Η Google δήλωσε ότι θα καταβάλει 700 εκατομμύρια δολάρια -630 εκατομμύρια δολάρια στους καταναλωτές των ΗΠΑ και 70 σε ένα ταμείο που χρησιμοποιείται από τις πολιτείες των ΗΠΑ- στο πλαίσιο διακανονισμού για το Play Store που επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο.

Τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία κατέληξε σε προσωρινό διακανονισμό σε ομαδική αγωγή που κατέθεσαν πολιτείες των ΗΠΑ και καταναλωτές, η οποία κατατέθηκε αρχικά το 2021. Ωστόσο, ο βασιλιάς των διαδικτυακών αναζητήσεων δημοσιοποίησε σήμερα τις λεπτομέρειες του διακανονισμού. Η αγωγή υπογράμμιζε το μονοπώλιο της Google στη διανομή εφαρμογών στο Android μέσω του Play Store.

Τον Νοέμβριο του 2022, η Google ξεκίνησε πιλοτικά στις ΗΠΑ το πρόγραμμα τιμολόγησης με επιλογή του χρήστη, το οποίο επέτρεπε στους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν εναλλακτικές μεθόδους πληρωμής για αγορές εντός εφαρμογής. Σήμερα, η εταιρεία δήλωσε ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα στις ΗΑΠ ως μέρος του διακανονισμού. Η Google δήλωσε ότι οι προγραμματιστές θα μπορούν να εμφανίζουν διαφορετικά κόστη μιας αγοράς στην εφαρμογή με βάση τη μέθοδο χρέωσης που επέλεξε ο πελάτης.

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι θα βελτιώσει τη διαδικασία «παράλληλης φόρτωσης». Ωστόσο, τόνισε ότι η εταιρεία θα αλλάξει τα μηνύματα γύρω από το sideloading.

Επί του παρόντος, οι χρήστες βλέπουν ένα αναδυόμενο παράθυρο με προειδοποιητικό κείμενο όταν προσπαθούν να κάνουν sideload μια εφαρμογή. Αυτό το αναδυόμενο παράθυρο οδηγεί στη συνέχεια τους χρήστες σε μια οθόνη ρυθμίσεων όπου μπορούν να εγκαταστήσουν εφαρμογές από «άγνωστες πηγές». Η Google θα πρέπει να συνδυάσει και τις δύο αυτές οθόνες ως μέρος του διακανονισμού. Η συμφωνία αναφέρει ότι η εταιρεία θα πρέπει να διατηρήσει αυτή τη ροή του sideloading για τουλάχιστον πέντε χρόνια χωρίς να την αλλάξει.

«Αν και διατηρούμε ότι είναι κρίσιμο για τις προσπάθειές μας για ασφάλεια να ενημερώνουμε τους χρήστες ότι το sideloading στο κινητό μπορεί να ενέχει μοναδικούς κινδύνους, ως μέρος του διακανονισμού μας θα απλοποιήσουμε περαιτέρω τη διαδικασία sideloading και θα ενημερώσουμε τη γλώσσα που ενημερώνει τους χρήστες σχετικά με αυτούς τους πιθανούς κινδύνους της λήψης εφαρμογών απευθείας από τον ιστό για πρώτη φορά», δήλωσε ο Wilson White, VP, Government Affairs & Public Policy στη Google.

Η Google επεσήμανε στην ανάρτηση στο blog της ότι το Android 14 έκανε επίσης τη διαδικασία αναβάθμισης εφαρμογών ευκολότερη με περισσότερους ελέγχους για τα καταστήματα εφαρμογών τρίτων μέσω ενός API.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται την ίδια περίοδο που η Google έχασε την αντιμονοπωλιακή μάχη με την Epic. Η Google σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και επανέλαβε στη σημερινή ανάρτηση στο blog ότι «δεν αναγνώρισε την επιλογή και τον ανταγωνισμό που επιτρέπουν οι πλατφόρμες μας», αλλά η υπόθεση «απέχει πολύ από το να τελειώσει».

Η δίκη αποκάλυψε τις συμφωνίες της Google με εταιρείες όπως η Spotify, η οποία δεν πλήρωνε προμήθεια στο Play Store για αγορές εντός εφαρμογής.

Πηγή: TechCrunch