Σε μια αμφιλεγόμενη τροπή των γεγονότων, όπως αναφέρει η New Zealand Herald, ο Ολλανδός παίκτης του μπιτς βόλεϊ Steven van de Velde, ο οποίος καταδικάστηκε για τον βιασμό μιας 12χρονης Βρετανίδας, προκρίθηκε στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Παρά το γεγονός ότι ένας δικαστής του είχε πει ότι οι φιλοδοξίες του να εκπροσωπήσει την Ολλανδία ήταν ένα «διαλυμένο όνειρο», ο van de Velde κατάφερε να αποκαταστήσει την καριέρα του.

Ο van de Velde καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2016 σε 4 χρόνια φυλάκισης, αφού παραδέχτηκε τρεις κατηγορίες βιασμού σε βάρος ενός παιδιού που είχε γνωρίσει στο Facebook. Τον Αύγουστο του 2014, σε ηλικία 19 ετών, ταξίδεψε από την Ολλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο για να συναντήσει το θύμα του. Ο δικαστής Francis Sheridan, ο οποίος προήδρευσε της υπόθεσης στο Aylesbury Crown Court, του είπε: «Πριν από τον ερχομό σας σε αυτή τη χώρα προπονηθήκατε ως εν δυνάμει Ολυμπιονίκης. Οι ελπίδες σας να εκπροσωπήσετε τη χώρα σας είναι τώρα ένα διαλυμένο όνειρο».

Ωστόσο, ο van de Velde, ο οποίος εξέτισε μόνο 12 μήνες από την ποινή του σε ολλανδική φυλακή προτού αποφυλακιστεί, έχει έκτοτε τη δυνατότητα να συνεχίσει την αθλητική του καριέρα. Αυτόν τον μήνα, εξασφάλισε τη θέση του στην εθνική ομάδα μπιτς βόλεϊ για τους Αγώνες του Παρισιού, με παρτενέρ τον Matthew Immers.

Κατά τη διάρκεια της καταδίκης του Steven van de Velde, η συνήγορος υπεράσπισης του van de Velde, Linda Strudwick, είχε σχολιάσει τη σοβαρότητα της υπόθεσης, λέγοντας: «Οι τίτλοι τα λένε όλα: “Ένα σεξουαλικό κτήνος”. Είναι ξεκάθαρα το τέλος της καριέρας του».

Σε αντίθεση με αυτή την πρόβλεψη, ο van de Velde, σήμερα 29 ετών, έχει επανέλθει με επιτυχία στο άθλημα. Αυτός και ο Immers κατατάσσονται σήμερα στην 11η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και πρόκειται να αγωνιστούν στο Παρίσι τον επόμενο μήνα.