Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ενέκρινε σήμερα (16/10) το πρόγραμμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 στο Λος Άντζελες, με την ένταξη πέντε νέων αθλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του κρίκετ, σε μία προσπάθεια προσέλκυσης νέου κοινού.
Οπως προτάθηκε την Παρασκευή από την εκτελεστική επιτροπή, η γνώμη της οποίας συνήθως επικυρώνεται, η 141η σύνοδος της συνεδρίασης του σώματος, που διεξάγεται στην Βομβάη της Ινδίας, ενέκρινε με τεράστια πλειοψηφία την συμπερίληψη του κρίκετ, του μπέιζμπολ/σόφτμπολ, του σκουός, του flag football -μια παραλλαγή του αμερικανικού ποδοσφαίρου χωρίς τάκλιν- και του λακρός, ένα ομαδικό άθλημα που προέρχεται από πολιτισμούς των ιθαγενών της Αμερικής.
Στη συντομευμένη μορφή του, γνωστή ως «T-20», το κρίκετ επιστρέφει στους Ολυμπιακούς Αγώνες 123 χρόνια μετά την μια και μοναδική εμφάνιση στο Παρίσι το 1900 και έναν και μόνο αγώνα, στον οποίο ο Αγγλοι νίκησαν τους Γάλλους- λαμβάνοντας υπ’ όψιν την μεγάλη δημοφηλία που έχει.
«Το κρίκετ έχει περισσότερους από 2,5 δισεκατομμύρια φιλάθλους σε όλο τον κόσμο και αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική ευκαιρία, προκειμένου να συμμετάσχουν νέες χώρες και νέες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένης της χώρας υποδοχής αυτής της Συνόδου, την Ινδία», επεσήμανε ο Αυστριακός, Καρλ Στος, πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακού Προγράμματος.
Δημοφιλές σε ολόκληρη την Κοινοπολιτεία, το κρίκετ μπορεί ήδη να ελπίζει ότι θα παραμείνει στο Ολυμπιακό πρόγραμμα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032 στο Μπρίσμπεϊν, πριν την ενδεχόμενη οριστική ένταξη του.
Ειδικά από την στιγμή που η Ινδία, η μεγαλύτερη χώρα που δεν φιλοξένησε ποτέ τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκμεταλλεύθηκε την τελετή έναρξης της συνόδου το περασμένο Σάββατο, για να παρουσιάσει την υποψηφιότητά της για την διοργάνωση του 2036.
Με την ένταξη των πέντε αθλημάτων, ο συνολικός αριθμός στο πρόγραμμα του Λος Άντζελες ανέρχεται σε 35 ή 36, ένα ιστορικό ρεκόρ, αφού η ΔΟΕ έχει ταυτόχρονα επιβεβαιώσει την διατήρηση του σύγχρονου πένταθλου και της άρσης βαρών, ενώ εκκρεμεί η απόφαση για την πυγμαχία.
«Θέλουμε την πυγμαχία στο πρόγραμμα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την πυγμαχία ή με τους πυγμάχους, απλώς ένα τεράστιο πρόβλημα με το διοικητικό της όργανο», διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.
Στην πραγματικότητα, η ΔΟΕ έχει αποσύρει οριστικά την αναγνώρισή της προς την διεθνή ομοσπονδία (IBA) μετά από σωρεία σκανδάλων και αναμένει να διαπιστώσει εάν η World Boxing, ένας νέος οργανισμός που θεσμοθέτησε η αμερικανική ομοσπονδία, καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετές χώρες για να την αντικαταστήσει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ