Τουλάχιστον 174 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στην Ινδονησία και περίπου 180 τραυματίστηκαν.

Η τραγωδία ξεκίνησαν όταν η αστυνομία έριξε δακρυγόνα στους οπαδούς που εισέβαλαν στο γήπεδο. Καθώς ο πανικός εξαπλώθηκε, χιλιάδες άνθρωποι όρμησαν προς τις εξόδους του σταδίου Kanjuruhan, όπου πολλοί πέθαναν από ασφυξία.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Dwi, δήλωσε στο site Kompas της Ινδονησίας ότι «είδε πολλούς ανθρώπους να ποδοπατούνται» στην προσπάθειά τους να διαφύγουν. Οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για περίπου 130 νεκρούς, αλλά οι τοπικοί αξιωματούχοι αργότερα ανακοίνωσαν τους 174 νεκρούς.

Πηγή: Reuters

Ο πρόεδρος Joko Widodo διέταξε να διακοπούν όλοι οι αγώνες του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Ινδονησίας μέχρι να διεξαχθεί έρευνα. Η Fifa, ο παγκόσμιος οργανισμός ποδοσφαίρου, αναφέρει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται δακρυγόνα απ’ τις αστυνομικές αρχές στους αγώνες.

Βίντεο από το γήπεδο δείχνουν οπαδούς να τρέχουν στον αγωνιστικό χώρο μετά το τελικό σφύριγμα του διαιτητή, που σηματοδότησε την ήττα των γηπεδούχων Arema FC με 2-3, και την αστυνομία να ρίχνει δακρυγόνα ως απάντηση.

Πηγή: AP

«Η κατάσταση είχε γίνει άναρχη. Άρχισαν να επιτίθενται σε αστυνομικούς, προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα», δήλωσε ο Nico Afinta, αρχηγός της αστυνομίας στην Ανατολική Ιάβα, προσθέτοντας ότι δύο αστυνομικοί είναι μεταξύ των νεκρών. «Θα θέλαμε να μεταφέρουμε ότι δεν ήταν όλοι τους αναρχικοί. Περίπου 3.000 μπήκαν στο γήπεδο», είπε. Οι οπαδοί που διέφευγαν «βγήκαν σε ένα σημείο στην έξοδο. Στη συνέχεια υπήρξε συνωστισμός, που προκάλεσε δύσπνοια και έλλειψη οξυγόνου», πρόσθεσε ο αξιωματικός.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν οπαδούς να σκαρφαλώνουν πάνω από φράχτες για να ξεφύγουν. Σε άλλα βίντεο εμφανίζονται άψυχα σώματα στο πάτωμα. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ινδονησίας (PSSI) δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα, προσθέτοντας ότι το περιστατικό «αμαύρωσε το πρόσωπο του ινδονησιακού ποδοσφαίρου».

Πηγή: AP

Η βία σε ποδοσφαιρικούς αγώνες δεν είναι κάτι καινούργιο στην Ινδονησία και η Arema FC και η Persebaya Surabaya είναι «αιώνιοι» αντίπαλοι. Ωστόσο, στους οπαδούς της Persebaya Surabaya απαγορεύτηκε να αγοράσουν εισιτήρια για τον αγώνα λόγω φόβου συγκρούσεων.

Ο επικεφαλής υπουργός ασφαλείας Mahfud MD δημοσίευσε στο Instagram ότι είχαν πωληθεί 42.000 εισιτήρια για τον αγώνα στο στάδιο Kanjuruhan, το οποίο έχει δηλωμένη χωρητικότητα 38.000 θέσεων. Ο πρόεδρος Widodo ζήτησε να είναι αυτή η «τελευταία εθνική ποδοσφαιρική τραγωδία».

Πηγή: BBC