Το 2019 ο τελευταίος τελικός προ COVID-19 ανάμεσα σε ΠΑΟΚ κι ΑΕΚ έγινε μόνο με προσκλήσεις στα επίσημα. Αυτή ήταν η απόφαση της Πολιτείας και του τότε Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη. Στη συνέχεια η πανδημία επέβαλε τους δικούς της όρους από τις αρχές Μαρτίου του 2020. Τα γήπεδα άδειασαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Τώρα ήρθε η ώρα να ζήσουμε μία γιορτή του ποδοσφαίρου με φιλάθλους και των δύο ομάδων στα απέναντι “πέταλα”. Φυσικά ευχή όλων είναι να μην μας απασχολήσει τίποτα άλλο εκτός από όσα συμβούν στον αγωνιστικό χώρο.

Πώς έφτασαν όμως οι δύο σημερινοί μονομάχοι στην arena του ΟΑΚΑ;

Ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς απέκλεισε διαδοχικά τον Ατρόμητο (0-1 σε knock out αναμέτρηση), τον Βόλο (2-1, 0-0), την Αναγέννηση Καρδίτσας (4-1, 1-0) και στα ημιτελικά τη Λαμία (2-0, 1-0). Σήμερα του δίνεται μία πρώτης τάξης ευκαιρία να κλείσει μία χρονιά που του έδωσε εισιτήριο για την Ευρώπη μετά από αρκετά χρόνια με έναν τίτλο. 

Το σύνολο του Ράσβαν Λουτσέσκου από την μεριά του μπήκε στον θεσμό έναν γύρο αργότερα σε σύγκριση με τον σημερινό του αντίπαλο. Στην εκπνοή της αναμέτρησης στη Λάρισα ισοφάρισε και τελικά στην Τούμπα πήρε την πρόκριση με 3-1. Στη συνέχεια στον δρόμο του βρέθηκε η ΑΕΚ. Λευκή ισοπαλία στην Τούμπα και 1-2 στο ΟΑΚΑ με τους Κούρτιτς και Μίτριτσα να κρίνουν νικητή και πρόκριση στο φινάλε. Τελευταίο εμπόδιο για τον ΠΑΟΚ ο πρωταθλητής Ολυμπιακός. Επανάληψη σκηνικού με 0-0 στη Θεσσαλονίκη και πρόκριση με το εκτός έδρας τέρμα του Τσόλακ για τον τελικό.

Οι δύο φιναλίστ αναμετρήθηκαν φέτος τέσσερις φορές. Ο Δικέφαλος του Βορρά επικράτησε τρεις (1-3, 2-1, 2-0) κι οι Πράσινοι μία (2-1). Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε δεύτερος κι ο Παναθηναϊκός τέταρτος στη Superleague, κάνοντας όμως την καλύτερη επίδοση απ΄όλους στους αγώνες κατάταξης (play off).

Αυτή είναι η αγωνιστική εικόνα – φόρμα που μας προϊδεάζει για όσα θα δούμε σε λίγες ώρες. Το ποδόσφαιρο όμως είναι το κατ΄εξοχήν λαϊκό άθλημα, το όπιο των φιλάθλων όπως λένε χαρακτηριστικά αρκετοί. Δημιουργεί τάσεις κι ένα lifestyle που υιοθετείται από μεγάλα τμήματα του ιστού. Συχνά συμπλέκεται με την πολιτική κι ακραίες εκφάνσεις της, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πολεμικό σκηνικό.

Η φετινή χρονιά δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως σημαδεύτηκε από τη δολοφονία ενός νέου παιδιού στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς η οπαδική βία ξέφυγε την ώρα που η κοινωνία “νοσεί”. Πιστεύω ότι πρέπει να μπει ένα τέρμα σε αυτήν την αρρωστημένη κατάσταση. Ο φόβος δεν πρέπει να νικήσει σε καμία περίπτωση. Η “ατιμωρησία” δίνει τη θέση της στην “αυτοδικία” κι ο φαύλος κύκλος δε λέει να κλείσει. Η Παιδεία κι ο Πολιτισμός πρέπει να δώσουν την απάντησή τους. Οι επιχειρηματίες που ηγούνται των σωματείων πρέπει πρώτα απ΄όλα να φροντίσουν να καθαρίσουν το ίδιο τους το σπίτι. Δεν είναι εύκολο, είναι όμως αναγκαίο.

To ΟΑΚΑ σήμερα θα φιλοξενήσει 50.000 ψυχές που θα φωνάξουν για μία ιδέα. Υποχρέωση όλων μας είναι η διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής της αναμέτρησης. Σήμερα το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα οφείλει και μπορεί να πάει ένα βήμα μπροστά. Μεγάλη ευκαιρία και ιστορική συγκυρία το “ματωμένο 2022” να σημάνει μία επανεκκίνηση. Ασπρόμαυροι του Βορρά και Πράσινοι των Αθηνών έχουν τη δυνατότητα – την υποχρέωση θα τολμήσω να γράψω – να δώσουν μία παράσταση που θα φτάσει στα αυτιά και τα μάτια ολόκληρης της φίλαθλης Ευρώπης.

Ας το κάνουν λοιπόν!