Το ημερολόγιο έγραφε 27 Δεκεμβρίου 2023 όταν ο 31χρονος αστυνομικός Γιώργος Λυγγερίδης άφηνε την τελευταία του πνοή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, 20 ημέρες μετά τη μοιραία φωτοβολίδα που τον βρήκε στο πόδι, στα επεισόδια έξω από το γήπεδο Μελίνα Μερκούρη στον Ρέντη.
Ακολούθησαν δεκάδες συλλήψεις μετά τα επεισόδια, ανακοινώθηκαν μέτρα που έχουμε ακούσει αρκετές φορές στο παρελθόν –«λουκέτο στους συνδέσμους», «κάμερες στα γήπεδα», «ηλεκτρονικά εισιτήρια»– και φυσικά σύσσωμα τα κυβερνητικά στελέχη με προεξέχοντες τους αρμόδιους υπουργούς έσπευσαν να καταδικάσουν «τη βία από όπου κι αν προέρχεται», χωρίς, βέβαια, να δείξουν ποτέ έμπρακτα ότι έχουν τη βούληση για να φτάσουν στην κορυφή της «πυραμίδας».
Πηχυαίοι τίτλοι σε έντυπα και διαδικτυακά ΜΜΕ έγραφαν τις ημέρες εκείνες του Δεκέμβρη ότι ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, και παρέδωσαν φάκελο με 200 ονόματα χούλιγκαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, που περιλάμβανε εγκληματικές δραστηριότητες των εμπλεκομένων και με το κοινό ποινικό έγκλημα, όπως εκβιασμοί, ναρκωτικά, προστασία. Έναν φάκελο «φούσκα» όπως σχολίαζε τότε το iEidiseis – εύστοχα όπως αποδεικνύεται εκ του (μη) αποτελέσματος σήμερα.
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση τότε έκλεισε τα γήπεδα για δύο ολόκληρους μήνες (λες και η οπαδική βία είναι φαινόμενο που εκδηλώνεται μόνο μέσα στα γήπεδα), ενώ τα στελέχη της επαναλάμβαναν συνεχώς στα ΜΜΕ τα γνωστά κλισέ ότι «θα εξαντληθεί η αυστηρότητα», «θα ληφθούν πολιτικά επώδυνες αποφάσεις», «η έρευνα θα φτάσει ψηλά» και άλλες τέτοιες χιλιοειπωμένες φράσεις.
Μερικές μέρες αργότερα, στις αρχές Ιανουαρίου, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου έχασε τη θέση του, σε έναν ανασχηματισμό που κάλλιστα θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί ως «ο ανασχηματισμός της φωτοβολίδας», καθώς οι αλλαγές ήταν ελάχιστες και ήταν κυρίως αποτέλεσμα των πιέσεων για τα απανωτά περιστατικά οπαδικής βίας.
Τελικά, τα γήπεδα άνοιξαν και ως εκ θαύματος δεν είχαμε κάποιο ανάλογο επεισόδιο – μίας και το πρόβλημα ποτέ δεν λύθηκε στη ρίζα του και το περίφημο μαχαίρι ποτέ δεν έφτασε στο κόκκαλο – όπως αρέσκονται συχνά να λένε οι πολιτικοί.
Βέβαια, τα μικρότερης έντασης και μη οργανωμένα περιστατικά στους δρόμους -ξυλοδαρμοί για μία μπλούζα ομάδας κτλ- δεν σταμάτησαν ποτέ. Μάλιστα, δεν ήταν λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που έσπευσαν να μιλήσουν για «επιτυχία» των μέτρων κατά της οπαδικής βίας, με πρώτο τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Επισκεπτόμενος το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στη Σταυρούπολη στις 20 Μαΐου, μία ημέρα μετά τη λήξη του πρωταθλήματος, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Αισθάνομαι προσωπικά δικαιωμένος για το γεγονός ότι οι δύσκολες αποφάσεις τις οποίες πήραμε και αφορούσαν τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος, φαίνεται τελικά να δικαιώθηκαν από τις εξελίξεις. Θυμάστε, αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τα γήπεδα για δύο μήνες, έως ότου τοποθετηθούν κάμερες, δρομολογηθεί η λύση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αυτοματοποιηθούν οι ποινές για κάθε είδους παράβαση».
«Πιστεύω ότι και στο ποδόσφαιρο σταδιακά γινόμαστε Ευρώπη», σχολίασε μάλιστα ο πρωθυπουργός, όντας προφανώς ήρεμος καθώς το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε την προηγούμενη ημέρα.
Ωστόσο, η οπαδική βία και ο χουλιγκανισμός δεν έχουν ούτε ωράριο, ούτε αργίες και πλέον αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι όχι μόνο δεν πατάχθηκαν πότε, αλλά έχουν εδώ και καιρό αναβαθμίσει την εγκληματική τους δράση. Του λόγου το ακριβές επιβεβαίωσε περίτρανα η άγρια «εμφύλια» συμπλοκή δεκάδων ατόμων το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στη Λ. Αλεξάνδρας, λίγη ώρα πριν από τον φιλικό αγώνα του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ Λάρνακας.
Επεισόδια Χούλιγκαν κοντά στο γήπεδο της λ. Αλεξάνδρας – Αποκλειστικό βίντεο pic.twitter.com/KaDodltJKH
— iEidiseis.gr (@iEidiseisGR) July 13, 2024
Καλά πληροφορημένες αστυνομικές πηγές σημείωσαν στο iΕidiseis στη συμπλοκή έλαβαν μέρος περισσότερα από 100 άτομα, χρησιμοποιώντας κάθε τύπου «πολεμοφόδια». Από τα τουλάχιστον 100 άτομα, η Αστυνομία θεωρεί ότι ακινητοποίησε μετά από μεγάλη επιχείρηση τα 74, ενώ τα υπόλοιπα κατάφεραν να εξαφανιστούν στα γύρω στενά της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τρία άτομα κατέληξαν στο νοσοκομείο, με το ένα εξ αυτών να έχει τραυματιστεί από θραύσμα από σφαίρα. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των 74 συλληφθέντων αφορά στα κατά περίπτωση αδικήματα: εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, διατάραξη οικιακής ειρήνης, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, όπλα, βεγγαλικά, ναρκωτικά και παράβαση του νόμου περί αθλητισμού.
Από τις πρώτες κιόλας στιγμές, αστυνομικές πηγές έκαναν λόγο για «ανηλεή πόλεμο» μεταξύ δύο ομάδων οπαδών του Παναθηναϊκού και μάλιστα πιο σκληρό σε σχέση με τις αντιπαλότητες με οπαδούς διαφορετικών οπαδικών προτιμήσεων.
Μάλιστα, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. αναφερόμενος στο κίνητρο της συμπλοκής, εξήγησε στο iEidiseis ότι «ο έχων την εξουσία της θύρας έχει και άλλα ωφελήματα. Και σε αυτά τα ωφελήματα ψάχνουμε να βρούμε τα πραγματικά κίνητρα. Είναι μεροκάματα; Είναι κερδοφόρα πόστα; Είναι ισχύς μέσω της δημιουργίας ‘στρατού’ που χρησιμοποιείται και εκτός γηπέδου;».
Από τους 74 οργανωμένους οπαδούς του Παναθηναϊκού που συνελήφθησαν, προέκυψε ότι οι 4 εξ αυτών ήταν μέλη εγκληματικής οργάνωσης με αρκετά διευρυμένο κατάλογο «υπηρεσιών».
«Προστασία» σε καταστήματα εισπράττοντας εκβιαστικά χρηματικά ποσά σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση, περιφρούρηση εκδηλώσεων, διασφάλιση υπαλλήλων, παρέμβαση σε τυχόν επεισόδια μεταξύ θαμώνων, έλεγχος πρόσβασης στους χώρους διάφορων εκδηλώσεων, λειτουργία τους ως ενδιάμεσοι στην επίλυση προσωπικών ή άλλων διαφορών μεταξύ προσώπων με απειλές ή χρήση βίας για λογαριασμό του εντολέα τους, είναι μόνο μερικές από τις «υπηρεσίες» της εγκληματικής οργάνωσης.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι και η κατά περίπτωση συμμετοχή μελών σε επεισόδια μεταξύ οπαδών ποδοσφαιρικής ομάδας, όπως αυτά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, είτε έναντι κάποιων ωφελειών, είτε της κυριαρχίας, είτε για να προξενήσουν «ζημιά» σε μέλη άλλης Εγκληματικής Οργάνωσης, που συμμετείχε στα συγκεκριμένα «οπαδικά» επεισόδια.
Πλέον, δεν επιτρέπεται να μιλάμε δημοσίως με υποθέσεις και ευχολόγια. Ο χουλιγκανισμός εδώ και καιρό έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Και τώρα, μαζί με το οργανωμένο έγκλημα, αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία. Φαινόμενο που λόγω του μεγέθους που έχει λάβει, δεν χωράει πια να κρυφτεί κάτω από το χαλί…
Πηγή: iEidiseis