Ολοκληρώθηκε η πειθαρχική διαδικασία που ξεκίνησε το Basketball Champions League για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στον αγώνα της ΑΕΚ με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ στα Άνω Λιόσια, με το πόρισμα να είναι αρκετά σκληρό για την Ένωση. Τα επεισόδια επισκίασαν τη νίκη της ΑΕΚ (94-78 στις 12/4) κι οδήγησαν σε “πόλεμο” ανακοινώσεων και δηλώσεων, ακόμη κι απειλών, τόσο μεταξύ των δύο ομάδων όσο και των οπαδών τους.

Η ΑΕΚ έλαβε “βαριά” τιμωρία από τη FIBA για τη συμπεριφορά μερίδας οπαδών της στο παιχνίδι με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ στα προημιτελικά του Basketball Champions League, αλλά η υπόθεση δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Ο Υπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού του Ισραήλ, Μίκι Ζοχάρ, τόνισε ότι είχε ο ίδιος επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, περιμένοντας πλέον την τιμωρία της ΑΕΚ και από το ελληνικό κράτος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μίκι Ζοχάρ ανέφερε: «Τα περιστατικά αντισημιτισμού πρέπει να τιμωρούνται με αυστηρότητα. Η συνομιλία που είχα με τον Έλληνα Υφυπουργό Αθλητισμού και η καταδίκη που ήλθε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό είναι σημαντική. Πλέον αναμένουμε την αυστηρή τιμωρία και από το ελληνικό κράτος εναντίων όλων των εμπλεκόμενων».

Πρόστιμο 50.000 στην ΑΕΚ για τα επεισόδια με Χάποελ

Για την ακρίβεια ο δικαστής επέβαλε πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ στην ΑΕΚ, ενώ την υποχρεώνει να παίξει κεκλεισμένων των θυρών όλους τους εντός έδρας αγώνες της επόμενης σεζόν στο BCL. Η εν λόγω τιμωρία θα έχει φυσικά και οικονομικό αντίκτυπο στην ΑΕΚ, αφού θα χάσει μια πηγή εσόδων από τα εισιτήρια που θα έκοβε υπό κανονικές συνθήκες στα ευρωπαϊκά της ματς τη σεζόν 2023-24.

Στην ΑΕΚ ήταν συνειδητοποιημένοι και περίμεναν μια βαριά ποινή επειδή ήταν και υπότροποι (σσ. έπειτα από τα επεισόδια στο παιχνίδι με την Ρέτζο Εμίλια), αλλά οι οποίες κινήσεις θα γίνουν από Πέμπτη – Παρασκευή, αφού άπαντες είναι 100% συγκεντρωμένοι στο Game 3 με τη Χάποελ (19/04, 19:00, COSMOTE SPORT 4 και LIVE από το SPORT24) στο Ισραήλ, το οποίο θα κρίνει και την πρόκριση στο Final Four του BCL.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Το Basketball Champions League ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο Μοναδικός Δικαστής ολοκλήρωσε την πειθαρχική διαδικασία για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στον προημιτελικό αγώνα της ΑΕΚ με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ στις 12 Απριλίου 2023 στην Αθήνα και κατέληξε σε απόφαση.

Μετά από προσεκτική εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων, ο Μοναδικός Κριτής του Basketball Champions League αποφάσισε ότι θα επιβληθούν οι ακόλουθες κυρώσεις στην ΑΕΚ:

  • Να είναι κεκλεισμένων των θυρών όλοι οι εντός έδρας αγώνες της επόμενης σεζόν του BCL στους οποίους θα συμμετάσχει ο σύλλογος.
  • Ο σύλλογος θα πληρώσει πρόστιμο 50.000 ευρώ (πενήντα χιλιάδες ευρώ).

Η απόφαση έχει ήδη κοινοποιηθεί και στους δύο συλλόγους».

«Η ΑΕΚ δεν είναι αντισημιτικός σύλλογος, ούτε κατά του Ισραήλ»

Την ίδια στιγμή, ο general manager της “Ένωσης”, Γιώργος Χήνας, μίλησε στο “Sport 5” για όσα δυσάρεστα έλαβαν χώρα την ώρα του αγώνα κι όσα θα ήθελα να αποφύγουν στο μέλλον.

«Τα επεισόδια ήταν μεγάλη έκπληξη για εμάς γιατί είχαμε συναντηθεί με τις Αρχές και δις με τους υπεύθυνους ασφαλείας της Χάποελ Ιερουσαλήμ, οπότε δεν περιμέναμε να γίνει κάτι τέτοιο. Είχαμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μη γίνει».

«Δεν πιστεύω πως θα έπρεπε να είχε διακοπεί το παιχνίδι. Κατανοώ τον εκνευρισμό της Χάποελ Ιερουσαλήμ, αλλά καταφέραμε να ελέγξουμε την κατάσταση και τα επεισόδια σταμάτησαν τελείως στο ημίχρονο, οπότε δε νομίζω πως επηρέασαν την έκβαση του παιχνιδιού».

«Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν η ταυτοποίησή των συγκεκριμένων οπαδών από τις κάμερες ασφαλείες του γηπέδου. Δώσαμε τα ονόματά τους και τα πρόσωπά τους στις Αρχές για να συνεχιστεί η διαδικασία».

«Η ένσταση είναι δικαίωμα της Χάποελ Ιερουσαλήμ. Δε νομίζω πως έχει βάση, αλλά δεν είναι δουλειά μας να αποφασίσουμε, αλλά της FIBA».

«Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους της Χάποελ Ιερουσαλήμ. Και πάλι, κατανοώ τον εκνευρισμό τους. Άλλωστε, μιλάμε για αθλητισμό κι όχι για πόλεμο».

«Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα, όχι μόνο προς τους φίλους της Χάποελ Ιερουσαλήμ που τραυματίστηκαν, προς όλους όσοι ήρθαν να δουν επευφημήσουν για την ομάδα τους και να δουν το παιχνίδι. Είναι σημαντικό για εμένα να επαναλαμβάνω ό,τι ανέφερε η ΑΕΚ στην ανακοίνωσή της, πως δεν είναι αντισημιτικός σύλλογος, ούτε κατά του Ισραήλ. Δε νομίζω πως είναι δίκαιο να τσουβαλιάζουμε όλους τους φίλους της ΑΕΚ εξαιτίας λίγων. Δεν έχουμε τίποτα ενάντια στο Ισραήλ ή στην Χάποελ Ιερουσαλήμ. Λυπάμαι πολύ για όσα πέρασαν».

«Επικοινώνησε μαζί μας η FIBA για την καταγγελία της Χάποελ Ιερουσαλήμ. Έχει αρχίσει πειθαρχική διαδικασία κι έχει ανατεθεί σε δικαστή η υπόθεση».

«Δυστυχώς δεν ήταν η πρώτη φορά που είχαμε επεισόδια στο γήπεδό μας, είχαμε ένα αντίστοιχο περιστατικό και τον Σεπτέμβριο με μερίδα Ιταλών (σ.σ. της Ρέτζιο Εμίλια). Αυτό που εμείς προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ταυτοποιούμε τους ταραξίες για την Αστυνομία. Πέραν αυτού, είναι θέμα των Αρχών, δε μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο από νομικής πλευράς».

«Όχι, δε φοβόμαστε να έρθουμε στο Ισραήλ. Πραγματικά όχι».