμοποιώντας χωρίς άδεια ή αδειοδότηση το ομοίωμά και υλικό του George Carlin που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Ζητώντας την άμεση απομάκρυνση του αφιερώματος από τις πλατφόρμες και απροσδιόριστη αποζημίωση, οι ενάγοντες αποσκοπούσαν να διαφυλάξουν την κληρονομιά του Carlin από τη μη εξουσιοδοτημένη εκμετάλλευση.

Σηματοδοτώντας μία από τις πρώτες περιπτώσεις όπου οι διαχειριστές της κληρονομιάς ενός αποθανόντος διάσημου προσώπου άσκησαν νομική δράση κατά της μη αδειοδοτημένης χρήσης της εικόνας και του έργου του σε μια δημιουργία από τεχνητή νοημοσύνη, η υπόθεση πυροδότησε συζήτηση σχετικά με τις ηθικές επιπτώσεις της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης για τη μίμηση ατόμων μετά θάνατον.

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρισκόταν η ολοκληρωμένη οικειοποίηση του έργου του Carlin για το σενάριο του podcast επεισοδίου και η μη εξουσιοδοτημένη χρήση της φωνής και της εικόνας του για διαφημιστικούς σκοπούς. Αν και εκείνο το comedy special χαιρετίστηκε ως πρωτοποριακό πείραμα, το “George Carlin: I’m Glad I’m Dead” αντιμετώπισε κριτική για την αντιληπτή έλλειψη αυθεντικότητας και καταδικάστηκε ως μια κακόγουστη απομίμηση που εκμεταλλεύτηκε κυνικά τη διαχρονική κληρονομιά του κωμικού.

Τελικά, η αγωγή κατέληξε σε διακανονισμό στις 3 Απριλίου 2024, με το podcast της Dudesy και τους δημιουργούς του να συμφωνούν να απαλείψουν κάθε ομοιότητα ή εικόνα που σχετίζεται με τον George Carlin που δημιούργησε η τεχνητή νοημοσύνη για το περιεχόμενό τους. Αν και οι συγκεκριμένοι όροι παρέμειναν αδιευκρίνιστοι, τόσο η οικογένεια όσο και οι νομικοί εκπρόσωποι του Carlin επαίνεσαν την απόφαση.

Αυτό η νομική υπόθεση και η επίλυσή της μας υπενθύμισε τα ηθικά διλήμματα που περιβάλλουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την αντιγραφή ατόμων χωρίς τη συγκατάθεσή τους, ιδίως ελλείψει ολοκληρωμένης νομοθεσίας για την αντιμετώπιση τέτοιων πρακτικών.

Με πληροφορίες από: AP News, Variety, Guardian