Η οικογένεια του Μίχαελ Σουμάχερ σχεδιάζει να κινηθεί νομικά εναντίον ενός γερμανικού περιοδικού που φιλοξένησε μια «συνέντευξη» του πρώην πρωταθλητή της Formula 1, η οποία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου μέσω προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Το τελευταίο τεύχος του Die Aktuelle κυκλοφόρησε ένα εξώφυλλο με μια φωτογραφία του Σουμάχερ να χαμογελά. Ο τίτλος γράφει: «Μάικλ Σουμάχερ, η πρώτη συνέντευξη». Παρακάτω, η λεζάντα λέει: «Φαινόταν τόσο αληθινό» και «Τι κρύβεται από πίσω; Τι έδειξε η έρευνα;».

Τα φερόμενα αποσπάσματα του Σουμάχερ έγραφαν: «Η ζωή μου άλλαξε τελείως [μετά το ατύχημα]. Ήταν μια τρομακτική στιγμή για τη γυναίκα μου, τα παιδιά μου και όλη την οικογένειά μου».

«Ήμουν τόσο σοβαρά τραυματισμένος που βρισκόμουν σε ιατρικά επαγόμενο κώμα για μήνες, κι αυτό γιατί διαφορετικά το σώμα μου δε θα μπορούσε να αντέξει όλα αυτά που είχε υποστεί».

Σουμάχερ τεχνητή νοημοσύνη

Μόνο στο τέλος του άρθρου, ο συντάκτης έγραφε ότι ολόκληρη η συνέντευξη δημιουργήθηκε από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Πράγμα που σημαίνει ότι οι αναγνώστες που αγόρασαν το περιοδικό δε θα μπορούσαν να γνωρίζουν εξαρχής ότι οι δηλώσεις δεν ήταν πραγματικά του πρώην πρωταθλητή.

Εκπρόσωπος της οικογένειας Σουμάχερ, με τον οποίο επικοινώνησε το Reuters, επισήμανε ότι θα λάβουν νομικά μέτρα.

Από τη στιγμή ατυχήματος του Σουμάχερ, η οικογένειά του έχει προσπαθήσει να διατηρήσει την ιδιωτικότητά της. Γι’αυτό και σπάνια κάνουν δηλώσεις και δίνουν ελάχιστες πληροφορίες για την κατάστασή του.

Τον Δεκέμβριο του 2013, ενώ έκανε σκι με τον γιο του, Μικ στις γαλλικές Άλπεις, ο Σουμάχερ χτύπησε σοβαρά το κεφάλι του σε έναν βράχο μετά από πτώση. Οι ειδικοί λένε ότι ο πρωταθλητής της Formula 1 κατάφερε να επιβιώσει μόνο επειδή φορούσε προστατευτικό κράνος. Ο άντρας έπεσε σε κώμα και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις λόγω εγκεφαλικής βλάβης.