Ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο του νικώντας τη Φιορεντίνα με 1-0 στην παράταση στον τελικό του Europa Conference League. Το καθοριστικό γκολ του αγώνα σημείωσε με κεφαλιά ο Μαροκινός Ayoub El Kaabi στο 116ο λεπτό, μετά από σέντρα του Santiago Hezze.

Ο αγώνας είχε ένταση από τα πρώτα λεπτά, με λίγες ξεκάθαρες ευκαιρίες για τις δύο πλευρές αλλά με τον Ολυμπιακό να επιστρέφει καλύτερος στο δεύτερο ημίχρονο και να αυξάνει σταδιακά την απόδοσή του μέχρι το τέλος. Στη Φιορεντίνα ακυρώθηκε στο 9’ ένα γκολ Nikola Milenković για οφσάιντ, ενώ οι τερματοφύλακες και των δύο ομάδων -ο Τζολάκης για τον Ολυμπιακό και ο Terracciano για την Φιορεντίνα- έκαναν σημαντικές αποκρούσεις για να κρατήσουν ανέπαφες τις εστίες τους.

Το γκολ του El Kaabi προκάλεσε ξέφρενους πανηγυρισμούς στους οπαδούς του Ολυμπιακού, αλλά η χαρά τους μπήκε σε παύση καθώς το VAR εξέτασε τη φάση για πιθανό οφσάιντ. Μετά από μια αγωνιώδη πεντάλεπτη αναμονή, το γκολ επιβεβαιώθηκε, στέλνοντας τον κόσμο σε κατάσταση έκστασης.

Η νίκη του Ολυμπιακού αποτελεί ιστορικό ορόσημο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, με την ομάδα του Πειραιά να γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά ένα μεγάλο ευρωπαϊκό τρόπαιο. Εξασφάλισε επίσης την απευθείας πρόκρισή του στο Europa League της επόμενης σεζόν, χωρίς προκριματικά.

Για τη Φιορεντίνα, ήταν η δεύτερη συνεχόμενη παρουσία της και ήττα στον τελικό του Europa Conference League, παρατείνοντας τη μακρά αναμονή της για έναν μεγάλο ευρωπαϊκό τίτλο – η τελευταία φορά που κατέκτησε ένα τρόπαιο ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης ήταν το 1960-1961, το UEFA Cup Winners’ Cup, νικώντας την Ρέιντζερς με 4-1. Ο άνθρωπος που άλλαξε τη μοίρα του Ολυμπιακού, ο προπονητής José Luis Mendilibar, πανηγύρισε το δεύτερο συνεχόμενο ευρωπαϊκό τρόπαιο του, έχοντας κατακτήσει το Europa League με τη Σεβίλλη την περασμένη σεζόν.

Το επικό εξώφυλλο της Marca για τον Mendilibar

Η Marca, ιστορική καθημερινή ισπανική εφημερίδα αθλητικού περιεχομένου, μόλις τελείωσε ο αγώνας έκανε μια ανάρτηση στο Χ παρουσιάζοντας τον προπονητή του Ολυμπιακού ως Δία, γράφοντας:

«Ο Mendilibar γράφει ιστορία! Ο Βάσκος προπονητής γράφει ιστορία κατακτώντας το Conference League με τον Ολυμπιακό ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του Europa League με τη Σεβίλλη.

Πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος για ελληνική ομάδα! Και η δεύτερη συνεχόμενη ήττα της Φιορεντίνα στο Conference League…»

“Κάηκε” ο πειραιάς

Όπως ήταν αναμενόμενο, το κέντρο του Πειραία πλημμύρισε με οπαδούς του Ολυμπιακού οι οποίοι με τη λήξη του αγώνα ξεκίνησαν από κάθε σημείο της Αττικής να κατευθύνονται προς το Δημοτικό Θέατρο και την πλατεία Κοραή προκειμένου να στήσουν ένα ξέφρενο πανηγύρι χαράς. Εκεί συνάντησαν και τους αμέτρητους φίλους της ομάδας που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς για να παρακολουθήσουν τον τελικό σε γιγαντοοθόνες. Αν και το ανοιχτό πούλμαν του Ολυμπιακού -με όλο το team των ερυθρολεύκων και το τρόπαιο του Conference League- καθυστέρησε να φτάσει στον Πειραία (04:45), οι οπαδοί του έμειναν στη θέση τους και οι μοναδικές, ανεπανάληπτες εικόνες που ακολούθησαν θα παραμείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη τους.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Olympiacos FC (@olympiacosfc)