Οι τεράστιες πυρκαγιές στο Κεμπέκ του Καναδά και η αποπνικτική ατμόσφαιρα που έχουν δημιουργήσει, βάζουν τεράστιο πρόβλημα στη διεξαγωγή του Grand Prix της Formula 1, που έχει προγραμματιστεί να γίνει στον Καναδά.

Η επαρχία Κεμπέκ πλήττεται από πυρκαγιές ιστορικών διαστάσεων και οι καπνοί από τις περίπου 400 εστίες στον Καναδά πλήττουν τις ΗΠΑ, όπου κάπου 100 εκατομμύρια Αμερικανοί αναπνέουν αέρα εξαιρετικά κακής ποιότητας. Μπροστά σε αυτή τη μεγάλη οικολογική καταστροφή, είναι αμφίβολη η διεξαγωγή του Grabd Prix της Formula 1 στο Μόντρεαλ.

To Grand Prix του Καναδά (8ο της σεζόν για το πρωτάθλημα) είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί το επόμενο τριήμερο (16-18 Ιουνίου) και ήδη εκφράζονται αμφιβολίες αν θα καταστεί εφικτό να πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Global News, η ατμόσφαιρα του Μόντρεαλ είναι καλυμμένη από παχύ σύννεφο καπνού -το οποίο φτάνει μέχρι και τη Νέα Υόρκη- καθώς συνεχίζονται οι φωτιές στην επαρχία του βορειοδυτικού Κεμπέκ.

Η μετεωρολογική υπηρεσία “Environment Canada” εξέδωσε επείγουσες ανακοινώσεις για την επικινδυνότητα της ποιότητας του αέρα στην ατμόσφαιρα, αναφέροντας την Τρίτη (6/06): “Υψηλή περιεκτικότητα μικροσωματιδίων από τις δασικές πυρκαγιές στο Κεμπέκ επιδεινώνουν την ποιότητα του αέρα σε πολλές περιοχές σήμερα.

Ο καπνός επηρεάζει ιδιαίτερα τα παιδιά που υποφέρουν από άσθμα και ανθρώπους με αναπνευστικές ή καρδιολογικές παθήσεις. Συνεπώς, συνίσταται στα συγκεκριμένα άτομα να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση στην ύπαιθρο μέχρι να αρθεί η προειδοποίηση για τον καπνό”.

Θυμίζουμε ότι στα μέσα Μαρτίου ματαιώθηκε το Grand Prix της Ίμολα, λόγω των μεγάλων προβλημάτων που δημιουργούσε ο κυκλώνας “Μινέρβα” στην Εμίλια-Ρομάνια.