Λίγες μέρες πριν από την κινέζικη πρωτοχρονιά και του νέου έτους του Λαγού, διοργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Αθήνα η «Συναυλία Νέων Μουσικών Κίνας και Ελλάδας για τη Γιορτή της Άνοιξης». Το Ωδείο Αθηνών υποδέχτηκε δεκαπέντε καταξιωμένους νέους μουσικούς από την Κίνα και την Ελλάδα και μέσα από την ερμηνεία γνωστών παραδοσιακών και σύγχρονων έργων και τη μουσική, οι καλλιτέχνες έστειλαν τις ευχές τους για τη σινοελληνική φιλία και το κινέζικο νέο έτος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται, η συναυλία κέρδισε το θερμό χειροκρότημα από περισσότερους από εξακόσιους θεατές, συμβάλλοντας σημαντικά στις πολιτιστικές ανταλλαγές και την αμοιβαία μάθηση μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας.

Η συναυλία αυτή αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων παγκόσμιας εμβέλειας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας με τίτλο «Χαρούμενη Κινέζικη Πρωτοχρονιά» και του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας με τίτλο «Θερμή Υποδοχή της Γιορτής της Άνοιξης», και συνδιοργανώθηκε από την πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, το Πολιτιστικό Κέντρο της Κίνας στην Αθήνα, το Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου του Πεκίνου, το Κέντρο Εξωτερικών Πολιτιστικών Ανταλλαγών του Πεκίνου, το Ωδείο Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Ένωση Επενδυτών Κίνας-Ελλάδας, υπό την αιγίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και της China Sichuan Yibin Wuliangye Spirit Group Co, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ δήλωσε ότι «καθώς ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε την κινέζικη πρωτοχρονιά, νέοι μουσικοί από Κίνα και Ελλάδα έχτισαν με τις μελωδίες τους μια γέφυρα πολιτιστικών ανταλλαγών που ενώνει τις χώρες μας και αναδεικνύει την ομορφιά των αρχαίων πολιτισμών των δύο χωρών και τα σπουδαία επιτεύγματα της αμοιβαίας μάθησης». Εξέφρασε την ευχή η συναυλία να αποτελέσει εφαλτήριο για να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες για ανταλλαγές και κανάλια συνεργασίας μεταξύ των μουσικών συνόλων και των νέων φίλων της μουσικής των δύο χωρών, ώστε οι τελευταίοι να ενισχύσουν τη μεταξύ τους φιλία και κατανόηση, προωθώντας περαιτέρω τη συνεργασία μας. Τέλος, εκ μέρους της πρεσβείας απηύθυνε ευχές σε όλους για το νέο έτος.

Οι νέοι μουσικοί των δύο χωρών παρουσίασαν στο κοινό έργα για παραδοσιακά κινέζικα και ελληνικά μουσικά όργανα, όπως το κινέζικο σαντούρι (guzheng) και το μπουζούκι, καθώς και πιο σύγχρονα ορχηστρικά έργα και κομμάτια για συνθεσάιζερ (electone). Οι εξαιρετικές ερμηνείες και η ευχάριστη ατμόσφαιρα που δημιούργησαν, μάγεψαν και ενθουσίασαν το κοινό, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο κορυφαίος πιανίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Τίτος Γουβέλης, δήλωσε ότι ήταν ιδιαίτερη τιμή και χαρά του να συνεργαστεί με μουσικούς του κινέζικου σαντουριού, και ότι η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα που ενώνει ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς. Ευχήθηκε η συναυλία αυτή να αποτελέσει αφετηρία για περαιτέρω αντίστοιχες συνεργασίες. H Τζίαο Τζιέ, μουσικός που παίζει συνθεσάιζερ και που ταξίδεψε στην Ελλάδα για τη συναυλία, εξέφρασε τη χαρά της που με τον τρόπο αυτό προσέθεσε μία «κινέζικη νότα» στις σινοελληνικές πολιτιστικές ανταλλαγές και στο «Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας-Ελλάδας».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ